Για την υποστελέχωση στο δημόσιο νοσοκομείο

26
manoussakis

του Γιώργου Μανουσάκη*

Πολύ ενδιαφέροντα δείγματα, σχετικά με την εξέλιξη του αριθμού του μόνιμου προσωπικού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, περιέχουν τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από την πλατφόρμα Βi forms και το πρώην Esynet.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα που παραθέτουμε στη συνέχεια, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων έχει παραμείνει αμετάβλητος (256) σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βεβαίως, με τις προσλήψεις που έγιναν, σταμάτησε ο ρυθμός μείωσης του μόνιμου προσωπικού που τα προηγούμενα 3 χρόνια είχε μειωθεί κατά το 1/3. Από την άλλη, όμως, δεν ήρθε η  αύξηση μόνιμου προσωπικού που συνεχώς διαφημίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους κατά τόπους εκπροσώπους της. Και η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες συνεχίζει να υφίσταται ως τεράστιο πρόβλημα για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες μόνιμες θέσεις που είναι υπό προκήρυξη, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν να εργάζονται υπάλληλοι σε αυτές, θα έχει υπάρξει κάποιος αριθμός συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και μετατάξεων. Επίσης, είναι σε εκκρεμότητα το αν θα φύγουν με νομοθετική ρύθμιση προς υπηρεσίες του τόπου καταγωγής τους οι διορισθέντες διοικητικοί υπάλληλοι από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998.

Ο πίνακας αφορά τον αριθμό υπηρετούντων υπαλλήλων μόνιμου προσωπικού. Πλην τούτων, στο ΓΝΑΝ υπηρετούν αυτή τη στιγμή και 8 επικουρικοί ιατροί και 11 επικουρικοί υπάλληλοι σε διάφορες υπηρεσίες (5 στη νοσηλευτική, 1 στην τεχνική, 1 στο παραϊατρικό προσωπικό και 4 στη διοικητική) – των περισσότερων οι συμβάσεις λήγουν μες στο 2017. Επίσης εργάζονται και 11 υπάλληλοι με δωδεκάμηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ που επίσης λήγουν μες στο 2017 ή αρχές του 2018. Τον Ιανουάριο του 2015 υπηρετούσαν 5 επικουρικοί ιατροί και 4 υπάλληλοι από το υπόλοιπο προσωπικό. Τα παραπάνω δείχνουν ότι έχει γίνει κάποια αύξηση του μη μόνιμου προσωπικού (κατά 21 εργαζομένους), αυτή όμως η αύξηση είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ελλείψεις και τις ανάγκες, είναι δε παροδική αφού δεν υπάρχει καμιά εξαγγελία για το τι θα ακολουθήσει όταν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών και των εκπαιδευομένων του ΟΑΕΔ.

Είναι εμφανές ότι οι κάποιες προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, απέτρεψαν την πλήρη κατάρρευσή του, αφού σταμάτησε η συνεχής μείωση του αριθμού του προσωπικού. Δεν έχει όμως προκύψει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και δεν έχει αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που επηρεάζει το νοσοκομείο σε όλες τις υπηρεσίες και δραστηριότητές του. Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρξει διεκδίκηση μεγάλου αριθμού νέων προσλήψεων για το ΓΝΑΝ, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και του Νομού Λασιθίου.

* Ο Γιώργος Μανουσάκης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ.