Αμφισβητούν το δικαίωμα της γονικής άδειας στους επικουρικούς γιατρούς

54

Όταν οι υπηρεσίες του δημοσίου αδυνατούν να ερμηνεύσουν έστω και τα αυτονόητα, οδηγούνται σε τραγελαφικές καταστάσεις και σε αντικρουόμενες απαντήσεις με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση επικουρικών γιατρών που θέλησαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για χορήγηση γονικής άδειας που έχει κατοχυρωθεί μέσα από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το ζήτημα προέκυψε στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης μετά από αίτημα επικουρικού γιατρού και αμφισβήτηση του δικαιώματος από την διοίκηση του κέντρου.

Όμως το πιο εντυπωσιακό και το παράλογο κατά τη γνώμη μας είναι οι οδηγίες που δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Α ΥΠΕ.

Ενώ από την μία πλευρά οι υπηρεσίες της Α ΥΠΕ κοινοποιούν αποφάσεις και έγγραφα του Υπ. Εργασίας από τα οποία προκύπτει ότι στους επικουρικούς γιατρούς εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας αμφισβητούν το δικαίωμα χορήγησης γονικής άδειας που αποτελεί όρο που περιέχεται σε αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες της Α ΥΠΕ ότι οι επικουρικοί γιατροί έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση άλλων δικαιωμάτων που προκύπτουν από την ΕΓΣΣΕ όπως η άδεια ανατροφής τέκνων αμφισβητούν το δικαίωμα χορήγησης γονικής άδειας στους επικουρικούς γιατρούς.

Για την αμφισβήτηση του δικαιώματος της γονικής άδειας οι υπηρεσίες της Α ΥΠΕ στηρίζονται σε μια απάντηση που έδωσε κάποιος νομικός σύμβουλος του Υπ. Υγείας το 2012 και περιέχεται σε μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διατάξεις που περιορίζουν αυτό το δικαίωμα.

Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί μια από τις γνωστές δυσλειτουργίες των δημόσιων υπηρεσιών ή κρύβει πίσω της και άλλες σκοπιμότητες.

Σε κάθε περίπτωση το Υπ. Υγείας πρέπει να πάρει θέση και να δώσει εντολή να σταματήσει κάθε προσπάθεια καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των επικουρικών γιατρών.