Περικοπές στα αναλώσιμα του διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ

27

Αναστάτωση προκάλεσε στην κοινότητα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία μειώνεται χωρίς σαφή αιτιολογία ο αριθμός των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών που δικαιούται κάθε ασφαλισμένος.

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υποδιοικητή του Οργανισμού, ορίζει πιο συγκεκριμένα ότι σε ασθενείς που πάσχουν από ΣΔ τ.2 και λαμβάνουν άλλα φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου, εξαιρουμένων των ινσουλινών (ανάλογα του GLP-1), χορηγούνται:

– έως 50 ταινίες μέτρησης στο αίμα ανά δίμηνο,
– έως 200 σκαρφιστήρες ανά έτος, και
– 100 βελόνες φυσιγγοσυρίγγων ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι -ανάλογα με το ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιούν- μπορεί να χρειάζονται περισσότερες από μία ενέσεις την ημέρα. Κατά συνέπεια, οι 100 βελόνες δεν είναι αρκετές, εκτός αν κάποιος χρησιμοποιήσει την ίδια βελόνα περισσότερο από μία φορά, εξηγεί ο Χρήστος Δαραμήλας. Κάτι το οποίο προφανώς δεν ενδείκνυται… Σε ό,τι αφορά τις ταινίες υπήρχε υπερκατανάλωση, προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι εκεί δεν τίθεται θέμα. Εκφράζει, ωστόσο, τη διαφωνία του με το πλαφόν που μπήκε στους σκαρφιστήρες, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένη αναλογία με τις ταινίες.

Η απόφαση αυτή, για την οποία δεν είχαμε ερωτηθεί ούτε ενημερωθεί, επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, τονίζει ο κ. Δαραμήλας, χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τον αιφνιδιασμό του ΕΟΠΥΥ.

Το ζήτημα θα τεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τον πρόεδρο του Οργανισμού, την Τετάρτη 18 του μηνός. Βασικό θέμα συζήτησης της συνάντησης αποτελεί η εξαφάνιση συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών που ορίστηκαν πριν από μερικούς μήνες.

ΠΗΓΗ: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, virus.com.gr