Βαρύτατη καταγγελία για τον εργολάβο καθαριότητας του ΨΝΑ

32

Σε σοβαρότατη καταγγελία εναντίον του εργολάβου καθαριότητας προχωρά το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία κατέθεσε χρήματα στους λογαριασμούς των καθαριστριών και εν συνεχεία τις στέλνει με συνοδεία στα ΑΤΜ για να τα σηκώσουν και να επιστρέψουν.

Όπως έχει συχνά καταγγελθεί από εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, κυρίως την περίοδο που καταβάλλονται τα δώρα, υπάρχουν εργοδότες που πιστώνουν τους λογαριασμούς (εάν δεν το κάνουν, είναι ποινικό αδίκημα) και κατόπιν αναγκάζουν τους εργαζομένους να τα επιστρέψουν σε μετρητά υπό την απειλή της απόλυσης. Μένει να εξακριβωθεί εάν το συγκεκριμένο συμβάν στην εργολαβική εταιρεία του ΨΝΑ εντάσσεται στη συγκεκριμένη πρακτική.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου έχει ως εξής:

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία φαίνεται ότι εγκαινιάζουν μια νέα τακτική οικονομικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους και απόκτησης επιπλέον οικονομικού οφέλους για τους ιδιοκτήτες τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων έχει δεχτεί σωρεία καταγγελιών των καθαριστριών του νοσοκομείου μας, στων οποίων τους τραπεζικούς λογαριασμούς πιστώνονται 800€ από το ιδιωτικό συνεργείο Καθαρισμού. Η εταιρεία προφασίζεται “τεχνικό λάθος” και μάλιστα απαιτεί από τους εργαζόμενους να τα επιστρέψουν με την μορφή μετρητών και με την συνοδεία υπαλλήλων της, είτε στα ΑΤΜ είτε στα κατά τόπους τραπεζικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

Επειδή:
– Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των καθαριστριών να εναντιωθούν στις πρωτοφανείς ενέργειες της εργοδοσίας τους υπό την απειλή της απόλυσης,
– η τακτική αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως διακίνηση μαύρου χρήματος,
– συνεχίζεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων του ιδιωτικού συνεργείου που για χρόνια αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα,
– η σύμβαση με αριθμό 48.10 έχει λήξει από τις 22/10/2014 και ανανεώνεται συνεχώς με απευθείας αναθέσεις μέχρι και σήμερα…

Το Σωματείο εργαζομένων καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη 2η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και τα αρμόδια υπουργεία, την Επιθεώρηση Εργασίας, το ΙΚΑ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν:

  •  Αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή η καταβολή των νομίμων αποδοχών, οι οποίες σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των προβλεπομένων από την οικεία ΣΣΕ.
  • Τι αφορούν τα 800€ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των καθαριστριών και είναι άμεσα απαιτητά από την εταιρεία.
  • Οι 6 ώρες Χ 26 ημέρες εργασίας, δηλαδή 11,5€ την ημέρα, ή τα 300€ μηνιαίως που λαμβάνουν οι καθαρίστριες, είναι τα νόμιμα σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΣΣΕ);

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