Αιτωλοακαρνανία: Πυρ ομαδόν από τα σωματεία κατά του διοικητή

36

Επικοινωνιακά τερτίπια που δεν μπορούν να κρύψουν την αδυσώπητη πραγματικότητα, χαρακτηρίζει το προσωπικό του Νοσοκομείου Αγρινίου όσα παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής των διασυνδεομένων νοσοκομείων Αιτ/νίας Δημήτρης Μιχάλης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τοποθέτησή του.

Το διοικητή καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, καταλογίζοντάς του πως στα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια, όμως στην πράξη χρησιμοποιεί το ίδρυμα ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για τις άλλες δομές υγείας του νομού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και πηγές από τους ίδιους τους εργαζομένους, εξαιρετικά τεταμένες είναι οι σχέσεις του κ. Μιχάλη με τον αναπληρωτή του Π. Παπαδόπουλο για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος, ως επικεφαλής της «ενιαίας διοίκησης» του νομού, ασκεί και χρέη διοικητή στο Αγρίνιο, ενώ ο δεύτερος ασκεί αντίστοιχα καθήκοντα στο Μεσολόγγι.

ΕΙΝΑ-ΣΕΝΑ: Εκρηκτικό το κλίμα στο Αγρίνιο

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση της ένωσης γιατρών και του σωματείου στο ΓΝ Αγρινίου (ΕΙΝΑ και ΣΕΝΑ αντίστοιχα), η λειτουργία των τακτικών ιατρείων δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο. Εάν κάποιος θελήσει σήμερα να υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, δε θα μπορέσει να την κάνει στο νοσοκομείο μας για το τρέχον έτος, μιας και τα ραντεβού του μοναδικού οφθαλμίατρου που χειρουργεί, έχουν κλείσει για όλο το 2017. Μια απλή εξέταση για έναν καρδιολογικό έλεγχο θα πάρει περίπου 3 μήνες, αφού τακτικό ιατρείο γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα. Τέλος, όσον αφορά τα χειρουργεία, οι χειρουργικές τράπεζες πάντα τρεις ήταν (σσ: ο κ. Μιχάλης εμφάνισε την τρίτη τράπεζα ως επιτυχία της διοίκησής του), με εξαίρεση πέρυσι το καλοκαίρι που ο ίδιος ο διοικητής τις είχε μειώσει σε δύο προκειμένου να πάρουν τα οφειλόμενα ρεπό τους οι εργαζόμενοι.

ΕΙΝΑ και ΣΕΝΑ χαρακτηρίζουν ως θετική εξέλιξη την επικείμενη άφιξη νέων γιατρών, υπενθυμίζουν όμως ότι δεν αποτελεί είδηση, αφού πρόκειται για επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών που έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Αυτό όμως που αποτελεί είδηση και μάλιστα δυσάρεστη, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι ότι και επί των ημερών του κ. Μιχάλη έχουμε αθρόες αποχωρήσεις γιατρών, και μάλιστα εκείνων που κάνουν τη διαφορά. Η αποχώρηση των δυο ειδικευμένων παθολόγων τη χρονιά που μας πέρασε, είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει εδώ και ένα χρόνο η λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου, αφήνοντας στο έλεος της μοίρας τους χιλιάδες διαβητικούς συμπολίτες μας. Επίσης η αποχώρηση του μοναδικού ακτινολόγου ιατρού με εξειδίκευση στον μαγνητικό τομογράφο καθιστά πλέον αδύνατη τη λειτουργία του ακόμη και αν αποκατασταθεί η βλάβη του, ενώ η παραίτηση τη χρονιά αυτή ενός ακόμη καρδιολόγου, μιας εντατικολόγου και μιας νεφρολόγου, μαζί με τις άμεσες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή της ουρολογικής κλινικής και όσων γιατρών λήγει η σύμβασή τους, διαμορφώνουν ένα πολύ άσχημο τοπίο.

