Στο ρόλο του μαστροχαλαστή η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ στο Λασίθι – Ενισχύουν ένα νοσοκομείο αποδυναμώνοντας το άλλο

55

Το ρόλο του μαστροχαλαστή εξακολουθεί να διαδραματίζει στο νομό Λασιθίου η 7η ΥΠΕ Κρήτης, μεταφέροντας γιατρούς από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο και χωρίς να αποφασίζει να στελεχώσει κανονικά τα ιδρύματα του νομού.
Αυτή τη φορά η μεθόδευση είναι σαφής, έχει υπουργική παρέμβαση, δρομολογήθηκε από τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια και αποφασίστηκε κατά το τυπικό της μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Λασιθίου.
Ουσιαστικά, για να καλυφθεί η επί 10 χρόνια πλέον υπολειτουργούσα Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, πρέπει να φύγουν γιατροί από την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, διότι αυτή κρίθηκε η πιο πρόσφορη λύση! Έστω κι αν αυτό γίνεται με έμμεσο τρόπο και μέσα από την προκήρυξη μιας θέσης Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και μία Β΄ Επιμελητή για να στελεχωθεί η Παθολογική Κλινική της Ιεράπετρας, όπως θα έπρεπε να έχει συμβεί πριν αρκετό καιρό. Η νομοθετική αλλαγή έγινε προκειμένου γιατρός που υπηρετεί στο ΕΣΥ να μπορεί να δώσει υποψηφιότητα για θέση Διευθυντή σε άλλο Νοσοκομείο.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πως στο σενάριο αυτό, η Παθολογική Κλινική του Αγίου Νικολάου, η οποία χθες είχε 39 άτομα να νοσηλεύει, λόγω και των ογκολογικών περιστατικών, αποδυναμώνεται και αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα. Διότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι φεύγει ένας γιατρός, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και υπό άλλες συνθήκες, αλλά πως μεθοδεύεται η φυγή του και ταυτόχρονα δεν προβλέπεται πουθενά η αντικατάστασή του, για να μη μείνει η κεντρική κλινική χωρίς επαρκή στελέχωση.
Είναι δε γνωστό πως με βάση τις διαδικασίες που απαιτούνται, θα χρειαστεί μία διετία περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, για να υπάρξει άλλη πρόσληψη μόνιμου παθολόγου στην κλινική, από την οποία αναμένεται να φύγει κι άλλος γιατρός για μετεκπαίδευση.

«Επειδή τόσο ο νόμος 4486, όσο και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις δεν προβλέπουν διαδικασία αναπλήρωσης της θέσης που θα κενωθεί σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, αν τη θέση του διευθυντή στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας την λάβει ιατρός που ήδη υπηρετεί ως μόνιμος ειδικευμένος ιατρός σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, διαφωνώ με την προκήρυξη της θέσης σε βαθμό διευθυντή», ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Λασιθίου, Γιώργος Μανουσάκης.

Δεν υπάρχει πρόθεση στελέχωσης
Η απόφαση γεννά πραγματικά ερωτηματικά και προκαλεί προβληματισμό και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Η προφανής πολιτική μεθόδευση, δεν αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα των Νοσοκομείων του νομού, αλλά ένα μπάλωμα, που υποδεικνύει πως δεν υπάρχει καμία πραγματική πρόθεση να στελεχωθούν επαρκώς οι κλινικές.
«Δεν μπορούμε να χαλούμε την μία κλινική για να φτιάχνουμε τις άλλες. Δεν γίνεται. Ειδικά για μια κλινική που τραβά το βάρος για τα παθολογικά περιστατικά όλου του νομού και η οποία νοσηλεύει σταθερά από 20 έως 30 ασθενείς κάθε μέρα. Δεν γίνεται να αποδυναμώνεται και δεν υπάρχει λογική σε τέτοιες αποφάσεις», τονίζει ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Θεόδωρος Κατάσος.

Καταγγέλλει
«H τροποποίηση της Α2Α/γ.π.47623/7-8-2017 υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη 2 θέσεων επιμελητών Β παθολογίας για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας με την υπουργική απόφαση Α2α/Γ.Π./64207/25-8-2017  με την οποία εγκρίνεται η προκήρυξη μίας θέσης διευθυντή παθολογίας και μία θέση επιμελητή Β, έγινε από τον Υπουργό Υγείας κατόπιν οργανωμένου σχεδίου από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας από ιατρό που ήδη υπηρετεί στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου», αναφέρει ο κ. Μανουσάκης.
Ο ίδιος τονίζει πως εφόσον αυτό το σχέδιο γίνει πράξη, «η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κινδυνεύει με μεγάλα προβλήματα λειτουργίας, με δεδομένη την υποστελέχωση που θα προκύψει, τη συνεχή υπερπληρότητα της και με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν καλυφθεί με ιατρικό προσωπικό το ΤΕΠ του Νοσοκομείου και όλο το βάρος της λειτουργίας του ιατρείου παθολογικών επειγόντων πέφτει στους ιατρούς της παθολογικής κλινικής του ΓΝΑΝ»,.

Να καλυφθεί σωστά η λειτουργία των κλινικών
Το πρόβλημα που δημιουργείται αναγνωρίζει και ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. χειρουργός Νίκος Μουδατσάκης, ο οποίος αν και δεν ήταν αρνητικός στην προκήρυξη, επισημαίνει πως «δεν είναι λογικό να πρέπει να αποδυναμώνεις μία κλινική για να φτιάξεις μια άλλη. Ασφαλώς είναι αναγκαίο να λειτουργήσει η Παθολογική της Ιεράπετρας και να στελεχωθεί γιατί θα βοηθήσει συνολικά και το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπως επίσης το Νοσοκομείο Νεάπολης βοηθά σε περιστατικά αποθεραπείας το ΓΝΑΝ. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να προκηρυχθούν θέσεις και να καλυφθεί σωστά η λειτουργία των κλινικών. Το πρόβλημα τώρα που μπορεί να ανακύψει είναι πότε θα προκηρυχθεί νέα θέση στον Άγιο Νικόλαο, διότι τουλάχιστον για δυο χρόνια η Παθολογική του Αγίου Νικολάου φαίνεται πως θα είναι υποστελεχωμένη».

Στη λογική της άμεσης στελέχωσης κινείται η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μανουσάκης στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά είναι άγνωστο αν θα έχει κάποια θετική εξέλιξη.
«Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η άμεση και παράλληλη προκήρυξη των 2 κενών θέσεων ειδικευμένων ιατρών παθολόγων  και η προκήρυξη επικουρικού παθολόγου ιατρού για το ΓΝΑΝ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νόμο 4486/2017 για την πρωτοβάθμια υγεία έχει περιληφθεί συγκεκριμένο άρθρο (άρθρο 36) που επιτρέπει σε νυν εργαζόμενους ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ να διεκδικούν θέσεις διευθυντών που προκηρύσσονται, σε αντίθεση με ότι ίσχυε πριν», σημειώνει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του . Λασιθίου ΑΝΑΤΟΛΗ την Τετάρτη 30/8/17

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ΜΕΤΑ, Κυριακή 3 Σεπτέμβρη
Επόμενο άρθροΜπλακ άουτ στο ΓΝ Λάρισας