300 χλμ με ασθενοφόρο για μια αξονική

38

Σε Υγειονομικό Κέντρο αναβαθμίζεται η Λάρισα. Μια εξέλιξη όμως που αντιστοιχεί σε υγειονομική φάρσα και μάλιστα ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Οι σύλλογοι γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι, εδώ και δύο εβδομάδες, μεταφέρονται ασθενείς από τη Λαμία για να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία στη Λάρισα. Άνθρωποι σε άσχημη κατάσταση, κατά κανόνα βαριά περιστατικά, πηγαινοέρχονται σχεδόν 300 χιλιόμετρα επειδή έχει χαλάσει ο αξονικός στο νοσοκομείο της Λαμίας, η επισκευή του οποίου καθυστερεί, ενώ δεν έγινε κατορθωτό να πειστούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εργαστηρίων της περιοχής να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν εκτός του ωραρίου λειτουργίας τους.

«Θεωρούμε ότι η διακομιδή ασθενών από τη Λαμία στη Λάρισα για την πραγματοποίηση απεικόνισης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους ασθενείς», υπογραμμίζουν στο έγγραφό τους οι πρόεδροι των πανεπιστημιακών γιατρών Έφη Καψαλάκη και των γιατρών ΕΣΥ Γεωργία Παπαδάμου, προς τους διοικητές της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου και των Νοσοκομείων Λάρισας και Λαμίας Παν. Νάνο και Παν. Ζυγούρη. «Πιστεύουμε ότι το να μεταφέρονται οι ασθενείς 150 χιλιόμετρα μακριά για την πραγματοποίηση αξονικής τομογραφίας, είναι σαφώς επικίνδυνο, ενώ δείχνει αδιαφορία και ασέβεια προς τον άνθρωπο-ασθενή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οξύτατο πρόβλημα δεν ανέκυψε αιφνιδίως, αλλά σέρνεται από πολύ καιρό. «Το απόγευμα της Κυριακής μια 17χρονη κοπέλα τραυματίστηκε πάρα πολύ σοβαρά σε τροχαίο στην Αμφίκλεια, όταν το τζιπ της οικογένειας έπεσε σε γκρεμό από γέφυρα», έγραφε πριν ενάμιση μήνα το Lamia Report. Επειδή η κοπέλα χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι, έπρεπε να κάνει αξονική. Όμως ο τομογράφος στο Νοσοκομείο Λαμίας έπαθε βλάβη για πολλοστή φορά. Η 17χρονη με κίνδυνο ζωής, με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διασωληνωμένη, διακομίστηκε στη Λάρισα για αξονική και στη συνέχεια επέστρεψε στη Λαμία, γιατί εκεί δεν υπήρχε κρεβάτι σε Εντατική Μονάδα. Ευτυχώς η κοπέλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ότι θα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.

Αυτά στις 4 Μαρτίου, διότι στις 9 Απριλίου ξανά τα ίδια: Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Σάββατο έγιναν τέσσερις διακομιδές και σήμερα Κυριακή ετοιμάζουν άλλες δύο. Δυστυχώς λύση δεν βρέθηκε και το πρόβλημα συνεχίζεται. Ο παμπάλαιος, ξεπερασμένης τεχνολογίας, αξονικός τομογράφος “χαλάει” συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Λαμίας προσφάτως έγινε κατορθωτό να αποκτήσει αναπληρωτή διοικητή και νέο διοικητικό συμβούλιο.

«Απαιτούμε, για την ασφάλεια των ασθενών, να γίνει άμεσα και μέχρι την επιδιόρθωση της βλάβης του αξονικού τομογράφου Λαμίας σύμβαση με τα ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής, ώστε να καλύπτουν το Νοσοκομείο Λαμίας τις νύχτες και στις αργίες εκτός «ωραρίου» λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κόστος, θεωρούμε ότι το κόστος διακομιδής είναι σημαντικά υψηλότερο απ’ ότι να διατεθούν τα χρήματα για να επιδιορθωθεί άμεσα η βλάβη. Πιστεύουμε ότι το κόστος μίας ανθρώπινης ζωής δεν μετριέται με χρήματα», καταλήγουν στο έγγραφό τους οι γιατροί της Λάρισας που γίνονται κοινωνοί του σοβαρότατου προβλήματος στη γειτονική πόλη.

ΠΗΓΗ: εφ. Ελευθερία