Η ανακοίνωση κάνει επίσης λόγο για τις «επιτυχίες» του κ. Μιχάλη στον τομέα της διοίκησης. Τονίζει ότι για πρώτη φορά καθυστέρησε η πληρωμή εργαζομένων και προμηθευτών από λάθος της διοίκησης κι ενώ τα χρήματα υπήρχαν – ζήτημα που εντέλει χρειάστηκε κεντρική νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλυθεί.

Υπενθυμίζει, τέλος, τα διαρκή προβλήματα που εμφανίζονται στη διαχείριση του προσωπικού: Οι άσκοπες εσωτερικές μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα που περιγράφονται ρητώς στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας, και βέβαια χωρίς κανένα σχέδιο από τμήμα σε τμήμα, οι αθρόες εντολές για απολογητικά υπομνήματα προς γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους που άλλαζαν εν ριπή οφθαλμού και που στις περισσότερες των περιπτώσεων ανακαλούνταν από τον ίδιο τον διοικητή, οι γραπτοί και οι σωρηδόν προφορικοί απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς την πλειονότητα των εργαζομένων, αλλά και η προκλητική κάλυψη και ανοχή σε όλους εκείνους που έχουν καταγγελθεί για μια σειρά από παρατυπίες και παρανομίες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα που μόνο καλό δεν κάνει στη λειτουργία του νοσοκομείου μας.

Σωματείο ΓΝ Μεσολογγίου: Ο κ. Μιχάλης μας χρησιμοποιεί ως δεξαμενή!

Τη σκυτάλη από τους εργαζόμενους του ΓΝ Αγρινίου πήρε το σωματείο του Μεσολογγίου, το οποίο καταλογίζει στο διοικητή πως:

– Μολονότι βρίσκεται στο Αγρίνιο και δεν έχει άμεση εικόνα του Μεσολογγίου, εξακολουθεί να κρατά για τον εαυτό του τον κύριο λόγο στις αναθέσεις καθηκόντων, προκαλώντας έτσι σειρά προβλημάτων στην καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος.

– Χρησιμοποιεί το Μεσολόγγι ως δεξαμενή προσωπικού, το οποίο στέλνει κατά το δοκούν στις υπόλοιπες δομές δημόσιας υγείας και υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 15% του μόνιμου προσωπικού βρίσκεται εκτός νοσοκομείου – μόνο στο Αγρίνιο έχουν μετακινηθεί 17 άτομα, κυρίως από τη νοσηλευτική υπηρεσία.

Στη συνέντευξη τύπου, ο διοικητής και των δυο νοσοκομείων (όπως είναι ο τίτλος του) δεν έκανε καμιά αναφορά στο δικό μας νοσοκομείο, τονίζει το σωματείο, και προσθέτει: Είτε είναι μια συνειδητή στάση υποβάθμισης του νοσοκομείου μας και της προσφοράς του, είτε εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος υπέρ του, ενόψει της κρίσης του έργου του από το υπουργείο.

Εργαζόμενοι προς Νέα Δημοκρατία: Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί!

Για τα παραπάνω, δελτίο τύπου εξέδωσε και η νομαρχιακή οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, καλώντας την πολιτική ηγεσία να ζητήσει εξηγήσεις από το διοικητή για τα κενά στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Το δελτίο σχολίασαν δηκτικά οι εργαζόμενοι με κοινή ανακοίνωση ΣΕΝΑ-ΕΙΝΑ, η οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρει τα εξής:

Πολύ αργά για δάκρυα, κύριοι της ΝΔ. Η κατάσταση στο χώρο αυτό δε θα βελτιωθεί αλλάζοντας διαχειριστή και μάλιστα μ’ έναν αποτυχημένο όπως εσείς, αλλά με τη ριζική ρήξη και ανατροπή με όλους εκείνους που εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές κοινωνικής καταστροφής. Η μόνη προσφορά της ΝΔ στα θέματα υγείας της πόλης μας, είναι η μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα της τότε πολιτικής ηγεσίας στην είσοδο του νοσοκομείου μας, καθώς και η διασύνδεσή του με τις ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού.