Ίασμος: Οι αναγκαστικές διαδρομές γιατρών μεταξύ Κέντρου Υγείας και Νοσοκομείου

46

Η έλλειψη γιατρού στο ΕΚΑΒ Θράκης, σε συνδυασμό με την απουσία ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, έχει δημιουργήσει μία δύσκολη πραγματικότητα για τους γιατρούς που υπηρετούν στη μονάδα υγείας του Ιάσμου. Η πραγματικότητα αυτή τους θέλει να μοιράζονται μεταξύ Κέντρου Υγείας και Νοσοκομείου όταν κριθεί απαραίτητη η μεταφορά κάποιου ασθενούς με τη συνοδεία γιατρού, χωρίς μάλιστα να έχει προβλεφθεί η επιστροφή του γιατρού στη βάση του!

Το ασθενοφόρο που διέθετε το Κέντρο Υγείας Ιάσμου, πλέον χρησιμοποιείται από το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά το ΚΥ να μην έχει ασθενοφόρο. Όταν το ασθενοφόρο θα κληθεί να έρθει από την Κομοτηνή, αυτό σχεδόν πάντα έρχεται χωρίς γιατρό, αφού το ΕΚΑΒ Θράκης δε διαθέτει γιατρό στο δυναμικό του στην πόλη μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο συνοδεία γιατρού, μας εξηγεί ο Βαλέριος Κεσίδης, διευθυντής Κέντρου Υγείας Ιάσμου: «Εμείς φωνάζουμε το ΕΚΑΒ, όμως το ΕΚΑΒ δεν έχει γιατρό. Αν τη στιγμή που έρχεται έχει γιατρό, είμαστε τυχεροί, όμως αυτό συμβαίνει αραιά – πρέπει να έχεις μεγάλη τύχη για να βρεις γιατρό στο ΕΚΑΒ. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να έρχεται ασθενοφόρο χωρίς γιατρό. Στο Κέντρο Υγείας εφημερεύουμε δυο γιατροί, τότε ένας από τους δύο γιατρούς που εφημερεύει, συνοδεύει τον ασθενή στο ασθενοφόρο. Εφόσον θεωρεί ότι χρειάζεται συνοδεία του γιατρού, αναγκάζεται κάποιος από υπηρεσία να συνοδέψει».

Όμως, όπως προσθέτει ο κος Κεσίδης, «δε σταματάει το πρόβλημα εκεί. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα επιστροφής από το Νοσοκομείο προς το Κέντρο Υγείας. Το ασθενοφόρο παίρνει τον ασθενή μαζί με τον γιατρό. Μόλις φτάσουμε στο Νοσοκομείο, αφήνουμε τον άρρωστο σε ασφαλή χέρια. Όμως για το γιατρό επιστροφή δεν υπάρχει, δηλαδή το ασθενοφόρο δεν αναλαμβάνει να φέρει πίσω στο Κέντρο Υγείας το γιατρό, οπότε ο γιατρός πρέπει να βρει άλλο μέσο να γυρίσει. Έχει τύχει να γυρίσουμε με κάποιο συγγενή, κάποιο φίλο μέσα στα μεσάνυχτα».

Η προβληματική της επιστροφής των γιατρών στο Κέντρο Υγείας επιχειρήθηκε να λυθεί με την παροχή χρημάτων για τη μεταφορά με ταξί. «Βρέθηκε μια λύση με το να αφήνουν κάποια λεφτά στις πρώτες βοήθειες, ώστε ο γιατρός να πάρει αυτά τα λεφτά και να γυρίσει με ταξί. Όμως τα λεφτά δεν υπήρχαν πολλές φορές εκεί που θα έπρεπε να είναι και γυρνούσαμε με δικά μας χρήματα. Στην συνέχεια πηγαίναμε απόδειξη στο διοικητή του νοσοκομείου και παίρναμε πίσω τα λεφτά. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ταλαίπωρη. Όμως αυτή η κατάσταση ισχύει μέχρι και σήμερα», συμπληρώνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας. Το κόστος θα αυξηθεί αν ο γιατρός κληθεί να κάνει περισσότερες από μία διακομιδές ασθενών την ημέρα από τον Ίασμο στην Κομοτηνή. Είναι άραγε αυτό προς το συμφέρον του δημοσίου, αναρωτιέται εύλογα κάποιος. Φυσικά έχει συμβεί η διακομιδή ασθενών να γίνει και με οχήματα των ιδίων ή των οικείων τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για περιστατικό, το οποίο μπορεί να είναι επείγον.

Το Κέντρο Υγείας Ιάσμου είναι το ένα από τα δύο της Π.Ε. Ροδόπης και καλείται να εξυπηρετεί τους 25.000 περίπου κατοίκους της περιοχής. Στη δύναμή του ανήκουν και 8 Περιφερειακά Ιατρεία, όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, καθώς και η ελλιπής συντήρηση των κτιρίων, καθιστούν τη λειτουργία τους προβληματική με ανάλογες συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι από τους τρεις παιδιάτρους και τους δύο παθολόγους που προβλέπονται και ανήκουν στο Κ.Υ. Ιάσμου, οι δύο παιδίατροι κι ο ένας παθολόγος απασχολούνται στο Γ.Ν. Κομοτηνής, με συνέπεια μόλις ένας παιδίατρος κι ένας παθολόγος να εξυπηρετούν το Κ.Υ. Ιάσμου. Ενώ από τους 13 γενικούς γιατρούς του Κ.Υ. οι τρεις εξυπηρετούν και το Γ.Ν. Κομοτηνής.

Έπειτα από τη συνταξιοδότηση των ακτινολόγων και μικροβιολόγων, οι θέσεις παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα η λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου να είναι περιστασιακή, καλυπτόμενη από ένα ακτινοπαρασκευαστή κατηγορίας Δ.Ε. με πρόσληψη ορισμένου χρόνου, με τις ακτινογραφίες να μένουν χωρίς γνωμάτευση.  Επιπλέον, οι τρεις θέσεις οδοντιάτρων δεν καλύφθηκαν ποτέ.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα το Κέντρο Υγείας είναι γιατρούς και προσωπικό, μας λέει ο κος Κεσίδης, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να διενεργούνται εκεί εργαστηριακές εξετάσεις. Επίσης απαιτούνται χρήματα για τη συντήρηση του κτιρίου που ελλείψει κονδυλίων έχει αρχίσει να εμφανίζει προβλήματα, όπως εισροή υδάτων. Εργαζόμενοι στο Κέντρο έχουν αναλάβει με ίδια μέσα να καλύψουν όσα προβλήματα μπορούν, όμως μία συνολική συντήρηση είναι απαραίτητη.

(…)

ΠΗΓΗ: Δήμητρα Συμεωνίδου, Χρόνος Κομοτηνής