Αύξησαν το ωρομίσθιο χωρίς να αυξήσουν τα κονδύλια – κίνδυνος οριζόντιων περικοπών στις πρόσθετες αμοιβές

43

Από τότε που είχε κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την επαναφορά του ωρομισθίου για νυχτερινά αργίες στο προ του 2015 καθεστώς, είχαμε επισημάνει ότι αυτή η αύξηση θα πρέπει να συνοδευτεί με αντίστοιχη αύξηση των προϋπολογισθέντων κονδυλίων προς τα Νοσοκομεία, γιατί διαφορετικά τα τελευταία δε θα επαρκούν για τις πληρωμές και θα υπάρχει κίνδυνος οριζόντιων περικοπών.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τα προϋπολογισθέντα κονδύλια έμειναν αμετάβλητα και, με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου του έτους σε πολλά Νοσοκομεία, δεν επαρκούν. Έτσι, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων για νυχτερινά-αργίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, όπου υπάρχει κίνδυνος οριζόντιας περικοπής 66% για τις πρόσθετες αμοιβές του Μαρτίου 2017, εάν το Υπουργείο Υγείας δεν αυξήσει το προϋπολογισθέν ποσό για το Νοσοκομείο. Δείτε τη σχετική επιστολή που στέλνει προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων:

“Επειδή με την έκδοση του ΦΕΚ 38 Α/2017 αυξήθηκε το ωρομίσθιο των εργαζομένων για νυχτερινά και αργίες (όπως είχαμε ζητήσει) χωρίς όμως παράλληλα να αυξηθεί το διατιθέμενο από το Υπουργείο Υγείας προϋπολογισθέν ποσό προς το Νοσοκομείο μας, έχουμε το φαινόμενο το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί για τις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων του ΓΝΑΝ να υπερβαίνει κατά πολύ το προϋπολογισθέν ποσό για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Επειδή η πληρωμή των πρόσθετων αμοιβών των δύο πρώτων μηνών του 2017 έγινε χωρίς οριζόντια περικοπή, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του προϋπολογισθέντος ποσού μετά την αύξηση του ωρομισθίου, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, είμαστε απένταντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει οριζόντια περικοπή κατά 66% των περικοπων των πρόσθετων αμοιβών Μαρτίου 2017, όπως επίσης και των επόμενων μηνών.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε:
α)Να υπάρξει άμεσα τροποποίηση – αύξηση του προϋπολογισθέντος ποσού για τις πρόσθετες αμοιβές του ΓΝΑΝ έτους 2017 σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάλυψης του Νοσοκομείου.
β) Να μην υπάρξει καμιά οριζόντια περικοπή στις πρόσθετες αμοιβές μας
γ) να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν η αποπληρωμή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών Μαρτίου και Απριλίου των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.”