ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Κριτική στο σχ. νόμου για την λειτουργία της ΕΝΕ

39
nosileftes

Μετά από 7 έτη μνημονίων το νοσηλευτικό προσωπικό  των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας μας είναι  αποδεκατισμένο, υποβαθμισμένο και απαξιωμένο εξ αιτίας των νεοφιλελεύθερων – μνημονιακών πολιτικών πού ακολουθούνται πιστά και από τη σημερινή Κυβέρνηση. Τα εξοντωτικά πλήγματα που δέχτηκαν και δέχονται οι εργαζόμενοι και η Ελληνική κοινωνία από την πολιτική των μνημονίων δεν άφησαν αλώβητο και το νοσηλευτικό κλάδο.

Παρόλα αυτά το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας,  κάτω από πολύ δύσκολες  συνθήκες, συμβάλλει αποφασιστικά για να κρατηθεί όρθιο το Δημόσιο σύστημα Υγείας. Συνεχίζει με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια,  όπου και  αν εργάζεται, να προσφέρει εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες,  έχοντας ως κέντρο της προσοχής του τον άνθρωπο.

Το Σ/Ν για τη λειτουργία της ΕΝΕ που έχει δώσει για δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση δεν δίνει απάντηση και δεν ικανοποιεί τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου που συμπυκνώνονται στη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, την επαγγελματική και οικονομική αναβάθμιση του κλάδου. Το Σ/Ν αντί να επιδιώκει να ανοίξει τις πόρτες της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας και να αποτινάξει από πάνω της τη «σκουριά» που είναι αποτέλεσμα Κυβερνητικών παρεμβάσεων όλα τα τελευταία χρόνια, συντηρεί αυτή την κατάσταση και επιχειρεί την άλωση της ΕΝΕ και την εγκατάσταση μιας άλλης ηγεσίας φιλικής προς την τωρινή κυβέρνηση. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί συνέχεια του τρόπου συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) που είναι  απόλυτα κομματικά ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου στο θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΝΕ, κάνει κατ’ αρχήν ένα πρώτο βήμα, με την καθιέρωση ενός συστήματος απλής αναλογικής στις εκλογές καθώς και του περιορισμού του ύψους της συνδρομής, που ήταν διαχρονικά αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και του νοσηλευτικού προσωπικού. Το ύψος της συνδρομής και το εκλογικό σύστημα, αποτελούσαν τροχοπέδη για τη συμμετοχή μιας μεγάλης μερίδας νοσηλευτών στο Επαγγελματικό τους Επιμελητήριο.

Όμως, όλες οι άλλες διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της ΕΝΕ όπως η μετάθεση του χρόνου των εκλογών και η καθιέρωση περιορισμού των θητειών στα προεδρεία των οργάνων, δείχνουν ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η άλωση της Ένωσης και η αντικατάσταση της σημερινής ηγεσίας – που έχει προέλθει βεβαίως μέσα από αλλεπάλληλες παλαιότερες κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις – με μια νέα που θα αποτελείται από κομματικούς “φίλους” της σημερινής κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι το σχ. νόμου δίνει στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας το δικαίωμα με απλές αποφάσεις να μπάζει και να βγάζει κατηγορίες εργαζομένων στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας. Στόχος αυτής της διάταξης είναι η προσέγγιση αυτών κατηγοριών  ώστε να διαμορφώνονται οι εκάστοτε συσχετισμοί για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Είναι τόσο απροκάλυπτη η προσπάθεια του υπουργείου  να ελέγξει την ΕΝΕ και να την αποσπάσει από την αγκαλιά της ΝΔ,  που νομοθέτησε περιορισμό των θητειών μόνο για την ΕΝΕ και για  κανένα άλλο ΝΠΔΔ από αυτά που δημιουργήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο Υγείας (Οπτικοί, οδοντοτεχνίτες Φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ).

Η δημιουργία του κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού, με τον τρόπο με τον οποίο θεσμοθετείται, αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας αφού δεν συνοδεύεται από κανένα ουσιαστικό μέτρο που θα οδηγεί στην ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος του συνδικαλιστικού κινήματος για ένα επίπεδο σπουδών στη νοσηλευτική, ενταγμένο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Δυστυχώς, ο ενιαίος κλάδος παραμένει κενό γράμμα, προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά και να υφαρπάξει την ψήφο του νοσηλευτικού προσωπικού μέσης εκπαίδευσης, χωρίς να προσφέρει επί της ουσίας σε αυτούς την μισθολογική και εργασιακή τους αναβάθμιση.

Επιπλέον, μια σειρά θέματα που απαιτούσαν παρεμβάσεις οι οποίες θα οδηγούσαν στην επαγγελματική αναβάθμιση κατηγοριών προσωπικού που εργάζονται στη νοσηλευτική υπηρεσία, παραμένουν άλυτα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ζητημάτων που επιζητούν λύση είναι::

Οι νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη συντριπτική πλειονότητα των Νοσοκομείων της χώρας λόγω της έλλειψης προσωπικού ασκούν για χρόνια πολλαπλά καθήκοντα και καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας. Όμως μέσα από το σχέδιο νόμου δεν θεσμοθετεί τίποτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Επιπλέον, το αίτημα για εκπαιδευτική αναβάθμιση με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (χωρίς  πανελλήνιες εξετάσεις) με ταυτόχρονη αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν για άλλες επαγγελματικές ομάδες, δεν αντιμετωπίζεται παρότι θα οδηγούσε στην επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση αυτής της κατηγορίας προσωπικού.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται καμία Μισθολογική αναβάθμιση αυτού του προσωπικού που υποχρεώνεται να ασκεί αυξημένα καθήκοντα, κυρίως λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης. Ενδεικτικά, αυτό θα μπορούσε να συμβεί με προώθηση σε αυξημένα μισθολογικά κλιμάκια.

