Περισσότερες παγίδες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο Πολυνομοσχέδιο

33
giatros

Γεμάτο “αγκάθια” φαίνεται πως είναι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε αργά το βράδυ στη Βουλή. Οι πρώτοι φόβοι έκαναν την εμφάνισή τους με την κατάθεσή του, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μεταφέρουν στο Virus τις ανησυχίες τους για τη διαφαινόμενη μείωση του μισθού τους από την ένταξη επιδομάτων, όπως το επίδομα βιβλιοθήκης, στο βασικό μισθό, που υπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου. Μάλιστα εκτιμάται οτι αν δεν αλλάξει η διάταξη, η καθαρή μισθολογική απώλεια θα ανέλθει στα 1000 ευρώ ετησίως.

Βέβαια, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση για τα ειδικά μισθολόγια με αλλαγές στο κομμάτι των επιδομάτων, με την οποία υποστηρίζει ότι επέρχεται σταθεροποίηση στο σύνολο των αποδοχών των ερευνητών, μελών ΔΕΠ και ιατρών. Μένει να φανεί αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι ρεαλιστικές ή απλά… αισιόδοξες.

Άλλωστε, η αναλυτική μελέτη των διατάξεων που αφορούν το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο (άρθρα 136–140) και την οποία πραγματοποίησαν οι γιατροί, όχι μόνο επιβεβαίωσε τους φόβους τους, αλλά η κατάσταση ενδέχεται να είναι και δυσμενέστερη, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ανδρέα Ξανθού πως οι αλλαγές θα επιφέρουν μικρή αύξηση στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, ερωτηματικά προκαλεί η πρώτη παράγραφος του άρθρου 136 που αναφέρει πως καθιερώνονται 16 μισθολογικά κλιμάκια για κάθε βαθμίδα. «Αυτό, ερμηνευόμενο κατά γράμμα, σημαίνει πως ο χρόνος προϋπηρεσίας για την κατάταξη στα κλιμάκια αυτά δε θα υπολογίζεται συνολικά, αλλά από την ημερομηνία ένταξης του γιατρού στην κάθε βαθμολογική βαθμίδα», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, εξηγώντας πως αν ισχύσει αυτή η ερμηνεία, τότε οι αποδοχές τους ψαλιδίζονται περαιτέρω, ενώ οδηγεί και σε μια σειρά παραλογισμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση προαγωγής Επιμελητή α’ σε Διευθυντή, η οποία όμως αντί να συνοδεύεται από αύξηση, φαίνεται πως θα έχει μείωση μισθού. «Θέλουμε να ελπίζουμε πως η κατάταξη σε αυτά τα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα γίνεται με βάση τον συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας και πως η σχετική διατύπωση στο άρθρο 136 του νομοσχεδίου θα διορθωθεί», αναφέρουν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχώρησαν σε έναν υπολογισμό των αλλαγών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Οπως εξηγούν, «καταργείται το επίδομα βιβλιοθήκης και το χρονοεπίδομα. Αυξάνεται ο βασικός μισθός ανάλογα με το βαθμό και το χρόνο προϋπηρεσίας. Το ωρομίσθιο της εφημερίας καθορίζεται αριθμητικά και όχι ως κλάσμα του βασικού μισθού.  Εντάσσονται στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και οι αγροτικοί γιατροί. Αν ισχύσει η (λογική) ερμηνεία πως για την κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια θα λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας, τότε στις ονομαστικές ΜΕΙΚΤΕΣ (προ ασφαλιστικής εισφοράς και φορολόγησης) τακτικές αποδοχές προκύπτει μικρή αύξηση (40-60 ευρώ) για τον ειδικευόμενο και παρόμοια μικρή μείωση για το διευθυντή – ουδετερότητα πάνω κάτω στις ενδιάμεσες βαθμίδες. Π.χ. με το ισχύον, ο νεοπροσλαμβανόμενος (χωρίς χρονοεπίδομα) ειδικευόμενος έχει (μεικτές τακτικές μηνιαίες αποδοχές) βασικό μισθό 1007 + νοσοκομειακό επίδομα 174 + επίδομα βιβλιοθήκης 123 = 1320 ευρώ. Με τις νέες διατάξεις βασικός μισθός 1199 + νοσοκομειακό επίδομα 180 = 1379. Αντίστοιχα, ο διευθυντής νέος στον βαθμό (με μίνιμουμ 20 χρόνια προϋπηρεσία αυτονόητα) έχει σήμερα (μεικτές τακτικές αποδοχές) βασικό μισθό 1580 + νοσοκομειακό επίδομα 238 + επίδομα βιβλιοθήκης 225 + επίδομα θέσης 62,40 + χρονοεπίδομα 632 = 2737,40. Με τις νέες διατάξεις βασικός μισθός (βαθμός διευθυντή – μισθολογικό κλιμάκιο Μ.Κ.11) 2441 + νοσοκομειακό επίδομα 250 = 2691».

Τυπικα οι νομοθετικές ρυθμίσεις επιφέρουν μια μικρή αύξηση στις αμοιβές των εφημεριών. Αλλά σύμφωνα με όσα ειπε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας στη συναντηση με την  ΟΕΝΓΕ, επίκειται άμεσα νέο νομοθέτημα περί ρύθμισης χρόνου εργασίας – εφημέρευσης, (ευρωπαϊκή οδηγία), με το οποίο, εκτός των άλλων.  Αυτό θα σημάνει, λοιπόν, μείωση και των εφημεριακών αποδοχών. «Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω δεδομένα και αν δεν προκύψουν καινούρια, η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Υγείας προς την ΟΕΝΓΕ (12/5/17) πως με τις ρυθμίσεις αυτές δε θα υπάρξουν μειώσεις αποδοχών, αλλά μάλιστα θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις, απλά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», τονίζουν.

Παραλληλα εγείρεται και συνταγματικό θέμα, καθώς η  προσφυγή της ΟΕΝΓΕ ενάντια στις μειώσεις του ειδικού ιατρικού μισθολογίου που είχαν γίνει το 2012, εκδικάστηκε με θετική υπέρ των ιατρων εισήγηση.

ΠΗΓΗ: Βασιλική Αγγουρίδη, virus.com.gr