Καινοτόμα φάρμακα: Πρώτη νίκη για τους καρκινοπαθείς

32

Σε μερική υποχώρηση, κάτω από την κατακραυγή ασθενών και γιατρών, οδηγείται το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη δυνατότητα αποζημίωσης καινοτόμων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ. Το θέμα αφορά κυρίως -αν και όχι αποκλειστικά- τους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι μετά την υπογραφή του τέταρτου μνημονίου αποκλείστηκαν από την «πρώιμη πρόσβαση», δηλ. τη γρήγορη πρόσβαση σε σύγχρονες θεραπείες, εκτός εάν μπορούν να τις πληρώσουν από την τσέπη τους (αναλυτική κάλυψη εδώ).

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ανδρέα Ξανθού, καθιερώνεται νέα διαδικασία για την εισαγωγή και αποζημίωση φαρμάκων που αφορούν στην αντιμετώπιση νόσων απειλητικών για τη ζωή των ασθενών, ασχέτως εάν έχουν εγκριθεί ή όχι με τον κανόνα 3-6-9. Ο ασθενής (ή ο γιατρός του) θα υποβάλλει αίτημα προς την ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, η οποία εντός δέκα ημερών θα πρέπει να το εγκρίνει ή να το απορρίψει βάσει του ακόλουθου συνδυασμού κριτηρίων: ιστορικό, εργαστηριακές εξετάσεις, στοιχεία παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς, καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές ως προς το αιτούμενο φάρμακο.

«Θετική κίνηση, αλλά δεν επαρκεί»

Κύκλοι από την ογκολογική κοινότητα, με τους οποίους επικοινώνησε το ygeionomikoi.gr, μίλησαν για καταρχάς θετική κίνηση, η οποία όμως πρέπει να συνεχιστεί και να συμπληρωθεί για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Παράλληλα, εξέφρασαν δύο πολύ σημαντικές επιφυλάξεις: Πρώτον, ποια θα είναι ακριβώς η φιλοσοφία της επιτροπής που θα κρίνει τα αιτήματα. Δεύτερον, κατά πόσο θα είναι σε θέση ο μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ να επεξεργαστεί τις εξατομικευμένες αιτήσεις εντός του προβλεπόμενου δεκαημέρου.

«Ακόμα κι αυτό το ημίμετρο», τονίζουν με νόημα, «θα μείνει κενό γράμμα, εάν η πολιτική ηγεσία δε δώσει σαφή κατεύθυνση να τρέξουν οι διαδικασίες γρήγορα και με προτεραιότητα στις ανάγκες του ασθενή».