Για τα μάτια σου μόνο… ένα πενηντάρικο (τουλάχιστον)

69

Με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων κατά τους τελευταίους μήνες, με τις οποίες γίνεται λόγος για μαζικούς διορισμούς, ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας, καθολική πρόσβαση και άλλα εύηχα, το ygeionomikoi.gr αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα.

Ο Ανειδίκευτος Συνεργάτης μπήκε στο ρόλο ενός απλού Αθηναίου που δεν έχει κάλυψη από το ταμείο του, διότι είναι άνεργος ή χρωστά, και χρειάζεται εξέταση. Το πρόβλημά του είναι απλώς ότι τον τελευταίο καιρό δε βλέπει καλά και θέλει τη γνώμη ενός οφθαλμιάτρου.

Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ειδικότητα για τρεις λόγους: Πρώτον, ένα μέσο περιστατικό δε χρειάζεται ιδιαίτερα εργαστηριακά και χρονοβόρες εξετάσεις συγκριτικά με άλλες ειδικότητες, άρα -θεωρητικά- ο γιατρός έχει χρόνο να εξυπηρετήσει περισσότερα ραντεβού (είπαμε θεωρητικά, μην αρχίσετε να διαμαρτύρεστε οι οφθαλμίατροι). Δεύτερον, ζητήματα με τον όρασή μας αντιμετωπίζουμε αργά ή γρήγορα όλοι οι άνθρωποι. Τρίτον, εάν κάποιος καθυστερήσει να αντιμετωπίσει ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα, δεν κινδυνεύει μόνο ο ίδιος αλλά και οι γύρω του – φανταστείτε έναν οδηγό που θολώνουν τα μάτια του ή τα βλέπει διπλά!

Ρίχνοντας τις τάπες των βαρελιών, ενώ περιμένουμε πρωινή εξέταση…

Ως ανασφάλιστος, κατάσταση στην οποία βρίσκονται δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο, ο ήρωάς μας είναι αποκλεισμένος από τους συμβεβλημένους ιδιώτες οφθαλμιάτρους του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, η ειδικότητα που χρειάζεται δεν καλύπτεται από τις υπό ίδρυση ΤΟΜΥ, οι οποίες (θα) περιλαμβάνουν μόνο γιατρούς γενικής ιατρικής, παθολόγους και παιδιάτρους.

Μοναδική του λύση, το δημόσιο νοσοκομείο. Κάλεσε λοιπόν, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, για να κλείσει πρωινό δωρεάν ραντεβού. Ιδού οι απαντήσεις που έλαβε στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου:

– Ασκληπιείο: 22 Ιανουαρίου 2018.

– Αττικόν: Όλα τα ραντεβού κλεισμένα για το 2017. Δεν έχει ανοίξει ακόμα η λίστα του 2018.

– Γεννηματάς: 2 Απριλίου 2018.

– Ελπίς: 20 Νοεμβρίου.

– Ερυθρός: 27 Νοεμβρίου.

– Ευαγγελισμός: 4 Νοεμβρίου. Με αναμονή μόλις έναν μήνα, ήταν μακράν το εγγύτερο χρονικά ραντεβού που μπορούσαμε να κλείσουμε. Δυστυχώς, αυτό οφειλόταν πιθανά σε ακύρωση, γιατί η αμέσως επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία ήταν αρκετά αργότερα.

– Ιπποκράτειο: Δέχεται στις 9 Οκτωβρίου και μετά στις 23 Νοεμβρίου, αλλά για προεξέταση. Άγνωστο πότε θα κλειστεί το ραντεβού, εάν όντως παραπεμφθούμε για εξέταση.

– Κωνσταντοπούλειο: Όλα τα ραντεβού κλεισμένα για το 2017. Η λίστα του 2018 ανοίγει στις 15 Δεκεμβρίου.

– Λαϊκό: Όλα τα ραντεβού κλεισμένα για το 2017. Δεν έχει ανοίξει ακόμα η λίστα του 2018.

– Νίκαια: 20 Δεκεμβρίου.

– Σισμανόγλειο: Όλα τα ραντεβού κλεισμένα για τον Οκτώβρη. Δεν έχει ανοίξει ακόμα η λίστα για τους επόμενους μήνες.

– Τζάνειο: 22 Νοεμβρίου.

Στο Οφθαλμιατρείο δεν καλέσαμε καν. Φίλη της σελίδας, που ζήτησε ραντεβού πριν από λίγες εβδομάδες, ανέφερε ότι έπρεπε να περιμένει μέχρι τη Σαρακοστή του 2018 (ή να κάνει τώρα νηστεία για να εξοικονομήσει χρήματα για απογευματινό).

… αλλά εξυπηρέτηση fast-track στα απογευματινά!

