Ενημέρωση για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 12/7 του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης στην υγεία

31

Tην Τετάρτη 12/7/2017 πραγματοποιήθηκε πανελλαδική κινητοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης στο ΕΣΥ, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ (επικουρικό, κοινοτικά προγράμματα, εργολαβικοί ή πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι) και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, που οργανώθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ.

Η συγκέντρωση είχε μέτρια συμμετοχή, ενώ εμφανής ήταν η απουσία της μεγάλης μάζας εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας από τα Νοσοκομεία και τις δομές της Αττικής. Ως ΜΕΤΑ υγειονομικών είχαμε προτείνει στη συνεδρίαση του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ που αποφάσισε την κινητοποίηση, να προηγηθεί σύσκεψη των σωματείων της Αττικής έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από την περιοχή της Αθήνας, πρόταση όμως που δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, με εμφανή αποτελέσματα.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ήταν εμφανής ο εκνευρισμός της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και η επιμονή τους να δείξουν ότι παράγουν μεγάλο έργο στο χώρο της υγείας παρά τα μνημόνια και τους περιορισμούς. Εκνευρισμός που έφτασε στο σημείο να εκφράζεται από τον κ. Ξανθό κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του με δυνατές φωνές και με κτυπήματα του χεριού στο τραπέζι, χωρίς να έχει προϋπάρξει κάποια πρόκληση από τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, των σωματείων και των συμβασιούχων εργαζομένων που είχαν μιλήσει. Βεβαίως οι αριθμοί  διαψεύδουν την κυβέρνηση για το “μεγάλο έργο”, είναι όμως εμφανές ότι προεκλογικά η συμπαράταξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να κερδίσει ψήφους υπερπροβάλλοντας και μεγεθύνοντας  το όποιο έργο της στο χώρο της υγείας, ενώ επί της ουσίας εφαρμόζουν την μνημονιακή πολιτική της συνεχούς συρρίκνωσης του δημοσίου και των κοινωνικών δομών του.

Για τα θέματα των συμβασιούχων ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή άμεσα θα παραταθεί η θητεία όλων των επικουρικών εργαζόμενων του ΕΣΥ και της πρόνοιας μέχρι 31/12/2018. Αντίστοιχα θα ανανεωθεί και η θητεία των επικουρικών ιατρών που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 30/9/2017. Για το αίτημα της μονιμοποίησης απάντησε ότι είναι κάτι που θα το δει συνολικά η κυβέρνηση και ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, άφησε όμως ανοιχτά παραθυράκια για επανεξέταση του θέματος το 2018 είτε με εξέταση της δυνατότητας απευθείας μονιμοποίησης με νομοθετική ρύθμιση είτε με επιπλέον μοριοδότηση των επικουρικών. Είναι εμφανές ότι πρόθεση του κ. Ξανθού και της κυβέρνησης είναι να κρατήσουν τους επικουρικούς των Νοσοκομείων σε μια κατάσταση ιδιότυπης εργασιακής ομηρίας, που έχει πρόθεση να τους αναγκάσει σε περίπτωση πραγματοποίησης βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2018  να στηρίξουν εκλογικά την κυβέρνηση . Πρόκειται για μια ανήθικη και ψηφοθηρική στάση της κυβέρνησης που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εργασιακή αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων για να αντλήσει ψήφους, ενώ αποφεύγει να δεσμευτεί και να προχωρήσει στη μονιμοποίηση τους όπως ζητούν τα σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης ο Α. Ξανθός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες των Νοσοκομείων, ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όλες οι συμβάσεις έργου στην καθαριότητα να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας, ενώ για το αν θα παραταθεί η θητεία των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που εργάζονται στα Νοσοκομεία ο Υπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί αυτή τη στιγμή, γιατί τα κονδύλια προέρχονται από το Υπουργείο Εργασίας.

Για το θέμα τί θα γίνει με τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων μετά την 1/1/2019, ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών έθεσε σχετικό ερώτημα, για να πάρει την παρακάτω απάντηση από τον κ. Ξανθό: “Η προοπτική είναι να δώσουμε το κομμάτι των υποστηρικτικών υπηρεσιών στην κοινωνική οικονομία, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΝΣΠΕ κλπ. Πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν κρατικοί δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτές τις υπηρεσίες“. Δηλαδή οι εργολάβοι και τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, με πολλούς και ποικίλους τρόπους, θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στα νοσοκομεία με τον μανδύα της κοινωνικής οικονομίας, κάτι που επισημάνθηκε στον υπουργό από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Επίσης, οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ Υγειονομικών επισήμαναν  το γεγονός ότι, αφού δεν προκηρύσσονται οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές και τεχνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία αντικαθιστούν τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις μόνιμων εργαζομένων με… νέες εργολαβίες. Μάλιστα, στη μεγάλη πλειονότητα των περιφερειακών νοσοκομείων, η τεχνική υποστήριξη γίνεται με εργολαβίες. Έτσι, μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι διώχνει τους εργολάβους της καθαριότητας από την μπροστινή πόρτα, αλλά στην ουσία αυτοί ξαναμπαίνουν στα νοσοκομεία από την πίσω, παρέχοντας τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ιματισμού κ.ά.

Φεύγοντας από το γραφείο του υπουργού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων,  της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων έκαναν σαφές ότι θα συνεχιστούν οι αγώνες για μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στα Νοσοκομεία και εξάλειψη των ελαστικών μορφών εργασίας.