Παλλαϊκός αγώνας για τη διάσωση της ΔΕΗ

34

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ:

Από το καλοκαίρι του 2014, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να φέρει στα θερινά τμήματα της Βουλής το σχέδιο για την πλήρη διάλυση της ΔΕΗ και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας που ξεκίνησε από την εποχή του Σημίτη και παίζεται ακόμη.

Το σχέδιο ξεπουλούσε όλες τις κερδοφόρες, αποδοτικές και καινούργιες μονάδες της ΔΕΗ και άφηνε στη Επιχείρηση το τμήμα που δεν ήθελαν οι ιδιώτες, δηλ. αυτό που έχει κόστος και όχι κέρδος. Ένα σχέδιο που θα παρέδιδε στα χέρια των ιδιωτών το δημόσιο αγαθό της ενέργειας, μαζί με βασικές υποδομές και φυσικούς πόρους και μέσω των υδροηλεκτρικών εργοστασίων και τα νερά και τα ποτάμια του τόπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα σχέδιο που αντιπάλεψαν αποφασιστικά τότε οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία.

Το καλοκαίρι του 2015, με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, συμφωνεί στην εκποίηση της ΔΕΗ και το 2016 προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υποθήκευση της χώρας για 99 χρόνια, ξεπουλώντας το σύνολο σχεδόν του παραγωγικού της ιστού.

Σήμερα, υλοποιώντας σταθερά αυτές τις πολιτικές, εφαρμόζει το ΙΔΙΟ σχέδιο με αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τη διάλυση της ΔΕΗ και το πέρασμα της ενέργειας στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, υλοποιώντας ανερυθρίαστα αυτό που οι αγώνες ενός ολόκληρου λαού είχαν αποτρέψει. Δίνει έρμαιο, στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, στρατηγικής σημασίας αγαθά και πόρους, αποστερώντας τη χώρα από βασικές υποδομές και το λαό από κοινωνικά αγαθά, εκμηδενίζοντας κάθε πιθανότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Αφού πρώτα πέτυχαν τη διάσπαση της ΔΕΗ και την έφεραν στα πρόθυρα χρεοκοπίας με την υποχρεωτική μείωση των πελατών της, την απαξίωση εγχώριων καυσίμων και τον αποκλεισμό της από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κάνουν τώρα ρεσάλτο στην αρπαγή δημόσιας περιουσίας και φυσικών πόρων, της μεγαλύτερης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.

Το εθνικό έγκλημα της αρπαγής των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και των φυσικών πόρων της χώρας και η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα, συνοδεύεται από μία ταυτόχρονη και ολομέτωπη επίθεση σε καταναλωτές και εργαζόμενους. Οι «κόκκινες» οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, όταν πέσουν στα χέρια οικονομικών πειρατικών εταιρειών, σε συνδυασμό με τη βέβαιη εκτόξευση της τιμής της κιλοβατώρας, θα κάνουν το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας είδος πολυτελείας που θα το απολαμβάνουν μόνο αυτοί που θα μπορούν να το πληρώσουν.

Ταυτόχρονα, θα ενταθεί η επίθεση στους εργαζόμενους με τα προγράμματα αξιολόγησης, την ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας και των εργολαβιών και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και όλη την ελληνική κοινωνία να μην αφήσουν να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και να παλέψουν όχι μόνο για την ανατροπή του, αλλά και για να γίνει πάλι η ενέργεια δημόσιο αγαθό. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, και όλα τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλο το λαό, σε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο που θα βάλει φραγμό και θα τερματίσει αυτή την εξέλιξη.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μαθημένη στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό και στη συναλλαγή με τις εκάστοτε διοικήσεις, κρατεί παθητική στάση αναμονής, ενώ θα έπρεπε σήμερα να πρωτοστατήσει σε ένα ανένδοτο αγώνα για τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ηλεκτρικής ενέργειας και της Επιχείρησης από τα αρπακτικά του κεφαλαίου και των μεγάλων συμφερόντων.
Τη σκυτάλη της υπεράσπισης της ΔΕΗ πρέπει να την πάρουν όλα τα ταξικά εργατικά συνδικάτα και οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της χώρας μας πριν είναι πολύ αργά. Το σημερινό συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα να είναι η αφετηρία ενός αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών.
Με την ευκαιρία, ως ΜΕΤΑ θέλουμε να δηλώσουμε ότι ανακοινώσεις που εμφανίζονται στο χώρο της ΔΕΗ, καπηλεύονται το τίτλο του και προσπαθούν να δικαιολογήσουν και να εξωραΐσουν την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες είτε μόνο στους δανειστές είτε μόνο στις προηγούμενες κυβερνήσεις (λες και στην κυβέρνηση σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) όπως αυτή του «ΜΕΤΑ Σπάρτακος», δεν έχουν καμιά σχέση με την παράταξή μας, διατηρούνται από τους απολογητές του ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που μεταπηδούν κάθε φορά με το μέρος των κυβερνώντων για να έχουν την εύνοια και τα οφίτσια τους.
Το ΜΕΤΑ εκφράζεται από τα όργανά του, τις αποφάσεις και ανακοινώσεις του, από τα στελέχη του και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει. Ό,τι άλλο, δεν εκπροσωπεί αυτό.