Επικίνδυνη μείωση αναισθησιολόγων στο Βοστάνειο

Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα έχει προστεθεί προσφάτως  στη μακροσκελή λίστα των ελλείψεων επιστημονικού προσωπικού  που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το οποίο, σε περίπτωση που δεν επιλυθεί, θα τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Πρόκειται για τη δραματική μείωση των αναισθησιολόγων που από τις αρχές του μήνα είναι μόνο τρεις και, πλέον, με δυσκολία γίνεται ακόμη και ο προγραμματισμός των εφημεριών. Το πρόβλημα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Νοσοκομειακών Γιατρών που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένου ότι αυξάνονται δραματικά οι ανάγκες στο Βοστάνειο, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην κάλυψη των περιστατικών.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ, είχε ξεκινήσει  από αρχές του χρόνου με τη συνταξιοδότηση ενός από τους πέντε γιατρούς που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο. Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις αρχές του μήνα, όταν ο τέταρτος γιατρός διορίστηκε ως μόνιμος σε κενή θέση του Νοσοκομείου της Λήμνου.

Οι τρεις αναισθησιολόγοι, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος. Ακόμα και αν εκτελούν το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ενεργών εφημεριών, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις μέρες του μήνα. Τα χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα) που εκτελούνται, ανέρχονται στα 2000 ετησίως με αυξητική τάση πάνω από 10% τον προηγούμενο χρόνο. Από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 850 χειρουργεία και 150 μαιευτικές επεμβάσεις υπό την ευθύνη του τμήματος. Τέλος, οι αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει τις διακομιδές ασθενών από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Για την αποχώρηση των δύο αναισθησιολόγων, οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και επανειλημμένα εδώ και έξι μήνες. Όμως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για να μη φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο. Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού, που λόγω της τουριστικής κίνησης οι ανάγκες θα αυξηθούν, οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ δεν έλαβε υπόψη της πως οι συνθήκες στα νησιά είναι εντελώς διαφορετικές. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα διακομιδής περιστατικού σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης, όπως συμβαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η υπομονή των συναδέλφων μας έχει εξαντληθεί. Απαιτούμε να δοθεί λύση τώρα:

– Να ενισχυθεί άμεσα το τμήμα με τουλάχιστον έναν αναισθησιολόγο.

– Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κρίσης της μιας θέσης αναισθησιολογίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Να προκηρυχθεί άμεσα άλλη μια κενή θέση αναισθησιολόγου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συλλόγου των Γιατρών ΕΣΥ στην απεργία, δε θα πραγματοποιηθεί κανένα τακτικό χειρουργείο, παρά μόνο τα άκρως επείγοντα. Επιπλέον, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δε δοθεί άμεσα λύση, το επόμενο διάστημα το Αναισθησιολογικό Τμήμα θα αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός αυτό το διάστημα στο Nοσοκομείο Μυτιλήνης σχετικά με το ζήτημα των αναισθησιολόγων, το οποίο δυστυχώς εκτιμάται ότι δε θα επιλυθεί τόσο εύκολα. Οι εφημερίες βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία και σε περίπτωση μάλιστα που ένας εκ των τριών γιατρών αναγκαστεί να απουσιάσει, τότε η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

ΠΗΓΗ: εφ. Δημοκράτης