«Βόμβα» εργαζομένων στο ΚΑΤ

Πεπερασμένη ηλικία; Έλλειψη συντήρησης; Υπερλειτουργία; Όλ’ αυτά μαζί; Η αιτία πρόκλησης βλάβης σε 1 από τους 4 κλιβάνους αποστείρωσης στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, δεν έχει αποσαφηνιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως από τις αρχές Μαρτίου, η ήδη προβληματική –όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι– αποστείρωση στο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει επιδεινωθεί.

Το μηχάνημα που χάλασε είχε αγοραστεί το 2001, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα που μετρούν 35ετία (1992), γι’ αυτό κι έβγαζε περίπου το 50% του όγκου της δουλειάς. Άμεση συνέπεια, λοιπόν, της βλάβης ήταν να μεγαλώσουν αντικειμενικά οι χρόνοι αποστείρωσης. Η δυσλειτουργία αυτή παρά ταύτα ξεπεράστηκε με την παράταση του ωραρίου των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει το Σωματείο στο χώρο, οι άλλοι 3 κλίβανοι λόγω παλαιότητας έχουν υποστεί οξείδωση, με αποτέλεσμα να έχουν ανοίξει τρύπες στο εσωτερικό τους. Κατά συνέπεια, στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αποστείρωσης, δηλαδή στο στάδιο της δημιουργίας κενών, εξαιτίας της αρνητικής πίεσης που εφαρμόζεται εισάγεται από τα ανοίγματα ατμοσφαιρικός αέρας. Έτσι, πιθανόν επιμολύνονται τα αποστειρωμένα αντικείμενα (εργαλεία κ.ο.κ.).

Στο μεταξύ, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, οι ατμοί των κλιβάνων υγροποιούνται και μετατρέπονται σε τρεχούμενο νερό που διαπερνά το πάτωμα του 1ου ορόφου και συλλέγεται με κουβάδες στο χώρο του διαδρόμου του ακτινολογικού του ισογείου, συμπληρώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας παράλληλα την απουσία στατικότητας του ΚΑΤ.

Τα «νοικοκυρέματα» της υγείας, οι απανωτές δηλαδή οικονομικές περικοπές χρόνων που συνεχίζονται συνειδητά και στοχευμένα, έχουν σαν αποτέλεσμα μόνο την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, τονίζει το Σωματείο. Εκτιμά, παράλληλα, πως οι μηδενικές προσλήψεις στην τεχνική υπηρεσία του ΚΑΤ οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα της παράδοσης στους ιδιώτες ενός ακόμα τμήματος του Νοσοκομείου. Ήδη ενημερωθήκαμε ότι το Νοσοκομείο δε θα καλύπτεται από υδραυλικούς στην απογευματινή βάρδια. Υδραυλικοί που έχουν στην ευθύνη τους και τον έλεγχο των Ιατρικών Αερίων, τονίζει καταλήγοντας.

ΠΗΓΗ: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, virus.com.gr