Με σοβαρές ελλείψεις το Π.Ι. Μαραθοκάμπου Σάμου

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Περιφερειακό Ιατρείο Μαραθόκαμπου Σάμου, όπως αναδείχτηκε και σε πρόσφατη συνάντηση της Λαϊκής Επιτροπής Μαραθόκαμπου και της Ομάδας Γυναικών με τη διοικούσα τριμελή επιτροπή του Ιατρείου.

Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής λόγω της έλλειψης μόνιμης καθαρίστριας (γεμάτοι κάδοι με σκουπίδια, μολυσμένα υλικά αποθηκευμένα σε κουτί που έχει καιρό να αδειαστεί) και συμπληρώνεται με την έλλειψη αγροτικού γιατρού αλλά και με την υπολειτουργία του ιατρείου, αφού σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν η Λαϊκή Επιτροπή και η Ομάδα Γυναικών, τον προηγούμενο μήνα λειτούργησε μόνο εφτά φορές, επειδή η γιατρός έκανε τις εφημερίες της στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η δημιουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Μαραθόκαμπο. Αυτή η Μονάδα, σύμφωνα με τη διοικούσα επιτροπή, θα στελεχωθεί με τέσσερις γιατρούς, επισκέπτρια υγείας, δύο νοσηλευτές και δύο διοικητικούς υπαλλήλους! Οι φορείς πάντως κάνουν λόγο για «στάχτη στα μάτια» για να καμφθούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις με υποσχέσεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επίσης χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε  ότι ο Μαραθόκαμπος θα γίνει Κέντρο Εφημεριών και η γιατρός  θα είναι κάθε μέρα στο Ιατρείο και θα κάνει κάποιες εφημερίες στο χωριό. Σημειώνεται ότι αυτό είναι αίτημα των φορέων και θα γίνει πράξη μετα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πιέσεις.

Όσο για την καθαριότητα του ιατρείου, ανέλαβε ο Δήμος να επιλύσει το πρόβλημα με το προσωπικό καθαριότητας που διαθέτει, ενώ για τον αγροτικό γιατρό η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον στην προκήρυξη της θέσης, έτσι θα γίνει νέα προκήρυξη, πράγμα που σημαίνει αρκετούς μήνες χωρίς γιατρό.

Τα πάγια αιτήματα των φορέων είναι:

– Πλήρης στελέχωση του ΠΙ Μαραθοκάμπου με αγροτικό γιατρό, μαία και νοσηλεύτρια. Πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας. Να λειτουργήσει ως Κέντρο Εφημεριών.

– Άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου και του Νοσοκομείου Σάμου με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

– Κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους -ανασφάλιστους- άνεργους και τις οικογένειές τους.

– Αυτόνομο πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες του σαμιακού λαού.

– Η Υγεία και η Πρόνοια να έχουν ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κράτος.

Όπως τονίζουν «η κύρια αιτία που δεν λύνονται τα προβλήματα μας είναι οι συνεχείς περικοπές χρηματοδοτήσεων στο σύστημα Υγείας. Παρά τα ματωμένα πλεονάσματα, για τα οποία περηφανεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αδυνατούν να επιλύσουν ένα απλό ζήτημα, όπως αυτό της πρόσληψης καθαρίστριας στο ΠΙ Μαραθοκάμπου. Με την πολιτική της η κυβέρνηση στηρίζει την κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, μετατρέποντας την από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Έτσι μεταφράζεται η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και τις μονάδες ΠΕΔΥ καθώς και η ελλιπής χρηματοδότηση των δημόσιων Νοσοκομείων».

Τονίζουν επίσης ότι «οι μακροχρόνιοι αγώνες (παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις με διοικητή Νοσοκομείου, κινητοποιήσεις στη 2η ΥΠΕ Πειραιά, συλλογή 700 υπογραφών) της Λαϊκής Επιτροπής και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά και των κατοίκων του χωριού μας δείχνουν το δρόμο! Το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για να αποτρέψουμε αυτά που σχεδιάζουν για εμάς. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν πως τίποτα δε γίνεται και πως δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση για εμάς και τα παιδιά μας, εμείς προβάλλουμε την κατάκτηση της μόνιμου Γιατρού και τη μετατροπή του ΠΙ σε Κέντρο Εφημεριών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την πρόσληψη δεύτερου γιατρού και πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας.

Έχει συσσωρευτεί, όμως, πολύ μεγάλη πείρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις. Απαιτείται εμείς, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες και ΕΒΕ, οι ίδιοι να βάλουμε τη σφραγίδα των εξελίξεων προς όφελός μας, να δυναμώσουμε την πάλη μας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

ΠΗΓΗ: 902.gr, φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση στο νησί