Χτίζοντας παλάτια στην άμμο της νοσηλευτικής

46

Όπως διαβάσαμε σε ιστοσελίδα του χώρου της υγείας, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να θεσμοθετήσει άμεσα νέο κανονιστικό́ πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τις ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία (δείτε ΕΔΩ). Βάση θα αποτελέσει η σχετική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής.

Οι προτάσεις αυτές, ενώ στην αρχή διαβάζονται ως λογικές, στην πράξη είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, αφού για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να διασφαλιστούν πρώτα δύο βασικές προϋποθέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

  • Προϋπόθεση Ι: Επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού

Όταν το 1/3 και πλέον των οργανικών θέσεων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στα περισσότερα νοσοκομεία είναι κενές, και όταν στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται δεκάδες ημέρες ρεπό και άδειας σε κάθε εργαζόμενο/-η, είναι πολύ δύσκολο να γίνονται συνεχείς ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις: Δημιουργούνται προβλήματα στα “ανάπηρα” προγράμματα εργασίας, αφού λόγω της αναγκαίας εκπαίδευσης στο νέο τμήμα, παγώνει η χορήγηση αδειών των υπόλοιπων εργαζομένων.

Ακόμη, στα εξειδικευμένα τμήματα, η απαιτούμενη εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων φτάνει από 3 έως 6 μήνες, με αποτέλεσμα στο διάστημα αυτό να μη θεωρούνται “δύναμη” στο κυκλικό ωράριο.

Εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τη μνημονιακή πολιτική, και αντί των λίγων προσλήψεων μόνιμων νοσηλευτών/-τριών έκανε μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, τα δεδομένα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Τότε όντως θα υπήρχε το πλαίσιο, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ένας σοβαρός και δίκαιος κανονισμός μετακινήσεων στα Νοσοκομεία. Στο ΕΣΑΝ το γνωρίζουν αυτό, αλλά επειδή πρόκειται για κυβερνητικό όργανο, κοιτούν το δέντρο και όχι το δάσος. Αποφεύγουν να κατονομάσουν την πηγή των προβλημάτων του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία που δεν είναι άλλη από την τεράστια έλλειψη προσωπικού.

  • Προϋπόθεση ΙΙ: Αξιοκρατία και διαφάνεια στην τοποθέτηση των επιτελικών στελεχών και των διοικητών των Νοσοκομείων

Για να λειτουργήσει δίκαια και σοβαρά ένας κανονισμός μετακινήσεων, χρειάζεται όσοι λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις να έχουν τοποθετηθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, να μη χρωστούν χάρες και να μην κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες τους. Αυτό σήμερα δεν ισχύει. Οι διοικητές έχουν τοποθετηθεί με κυρίως κομματικά κριτήρια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατ’ εφαρμογή του αδιαφανούς νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε το διοικητοκεντρικό μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων έχει αλλάξει, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για το αντίθετο.

Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων, τομεαρχών και διευθυντών πάνω από μια οκταετία. Η μεγάλη πλειονότητα των επιτελικών στελεχών έχει τοποθετηθεί με αναθέσεις. Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα σοβαρό και δίκαιο πλαίσιο ενδοϋπηρεσιακών μετακινήσεων.

Είναι φανερό ότι στο ΕΣΑΝ γνωρίζουν πως αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρούνται. Όμως, για να δικαιολογήσουν το ρόλο τους και για επικοινωνιακούς λόγους, προχώρησαν στη σύνταξη και στη διαρροή των προτάσεων τους προς τη δημοσιότητα. Ουσιαστικά χτίζουν παλάτια στην άμμο της νοσηλευτικής, τη στιγμή που χιλιάδες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα δοκιμάζονται από τις εξαντλητικές εργασιακές συνθήκες.