Άρχισαν τα όργανα (και) στη Γερμανία

25

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντίσελντορφ στη Γερμανία, ζητώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την πρόσληψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων ελλείψεων που οδηγούν σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία των ίδιων αλλά και των ασθενών, επηρεάζοντας αρνητικότατα και την ποιότητα της εκπαίδευσης των ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών.

Η απεργία, που προκήρυξαν από κοινού τα τρία επιχειρησιακά συμβούλια του Νοσοκομείου, ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί με απεργιακή προσυγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου. Ξεχωριστή προσυγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της Νοσηλευτικής Σχολής πραγματοποίησαν με απόφαση του δικού τους συμβουλίου οι σπουδαστές της, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης, όπου οι απεργοί του νοσοκομείου τους υποδέχθηκαν θερμά.

Ακολούθησε συλλαλητήριο, πορεία στην πόλη και εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης της πορείας του απεργιακού αγώνα, τόσο στο Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, όσο και σε άλλα τέσσερα δημόσια και τρία ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία.

Στις κινητοποιήσεις παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Ντίσελντορφ που μοίρασε ανακοίνωση, με την οποία εκφράστηκε η αλληλεγγύη της Επιτροπής στον αγώνα των εργαζομένων και των σπουδαστών και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματά τους, αποκαλύπτοντας τη βασική αιτία που τα γεννά, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας στον καπιταλισμό και το κυνήγι του κέρδους στις πλάτες τόσο των εργαζομένων στον κλάδο όσο και των ασθενών.

Απειλές από την εργοδοσία

Να σημειωθεί πως η εργοδοσία απάντησε στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων με στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού. Από τη μία σημειώθηκε έντονη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ειδικά εκείνων που έχουν σύμβαση περιορισμένου χρόνου. Από την άλλη, παρά τη συμφωνία για λειτουργία του νοσοκομείου με προσωπικό ασφαλείας, οι διευθυντές του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού επέτρεψαν την κανονική λειτουργία των χειρουργείων και προέβησαν μάλιστα σε ονομαστική κλήση εργαζομένων να αναστείλουν την απεργία τους και να προσέλθουν σε αυτά.

Παράλληλα, επιτέθηκαν στα συνδικαλιστικά όργανα, τόσο άμεσα, όσο και με δηλώσεις τους στον Τύπο, κατηγορώντας τους απεργούς και τις οργανώσεις τους για τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, φτάνοντας στο προκλητικό σημείο να τους καταστήσουν υπεύθυνους για οτιδήποτε κακό συμβεί στους ασθενείς!

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: 902.gr (ο τίτλος δικός μας)