Ζάκυνθος: Ναι, αλλά υπό αυστηρούς όρους, στο άνοιγμα των χειρουργείων

32

Κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ζακύνθου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού:

Σήμερα 30/03/17 συνήλθαμε σε κοινή έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, και αποφασίσαμε ομόφωνα τα εξής:

Θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε πλήρως την κοινωνία για το σοβαρότατο θέμα της ανάγκης για άμεση επανεκκίνηση των χειρουργείων, αλλά και του τρόπου με τον οποίο πρέπει αυτή να γίνει.

Καταρχήν εκτιμούμε σαν απόλυτα λανθασμένη την πρόσφατη επιλογή της Διοίκησης να κάνει χρήση των δικτύων των αναισθησιολογικών αερίων (πλήρη ή μερική) παράλληλα με φιάλες, επειδή αξιολογούμε σαν απαράδεκτη την “πειραματική” εφαρμογή μεθόδων όταν αυτές αφορούν την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Θυμίζουμε ότι η χρήση των δικτύων δεν έχει ακόμα πλήρως πιστοποιηθεί και για αυτό το λόγο δεν την προτείνει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου, ενώ επιμένει στην εφαρμογή μόνο φιαλών για την επανεκκίνηση των χειρουργείων.

Η μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία είναι αυθαίρετη, παράνομη, καταχρηστική, αντιδεοντολογική και αναιρεί συλλογικές αποφάσεις, συνδικαλιστικά και επιστημονικά όργανα. Πρόκειται για μετακίνηση που δεν ζητήσαμε σαν νοσοκομείο και που δεν υπήρχε ανάγκη να γίνει, αλλά αντίθετα που αποδυναμώνει και δυσκολεύει το έργο των κλινικών από τις οποίες μετακινούνται.

Θυμίζουμε επίσης ότι πριν δύο με τρία χρόνια, όταν ζητούσανε επίμονα μετακίνηση καρδιολόγου, παιδιάτρου ή αναισθησιολόγου που σε εμάς είχε μείνει μόνος του με τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, καμιά αντίστοιχη ευαισθησία δεν είδαμε για μετακίνηση γιατρού από άλλο νοσοκομείο.

Δεν θα συμμετέχουμε σε μη απολύτως επείγοντα χειρουργεία που ίσως αποφασιστούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επιστημονικού προσωπικού και με πιθανό κίνδυνο για την ζωή των ασθενών. Θεωρούμε ότι μπορούν άμεσα να ανοίξουν τα χειρουργεία και θα συνδράμουμε όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν αρχικά μόνο φιάλες και με τρόπο προοδευτικό, όπως λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Η δοίκηση διαπιστώνουμε ότι στάθηκε ανεπαρκής και αναντίστοιχη της κρίσιμης περίστασης, ενώ κατέληξε να γίνει δυνητικά επισφαλής για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου μας, και ζητάμε να αντικατασταθεί ή ακόμα και να παραιτηθεί.

Ζητάμε να ανακληθεί σήμερα η απόφαση της διοίκησης για εκκίνηση των χειρουργείων με τρόπο αβέβαιο και παρά την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Να ανακληθεί σήμερα η απόφαση μετακίνησης γιατρών από άλλα νοσοκομεία

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ:

1. Σε καθημερινή 3ωρη στάση εργασίας από Δευτέρα 03/04/17 και ώρες 10:00 έως 13:00.

2. Σε συνάντηση με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συλλόγους και το εργατικό κέντρο του νησιού μας τη Δευτέρα στις 19:00, στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Σε κάλεσμα των ομοσπονδιών ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ για επιτόπου ενημέρωση και δράση.

Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία και από οποιαδήποτε πλευρά, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ασφαλή επανεκκίνηση των χειρουργείων του νοσοκομείου μας.