Κλείνουν τα χειρουργεία της Κυπαρισσίας για να λειτουργήσει η Ζάκυνθος!

34

«Φύλλο πορείας» για τη Ζάκυνθο έλαβαν δύο χειρουργοί γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, με μια πρωτοφανή απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Η μετακίνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του χειρουργικού τομέα της Κυπαρισσίας, η οποία πέραν της Δυτ. Μεσσηνίας καλύπτει επίσης το νότιο κομμάτι της Ηλείας. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για εξέλιξη που εντείνει το αίσθημα υποβάθμισης του ΓΝ Κυπαρισσίας και προλειαίνει το έδαφος για μετατροπή του, μέσω της διαρκούς συρρίκνωσης, σε ντε φάκτο κέντρο υγείας που μόνο στον τίτλο θα θυμίζει νοσοκομείο. Εύστοχα, ο εμπορικός σύλλογος της πόλης παρατηρεί ότι το πρόσφατο παρελθόν μάς έχει διδάξει πως στα πλαίσια των μέτρων ευρύτερης μείωσης των δημόσιων δαπανών, συχνά εξετάζεται το ενδεχόμενο της συρρίκνωσης των λειτουργιών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο βέβαια έχει ήδη αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως το Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν έχει έλλειψη στη συγκεκριμένη ειδικότητα, ούτε έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από το Επιστημονικό Συμβούλιό του! Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ουσία βρίσκεται στο εξής: Με κοινή ανακοίνωσή τους στις 30 Μάρτη (εδώ), το Σωματείο Εργαζομένων και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Ζακύνθου έχουν κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να ξαναμπούν στα χειρουργεία, με εξαίρεση απολύτως επείγοντα περιστατικά, πριν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επεμβάσεων. Η μετακίνηση, λοιπόν, των δύο γιατρών από την Κυπαρισσία, ερμηνεύεται ως έμμεσος εκβιασμός της ΥΠΕ προς τα σωματεία για επαναλειτουργία των χειρουργείων, ακόμα και χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η τοπική επιτροπή Τριφυλίας της Λαϊκής Ενότητας, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «είναι απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση να μείνει μια περιοχή όπως η Τριφυλία με μειωμένες παροχές ιατρικής περίθαλψης, για να πει επικοινωνιακά η κυβέρνηση ότι άνοιξε δήθεν τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι με ξένα κόλλυβα δεν μπορεί να κάνει μνημόσυνα».