Επίσκεψη του ΜΕΤΑ Υγειονομικών σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας

32

Στις 3 και 4 Ιουλίου, κλιμάκιο του ΜΕΤΑ Υγειονομικών επισκέφθηκε τα Γενικά Νοσοκομεία Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και την προνοιακή δομή Αριστεύς στη Λάρισα. Συναντήθηκε με τα εκεί Σωματεία Εργαζομένων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και το προσωπικό, και παράλληλα περιόδευσε σε τμήματα των νοσοκομείων, συνομίλησε με εργαζομένους και διένειμε ανακοίνωση της παράταξης, όπως και υλικό της ΑΔΕΔΥ για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Το κλιμάκιο αποτελούσαν οι σ. Βιβή Πασχάλη (ΓΣ ΑΔΕΔΥ), Ανδρέας Μακρής (ΕΕ ΠΟΕΔΗΝ) και Χρήστος Κόνιαρης (Εξελ. Επ. ΠΟΕΔΗΝ).

Από τις συζητήσεις με τα σωματεία και τους εργαζομένους, επιβεβαιώθηκε ότι οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα, και ειδικότερα οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, οδηγούν βήμα-βήμα το δημόσιο σύστημα υγείας στη κατάρρευση και την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και το πέρασμα (με πολλούς τρόπους) υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι κυρίαρχα και στις δομές υγείας της Θεσσαλίας.

Η έλλειψη συντήρησης των κτηριακών υποδομών, του ιατροτεχνολογικού και κάθε είδους εξοπλισμού των νοσοκομείων, έχουν οδηγήσει σε «κτήρια ερείπια» και σε παρεχόμενες υπηρεσίες επισφαλείς για ασθενείς και εργαζομένους. Ο συνδυασμός με την έλλειψη προσωπικού καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη για την υγιεινή  και την ασφάλεια των εργαζομένων. Από την επίσκεψη προέκυψε επίσης ότι στα νοσοκομεία παραμένουν οι εργολάβοι, με εξαίρεση τον τομέα της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Το κλιμάκιο του ΜΕΤΑ Υγειονομικών δήλωσε στο διοικητή ότι θα παρακολουθήσει σε συνεργασία με το σωματείο την υλοποίηση των δεσμεύσεων και, αν χρειαστεί, θα επανέλθει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας λειτουργεί με έναν επικουρικό γιατρό στο μαιευτικό, το γαστρεντερολογικό και το νευρολογικό τμήμα. Μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζει και το αναισθησιολογικό. Επίσης, στο ακτινολογικό εργαστήριο, στις τεχνικές υπηρεσίες, στους εργάτες και στα μαγειρεία, οι ελλείψεις είναι μεγάλες και η χορήγηση των αδειών στο προσωπικό γίνεται με την μέθοδο της περικοπής των ρεπό. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κλιματισμός.

Στα μαγειρεία του νοσοκομείου, η περικοπή των οργανικών θέσεων από τα πρώτα μνημόνια και οι ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, οδηγούν σταδιακά στο πέρασμα της υπηρεσίας σίτισης σε ιδιωτικό cetering. Ήδη σήμερα, το 60% της σίτισης των ασθενών πραγματοποιείται από ιδιώτη! Λόγω της υποχρηματοδότησης, επίσης, οι κτηριολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Στο Νοσοκομείο Λάρισας, σε σύνολο 760 οργανικών θέσεων, οι 280 είναι κενές με αποτέλεσμα –εκτός την επισφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους– να έχουμε και την καρατόμηση εργασιακών δικαιωμάτων, αφού για να πάρουν 1 έως 2 εβδομάδες άδεια, θα πρέπει να δουλεύουν χωρίς ρεπό.

Η συντήρηση των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και της κτηριακής υποδομής βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα. Ο κλιματισμός υπολειτουργεί και συμβαίνουν πτώσεις του ασανσέρ. Η τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη. Η καθαριότητα του νοσοκομείου είναι επιεικώς πλημμελής (π.χ. η ΜΕΘ διαθέτει καθαρίστρια μόνο για τρείς ώρες ανά βάρδια!) ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι ο εργολάβος παραβιάζει ανενόχλητος τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού του.

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, τα περισσότερα ασανσέρ βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης συντήρησης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρησιμοποιείται το ίδιο ασανσέρ για ασθενείς και σκουπίδια! Επίσης, η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (αναπνευστήρες ΜΕΘ, μηχανήματα αιμοκάθαρσης κτλ.) είναι  πλημμελέστατη, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική ή να βγαίνουν εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα. Στο προσωπικό της εστίασης οφείλονται 67 ρεπό. Οι ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα λήγουν στις 31/12/2017, χωρίς μέχρι σήμερα η διοίκηση να έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την παραμονή των εργαζομένων.

Τέλος, το σωματείο εργαζομένων κατήγγειλε στο κλιμάκιο του ΜΕΤΑ Υγειονομικών πως στο Νοσοκομείο Τρικάλων ζητείται από κάθε εργαζόμενο να υπογράφει κάθε μήνα ότι το ποσό των εξαιρεσίμων του δεν υπερβαίνει το μισθό του. Αυτή η διαδικασία, πέρα από τη γραφειοκρατική πλευρά και την ταλαιπωρία των εργαζομένων, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, αφού το διάστημα που απαιτείται η υπογραφή, μπορεί ο εργαζόμενος να απουσιάζει σε άδεια.

Το κλιμάκιο, μαζί με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, έκανε παρέμβαση στο διοικητή του νοσοκομείου κ. Παρθένη για τα οξυμένα προβλήματα και ζητήθηκαν δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή τους. Ο διοικητής δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει προκειμένου οι εταιρείες συντήρησης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, καθώς και προς τις αρμόδιες αρχές και την πολιτική ηγεσία για το θέμα της υπογραφής των εργαζομένων. Ανέφερε επίσης ότι θα δρομολογήσει διαδικασίες για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, καθώς επίσης και το σταμάτημα των εργολαβιών στους υπόλοιπους τομείς.

Η προνοιακή δομή «Αριστεύς», όπως και όλες οι δομές πρόνοιας, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης και ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να τρίβουν τα χέρια τους τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η εγκατάλειψη της πρόνοιας από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι στην κατεύθυνση των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για παράδοση (και της πρόνοιας) στους ιδιώτες και την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων του υπουργείου είναι η σύνταξη οργανογραμμάτων χωρίς καμμία ουσιαστική διαβούλευση με τα Σωματεία. Επίσης, η υπαγωγή των δομών πρόνοιας στο υπουργείο εργασίας, είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται.