Νοσοκομεία: Πασάδες οι εργολάβοι – απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

38

Πέρασαν σχεδόν δυο χρόνια και η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει το δικό της επικοινωνιακό  παιχνίδι  πάνω στις πλάτες των εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση). Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών οι εργολάβοι φεύγουν και όμως οι εργολάβοι “ζουν και βασιλεύουν” και αλωνίζουν στα περισσότερα Νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, έχοντας για χρόνια βιώσει την άγρια και στυγνή εκμετάλλευση των εργολάβων, αντιμετώπισαν αρχικά με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κατάργηση του καθεστώτος των εργολαβιών και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους (Διασφάλιση της δουλειά τους και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους). Η ένταξη όμως της Κυβέρνησης στο μνημονιακό στρατόπεδο και οι συνεπακόλουθες δεσμεύσεις της, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες:

Από την εκδίωξη των εργολάβων και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς  με πλήρη δικαιώματα, φτάσαμε – δυο χρόνια μετά – να έχουμε τους εργολάβους “να αλωνίζουν” στα περισσότερα Νοσοκομεία και απλήρωτους τους εργαζόμενους τους (Αττικό, Ευαγγελισμός κλπ). Μάλιστα σε αρκετά νοσοκομεία οι εργολάβοι παραμένουν χωρίς καν να έχουν σύμβαση με το Νοσοκομείο με την ανοχή των διοικήσεων, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτηματικά αφού αυτό είναι καραμπινάτη παρανομία. Απλήρωτοι όμως παραμένουν οι εργαζόμενοι και σε μια σειρά Νοσοκομεία όπου υπογράφηκαν συμβάσεις εργασίας (Άρτα, Πρέβεζα, Λαϊκό, Ελπίς).

Δεν είναι λίγες βεβαίως οι περιπτώσεις όπου φεύγουν οι εργολάβοι αλλά μαζί με αυτούς απολύθηκαν και οι εργαζόμενοι (Τρίπολη, Αγ, Σάββας Ελπίς).

Όμως και σε νοσοκομεία που έφυγαν οι εργολάβοι έχουμε εργαζόμενους όχι μόνο με διαφορετικές ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες ( συμβάσεις έργου – εργασίας Νο1 και Νο2 ) αφού εφαρμόστηκαν διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Φτάσαμε μάλιστα, οι εργαζόμενοι που υπέγραψαν συμβάσεις, όχι μόνο να είναι απλήρωτοι αλλά και να έχουν γίνει «μπαλάκι» και όμηροι αφού αντιμετωπίζουν την αδιαφορία της κυβέρνησης και την άρνηση των διάφορων παρέδρων να  υπογράφουν εντάλματα πληρωμής τους (Λαϊκό-Ελπίς, Άρτα Πρέβεζα κλπ)

Το σημαντικότερο απ` όλα όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα απολυθούν το πολύ μέχρι τις 31/12/2018 αφού αυτό έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπακούοντας τυφλά στις επιταγές των τροϊκανών.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε η αναφορά του υπουργού υγείας ότι «δεν χρειάζονται μόνιμοι υπάλληλοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων» και ότι «μετά τις 31/12/2018 οι υπηρεσίες αυτές θα δοθούν σε ΚΟΙΝΣΕΠ»

Αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που καθημερινά διευρύνεται σε όλο και περισσότερα Νοσοκομεία, δεν μπορούν να την κρύψουν ούτε οι επικοινωνιακές κορώνες της κυβέρνησης αλλά ούτε και οι πανηγυρισμοί του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Όμως και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), παρά τις κορώνες που εκτοξεύε,ι έχει θέσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα στα αζήτητα αφού δεν οργανώνει τους εργαζόμενους σε αγώνα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Οι εργολάβοι λοιπόν παραμένουν και απομυζούν ζεστό κρατικό χρήμα ενώ οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι και γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες.

Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, είναι ο κοινός αγώνας με όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία για την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου όπως ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, καλεί τους εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων (εργολαβικούς – εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις) σε συντονισμό με τα Σωματεία και τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται για να διεκδικήσουμε:

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους – τώρα- όλοι οι εργαζόμενοι

Να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι .

Να υπογραφούν τώρα συμβάσεις αορίστου χρόνου και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Να  επανασυσταθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις και να προκηρυχτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού