Καρτέλ κοκαΐνης πίσω από τις κλοπές στα νοσοκομεία;

Τέσσερις Κολομβιανοί, πιθανά μέλη καρτέλ ναρκωτικών, φέρονται ως αυτουργοί των πρόσφατων κλοπών εξοπλισμού από τον Άγιο Σάββα και νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των ελληνικών διωκτικών αρχών.

Αναλυτικότερα, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί κι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τρεις από τους (τουλάχιστον) τέσσερις άντρες, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα με πλαστά πορτογαλικά διαβατήρια αρχές Μαΐου. Αφού νοίκιασαν διαμέρισμα στην Αθήνα μέσω σάιτ b’n’b, ξεκίνησαν τη μεθοδική παρακολούθηση νοσοκομείων που διέθεταν καλά εξοπλισμένες γαστρεντερολογικές κλινικές, προσποιούμενοι τους συνοδούς μιας γυναίκας-συνεργού που έκανε την άρρωστη. Κατόπιν χτύπησαν μέσα σε τρεις μόλις μέρες τους πιο ευάλωτους στόχους που είχαν εντοπίσει. Φρόντισαν δε αμέσως μετά να καμουφλάρουν τα κλοπιμαία σε πακέτα και να τα αποστείλουν στην Κολομβία με τον πιο αθώο τρόπο, με διεθνή εταιρεία κούριερ, πριν εγκαταλείψουν τη χώρα στις 25 Μαΐου.

Ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης είναι «καρμπόν» με περιστατικά που έλαβαν χώρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τα τελευταία χρόνια. Η εθνικότητα των υπόπτων, σε συνδυασμό με το είδος του εξοπλισμού (γαστροσκόπια, ενδοσκόπια, κολονοσκόπια), οδηγεί στην εκτίμηση ότι σκοπός τους δεν ήταν να τα πουλήσουν, αλλά να τα χρησιμοποιήσουν για την αποτελεσματικότερη μεταφορά ναρκωτικών στα στομάχια ατόμων που λειτουργούν ως βαποράκια μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, τέσσερα ενδοσκόπια από τον Άγιο Σάββα και τη Λάρισα έχουν ήδη κατασχεθεί στην Μπογκοτά από τις κολομβιανές αρχές και θα επιστραφούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι συνδυασμένες έρευνες για την ανακάλυψη των υπολοίπων κλοπιμαίων, καθώς και τη σύλληψη των δραστών, συνεχίζονται.

(φωτογραφία αρχείου)