Εφημερία χωρίς αγγειοχειρουργό στον Ευαγγελισμό

Την οργάνωση και πλήρη στελέχωση του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» ζητούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με αφορμή το περιστατικό νέας κοπέλας που διακομίστηκε μετά από τροχαίο στη γενική εφημερία της 14ης Ιουνίου.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο, η τραυματίας μετά από πολλές ώρες διακομίστηκε στον Ερυθρό καθώς απαιτούνταν αγγειοχειρουργική επέμβαση, αλλά γιατρός της απαιτούμενης ειδικότητας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπήρχε! «Ευθύνες υπάρχουν σε παλιότερες Διοικήσεις που εξαφάνισαν εν μία νυκτί ακόμη τη μια θέση ειδικευμένου Αγγειοχειρουργού από τον Οργανισμό του νοσοκομείου, παρότι μάλιστα είχε ήδη προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η κρίση κι ο διορισμός μόνιμου γιατρού. Ευθύνες υπάρχουν και στις επόμενες Διοικήσεις ως σήμερα που «αρκούνται» σε έναν επικουρικό, δηλαδή συμβασιούχο-όμηρο Αγγειοχειρουργό, ο οποίος προφανώς δε γίνεται να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο», αναφέρει σχετικά.

Αν και το περιστατικό δεν είχε τραγική κατάληξη, είναι προφανές ότι υπογραμμίζει τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τους ασθενείς που θα χρειαστούν αγγειοχειρουργό την ώρα της ανάγκης και οι οποίοι θα χάσουν χρόνο μέχρι να διακομισθούν σε άλλο νοσοκομείο, όσο κοντά κι αν είναι αυτό. «Απαιτούμε άμεση κάλυψη με ειδικευμένους μόνιμους γιατρούς –αλλά και ειδικευόμενους– στην κρίσιμη ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής, στα πλαίσια οργανωμένου Αγγειοχειρουργικού Τμήματος με τις ανάλογες κλίνες, τον εξοπλισμό και όλο το προσωπικό των υπόλοιπων κι εντελώς απαραίτητων ειδικοτήτων (νοσηλευτές κλπ). Το έχουμε επισημάνει αναρίθμητες φορές και με κάθε τρόπο: με επιστολές, με κείμενα υπογεγραμμένα από τους συναδέλφους, με υπομνήματα (κατατεθειμένα και στη Βουλή), με κινητοποιήσεις και απεργίες», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

«Επανερχόμαστε με έμφαση σήμερα, καθώς συμβαίνει όλο και πιο συχνά να αισθανόμαστε ανίσχυροι ακόμη και μπροστά σε σχετικά απλά περιστατικά, την ώρα που η εξέλιξη της Επιστήμης, της Τεχνολογίας κι η εξειδίκευση του προσωπικού μπορεί να κάνει θαύματα», προσθέτουν, καταλήγοντας ότι δεν θα συμβιβαστούν με μια κατάσταση που «διασφαλίζει» ότι θα χάνονται άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν.

ΠΗΓΗ: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, virus.com.gr