Πρώτη νίκη για τους πολίτες της Πάργας και του Καναλακίου 24ωρη λειτουργία των ΚΥ, ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ ανακοίνωσε η ΥΠΕ

Δικαίωση για τους κατοίκους της Πάργας και του Καναλακίου, οι οποίοι εδώ και μήνες βρίσκονται στους δρόμους για το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης των περιοχών τους, αποτελούν οι εξαγγελίες του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Π. Νικολόπουλου από την Πρέβεζα.

Σύμφωνα με το ekabnews, κατά την ομιλία του στο αμφιθέατρο της Θεοφανείου Σχολής το περασμένο Σάββατο, ο κ. Νικολόπουλος δεσμεύτηκε για την 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε Πάργα, Καναλάκι και Θεσπρωτικό. Επίσης, σχετικά με το πάγιο αίτημα για σύσταση σταθμού ΕΚΑΒ στο κομβικό σημείο του Μεσοποτάμου, ανέφερε πως έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και επίκειται η λειτουργία του.

Από τη μεριά μας, θα θέλαμε να απευθύνουμε δύο ερωτήματα:

– Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εξαγγελιών του διοικητή της 6ης ΥΠΕ; Δεν πέφτει μακριά το Μέτσοβο, όπου είχαν ενημερώσει για την ίδρυση παραρτήματος ΕΚΑΒ από το Φλεβάρη του… 2016, αλλά πέρασε ένας χρόνος κι ακόμη έβλεπαν τα ασθενοφόρα μόνο στο πάρκινγκ (σχετικό ρεπορτάζ εδώ). Εγγυητές της τήρησης των υποσχέσεων είναι οι ίδιοι οι αγώνες των κατοίκων, οι οποίοι τώρα χρειάζεται να εντείνουν -αντί να περιορίσουν- την πίεση προς τις αρμόδιες αρχές.

– Με ποια στελέχωση θα επιτευχθεί η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας; Δυστυχώς το υπουργείο και οι ΥΠΕ, αντί να προβούν στις απαραίτητες προσλήψεις, μας έχουν συνηθίσει στη λογική της μετάγγισης προσωπικού, αντιμετωπίζοντας με μπαλώματα το πρόβλημα σε μία περιοχή και δημιουργώντας νέο σε κάποια άλλη. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εύλογες οι ανησυχίες του Δήμου Ηγουμενίτσας για την τύχη του ΚΥ Μαργαριτίου, απ’ όπου φημολογείται πως θα μεταφερθεί προσωπικό προς Πάργα και Καναλάκι. Για το κίνημα της δημόσιας υγείας, μοναδική λύση είναι η 24ωρη λειτουργία όλων των δομών με μόνιμο προσωπικό, κόντρα στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

* Το φωτογραφικό κολάζ είναι από παλαιότερη κινητοποίηση στην Πάργα, αλιευμένο από το ρ/σ Prisma 91,6 της Πρέβεζας.