Τα ζητήματα αυτά αφορούν  και άλλες επαγγελματικές ομάδες που εργάζονται στα Νοσοκομεία και  λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού ασκούν για πολλά χρόνια καθήκοντα ανώτερων κατηγοριών (πχ παρασκευαστές, εμφανιστές κα).

Το Υπ. Υγείας μιλά για αναβάθμιση του νοσηλευτικού κλάδου ενώ συνεχίζει να προσλαμβάνει στις νέες προκηρύξεις ανειδίκευτους εργαζόμενους (ΥΕ βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό δηλαδή μεταφορείς ασθενών και βοηθούς θαλάμων)  για να στελεχώσουν την Νοσηλευτική υπηρεσία, μια υπηρεσία που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη που υπάρχει στον τομέα αυτό. Την ίδια ώρα χιλιάδες απόφοιτοι σχολών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βιώνουν σκληρά την ανεργία. Αναρωτιόμαστε, έτσι αντιλαμβάνεται το Υπ. Υγείας την ενίσχυση και αναβάθμιση της νοσηλευτικής υπηρεσίας;

Το Σ/Ν δεν παρεμβαίνει στο θέμα των νοσηλευτικών ειδικοτήτων (κριτήρια για την προσέγγισή τους, επιτροπές κλπ) ούτε βεβαίως επιβραβεύει μισθολογικά και βαθμολογικά όσους με αρκετό κόπο τις έχουν αποκτήσει. .

Ακόμα και το δικαίωμα ψήφου του Νοσηλευτικού προσωπικού ΔΕ ενώ διατυμπανίζεται από την Κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, δεν θεσμοθετείται και παραπέμπεται στις καλένδες.

Μιλάμε λοιπόν για ένα σχέδιο νόμου που χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση για να ψαρέψει στα θολά, να περιορίσει την οργή του Νοσηλευτικού προσωπικού για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται και την οικονομική και επαγγελματική του απαξίωση από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε επανειλημμένα αγωνιστεί και διεκδικήσει συγκεκριμένα αιτήματα  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό:

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.  Τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

– Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία και όχι κομματικές και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις που έκαναν μέχρι χθες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

– Επαναφορά άμεσα του ωραρίου στις 7μιση ώρες με στόχο την περαιτέρω μείωση του και τη δημιουργία 4ης βάρδιας.

– Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.

– Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν δραματικά τις συντάξεις και αυξάνουν θεαματικά τα όρια ηλικίας.

– Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα εργασίας, χτύπημα των αυθαιρεσιών από αρκετές διευθύνσεις νοσηλευτικής

Αύξηση του ωρομίσθιου για νυκτερινά- Κυριακές- αργίες με προοπτική τον διπλασιασμό του.

– Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων κλπ)

– Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολογίου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις άδικες «επιθέσεις» που δέχονται.

– Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της εκπαίδευσης, για να σταματήσει η πολυδιάσπαση του κλάδου. Ένα επίπεδο σπουδών νοσηλευτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου. Εκπαιδευτική αναβάθμιση των νοσηλευτών ΔΕ με πολυετή προϋπηρεσία σε καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις) με ταυτόχρονη αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών.

-Δημιουργία δομών εκπαίδευσης για βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταφορείς ασθενών, βοηθούς θαλάμου) και σταδιακή κατάργηση της κατηγορίας ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ με ένταξη των νυν εργαζόμενων στη ΔΕ βαθμίδα (όσων κατέχουν τα τυπικά προσόντα)

– Οργάνωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης από τα Νοσοκομεία και το Υπ. Υγείας και όχι από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

– Αλλαγή στον τρόπο εκλογής και εκπροσώπησης των Νοσηλευτών στην επαγγελματική τους Ένωση. Ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία της ΕΝΕ.

-Μισθολογική αναβάθμιση  του προσωπικού του ΕΣΥ που υποχρεώνεται να ασκεί καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας με προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.

-Αναβάθμιση του θεσμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων με αντικειμενικά κριτήρια για την προσέγγισή τους, και μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση τους.

Καλούμε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων Νοσοκομείων να μην ακολουθήσει το δρόμο των εσωτερικών αντιπαραθέσεων στον οποίο τον οδηγεί έντεχνα η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοι της και συντηρούν εδώ και χρόνια διάφοροι παράγοντες που θέλουν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων που ακολουθούνται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή.

Η κυβέρνηση επιζητά να αναζωπυρωθούν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων Νοσοκομείων, ειδικά σε μια περίοδο που η αξιολόγηση που προωθεί φαίνεται να καταρρέει λόγω της άρνησης των εργαζομένων να πάρουν μέρος σε αυτή ενώ την ίδια ώρα νέα μνημονιακά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών που θα πλήξουν και πάλι εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ να μην «τσιμπήσει» ,να συνεχίσει και να εντείνει τους αγώνες ενωμένο μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν

 

Προηγούμενο άρθροΑσκληπιείο: Κατάληψη της διοίκησης σήμερα, μετατροπή της στάσης εργασίας σε 8ωρη στις 11/10
Επόμενο άρθροΠροϋπολογισμός 2018: Δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