Χίος: Άρον-άρον μετακίνηση των ασθενών, μετά την πτώση μέρους της ψευδοροφής

32

Σε κενές κλίνες άλλων κλινικών του νοσοκομείου μεταφέρονταν από το μεσημέρι της Τρίτης οι ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής, έπειτα από το σοβαρό συμβάν κατάρρευσης τμήματος της ψευδοροφής του διαδρόμου έξω από το δωμάτιο 5. Η κτιριακή κατάσταση της Παθολογικής έδινε εδώ και καιρό μηνύματα ότι κάτι κακό προμηνύεται και ευτυχώς η θρυαλλίδα των εξελίξεων δεν είχε επιπτώσεις τραυματισμού ασθενούς, επισκέπτη ή προσωπικού του «Σκυλιτσείου».

Γύρω στις 11.45 χθες (σσ: 18/7), ένας δυνατός θόρυβος υποχρέωσε όσους βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην Παθολογική να πεταχτούν από τα δωμάτιά τους. Μέρος της ψευδοροφής του διαδρόμου είχε καταρρεύσει κι είχε πέσει πάνω σε φορείο ασθενών, που, για καλή τύχη, εκείνη τη στιγμή δεν χρησιμοποιούταν. Το περιστατικό σήμανε συναγερμό σε όλο το νοσοκομείο, ενώ αστραπιαία η είδηση μεταδίδονταν στα αθηναϊκά μέσα, έπειτα από το ρεπορτάζ του διαδικτυακού «Πολίτη».

Αρχικά, με εντολή της διοικήτριας, εκκενώθηκαν οι θάλαμοι που γειτνίαζαν με το συγκεκριμένο χώρο και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή των διευθυντών των κλινικών του Νοσοκομείου, για να αναζητηθεί η καλύτερη λύση.

Δε σήκωναν κουβέντα

Για την εξέλιξη ενημερώθηκε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία βαρύνεται με την κωλυσιεργία της αντίληψης της κρισιμότητας της κατάστασης. Στη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου, η κ. Ελ. Κανταράκη αρνήθηκε κάθε πρόταση που υποβλήθηκε για μερική χρήση της Παθολογικής και τμηματική επισκευής της ανά δωμάτια. «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη ενός νέου, πιο επικίνδυνου περιστατικού», έκλεισε πρόωρα κάθε παρόμοια συζήτηση.

Πιθανά στην Παιδιατρική;

Η λύση της διασποράς των ασθενών είναι φυσικά προσωρινή. Στη συνεδρίαση κατατέθηκε πλήθος προτάσεων, μεταξύ των οποίων και η χρήση κοντέινερ αν χρειαστούν συμπληρωματικές κλίνες. Ωστόσο, πιο πιθανή θεωρείται η πρόταση εντός ολίγων ημερών να μεταφερθεί η Παιδιατρική σε χώρο 3 θαλάμων δίπλα στη Χειρουργική και, με την προσθήκη κάποιων αναξιοποίητων σήμερα χώρων, να παραμείνει εκεί προσωρινά. Στους χώρους της Παιδιατρικής να μεταφερθεί αντίστοιχα το σύνολο της Παθολογικής Κλινικής, μέχρι την αποκατάσταση του επικίνδυνου κτιρίου.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση δε συναινεί η διεύθυνση της Παιδιατρικής, ωστόσο φαντάζει η πιο ρεαλιστική για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. «Εξετάζουμε πλήθος προτάσεων. Δεν καταλήξαμε σε κάποια, θα πρέπει πρώτα να έχουμε όλα τα δεδομένα χωρητικότητας. Ίσως απαιτηθεί μια μικρή μελέτη, οπότε η απόφαση δεν μπορεί να είναι της στιγμής», δηλώνει στον «π» η διοικητής κ. Ελ. Κανταράκη.

Έτοιμη η μελέτη από δωρεά Κτιστάκη – Τσάκου

Το περιστατικό ενεργοποίησε ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις επίσπευσης των διαδικασιών για την επείγουσα ανακατασκευή της Παθολογικής. Όπως δήλωσε η κ. Κανταράκη στον «π», μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί η τελική μελέτη του έργου, η οποία οικονομικά έγινε χάρη στη συμβολή των πλοιοκτητών Λουκά Κτιστάκη και Παν. Τσάκου.

«Στόχος είναι η εξασφάλιση άμεσης χρηματοδότησης για να ξεκινήσει το έργο Εκεί συμπληρωματικά θα βοηθήσει και η δωρεά από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος». Θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Ίσως αυτή τη στιγμή η πιο πρόσφορη είναι από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Β. Αιγαίο», εξήγησε η κ. Κανταράκη.

Ωστόσο, όλη η κοινωνία της Χίου δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί έπρεπε να φτάσουμε σ’ αυτό το έσχατο σημείο, να κινδυνεύσουν ζωές, για να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία ότι η επισκευή της Παθολογικής Κλινικής είναι βασική προτεραιότητα.

ΠΗΓΗ: Παντελής Φύκαρης, Πολίτης Χίου