Ο ήρωάς μας αναζήτησε επίσης τη διαθεσιμότητα για απογευματινό ραντεβού στα ίδια νοσοκομεία. Εκεί, ως διά μαγείας, ο δρόμος ήταν διάπλατα ανοιχτός. Μπορεί στο Λαϊκό να μην υπήρχε δωρεάν επιλογή για όλο το 2017, αλλά μπορούσε την αμέσως επόμενη εργάσιμη να επισκεφτεί το απογευματινό ιατρείο έναντι 48 ευρώ. Παρόμοια η κατάσταση στο Κωνσταντοπούλειο: Κλεισμένα όλα τα πρωινά μέχρι την Πρωτοχρονιά, αλλά διαθέσιμο το απόγευμα της 16ης Οκτώβρη.

Δεν έχει αξία να αναφέρουμε ένα προς ένα τα διαθέσιμα απογευματινά ιατρεία. Με εξαίρεση το Σισμανόγλειο, στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα εξυπηρετείτο αμέσως ή σχεδόν αμέσως, εάν φυσικά διέθετε από 48 έως 75 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού που θα τον εξέταζε.

Χωρίς χρηματοδότηση και προσλήψεις, δεν υφίσταται δωρεάν υγεία

Εάν βγαίνει ένα συμπέρασμα από την παραπάνω έρευνα, είναι ότι το δημόσιο νοσοκομείο, σοβαρά υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο στον ιατρικό τομέα (για να μην αναφερθούμε σε νοσηλευτές, διοικητικούς, τεχνικούς κ.ο.κ.), αδυνατεί να λειτουργήσει με την απαιτούμενη ταχύτητα ακόμα και για απλά τακτικά περιστατικά. Κι αυτό παρά την αυταπάρνηση του προσωπικού, η οποία συχνά φτάνει στην εξουθένωση.

Σε αυτή την πραγματικότητα, καθίστανται ανέφικτες οι εξαγγελίες για αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό. Είτε θα μπεις στη μακρά λίστα αναμονής, ελπίζοντας ότι δε θα σου έχει συμβεί κάτι σοβαρό έως τότε, είτε θα πληρώσεις στο απογευματινό ιατρείο ή τον ιδιώτη. Εκτός εάν ισότιμη σημαίνει πως όλοι πληρώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – ο παράδεισος του νεοφιλελεύθερου.

Ούτε, βεβαίως, αποτελούν λύση οι σκέψεις που κατά καιρούς διαρρέουν από την πολιτική ηγεσία, όπως π.χ. να αποζημιώνονται από τα ταμεία τα απογευματινά ραντεβού. Θεωρητικά αυτό θα συνέτεινε στην αποσυμφόρηση των πρωινών, αλλά στην πράξη όλοι γνωρίζουμε ότι η ζήτηση σε συνθήκες βαθιάς κρίσης είναι τέτοια που θα αποτελούσε σταγόνα στον ωκεανό. Θα φόρτωνε επίσης με ένα επιπλέον βάρος τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία οι ίδιοι ομολογούν πως βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.

Τέλος, πάγια θέση της αριστεράς (και του Συριζα, τουλάχιστον τυπικά) είναι ότι τα επί πληρωμή ιατρεία δε χωρούν στο δημόσιο νοσοκομείο. Πόσο συμβαδίζει αυτό με τις σκέψεις για διεύρυνσή τους; Ή μήπως, στην απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει στηρίγματα, αποτελούν κλείσιμο του ματιού στους ήδη υπηρετούντες επιμελητές και διευθυντές, το οποίο -κατά τη γνώμη μας- οι ίδιοι πρέπει να αποστραφούν;

Τα πράγματα είναι απλά. Δωρεάν δημόσια υγεία σημαίνει χρηματοδότηση, προσλήψεις για κάλυψη των κενών, εξυπηρέτηση όλων των πολιτών τη στιγμή που το χρειάζονται. Ειδάλλως ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο δωρεάν και το δημόσια. Κι αυτό δε σημαίνει ισότιμη πρόσβαση. Κάποτε, οι νυν κυβερνώντες το αποκαλούσαν (σωστά) ένταση των ταξικών φραγμών. Τώρα;

Υ/Γ: Η φράση ρίχνοντας τις τάπες των βαρελιών προέρχεται από παλαιά διαφήμιση, όπου οι παραγωγοί ουΐσκι έπαιζαν με τις τάπες επί μήνες, περιμένοντας να ωριμάσει. Από εκεί και η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο.

Υ/Γ ΙΙ: Πιθανά το σύστημα του 1535 να συνιστούσε τεχνολογική καινοτομία πριν από δέκα χρόνια. Η πληροφορική, όμως, έχει προχωρήσει. Δε γίνεται στο 2017 να χρειάζεσαι μισή ώρα για να κλείσεις ένα τηλεφωνικό ραντεβού, ούτε η αυτόματη φωνή να μιλά με προφορά δευτεροετή φοιτητή ελληνικής φιλολογίας από τη Μασαχουσέτη.