Κυβέρνηση – τρόικα βάζουν το ανθυγιεινό επίδομα στον Προκρούστη από τον Ιούνη

31

Όπως προκύπτει από την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δανειστές που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας  (δείτε εδώ), το ανθυγιεινό επίδομα μπαίνει άμεσα στην κλίνη του Προκρούστη, με πρόσχημα την ευθυγράμμιση της πολιτικής στον τομέα αυτό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ανθυγιεινό Επίδομα

Συγκεκριμένα, η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει ότι τα επιδόματα για την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2017 μέσω της συνεργασίας με την τεχνογνωσία που παρέχεται από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών είχε επισημάνει επανειλημμένα ότι το ανθυγιεινό επίδομα κινδυνεύει, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε συνομολογήσει με την τρόικα να το θέσει υπό αμφισβήτηση, και γι’ αυτό είχε ψηφίσει αντίστοιχη ρύθμιση στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου. Τότε, η ηγεσία του φιλοκυβερνητικού ΑΡΜΑτος με ανακοίνωσή της (22-11-2016) μας κατηγόρησε ότι παίζουμε παιχνίδια με το ανθυγιεινό επίδομα. Η ηγεσία του ΑΡΜΑτος, μάλιστα, έδινε την εξής διαβεβαίωση: “Η φήμη ότι επίκειται συνολική κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μετά τις 31/12/2017, είναι απολύτως ανυπόστατη”.

Δυστυχώς όπως προκύπτει από τη νέα συμφωνία, όχι απλώς επιβεβαιωθήκαμε, αλλά μετά από τη… σκληρή διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση κατάφερε να μεταφέρει 6 μήνες νωρίτερα την ημερομηνία ψαλιδίσματος του ανθυγιεινού επιδόματος!

Φαίνεται ότι δεν έφταναν οι μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα και τα δικαιώματά μας από τα 2 πρώτα μνημόνια που επέβαλαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και το τρίτο που επέβαλε η ηγεσία του νεομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η κυβέρνηση με το 4ο μνημόνιο, εκτός από την νέα φοροληστεία με τη μείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, βάζει στο στόχαστρο και το ανθυγιεινό επίδομα.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία θα δώσουν αποστομωτική απάντηση σε αυτή την πολιτική, με τη μαζική συμμετοχή στη Γενική Απεργία της 17ης Μάη και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.