Τρέχουν να ψηφίσουν το σχ. νόμου για το «χρόνο εργασίας των γιατρών»

35

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε επίσημα προς την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ την 1-11-17 πως τις επόμενες μέρες θα φέρει στην Βουλή και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος, το απαράδεκτο και αισχρό νσχ για τον «χρόνο εργασίας των γιατρών».

  • Εφαρμόζονται ΟΛΕΣ οι σχετικές αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ της τελευταίας 15ετίας περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας
  • Καθιερώνεται το ατομικό opt out που θα υπογράφει ο γιατρός αποδεχόμενος την ευθύνη για όποια ιατρικά λάθη τυχόν συμβούν λόγω υπερκόπωσής του
  • Δεν θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας η εφημερία ετοιμότητας ( ! ) των ειδικευμένων – πρακτικά θα εξαναγκάζονται ΟΛΟΙ σε πολλές εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα
  • Οι ειδικευόμενοι θα εργάζονται συνολικά περισσότερες ώρες/μήνα από ότι σήμερα και θα εφημερεύουν πολύ περισσότερες μέρες (11-14) αντί για 7 που εφημερεύουν σήμερα.
  • Θα μειωθούν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ οι εφημεριακές αμοιβές ΟΛΩΝ των γιατρών
  • Θα δημιουργηθεί απερίγραπτο χάος στην ιατρική κάλυψη των ασθενών σε όλα τα τμήματα όλων των νοσοκομείων της χώρας

Η πολιτική ηγεσία ομολόγησε ανοιχτά πως πρόκειται για «μνημονιακή δέσμευση της χώρας στην Κομισιόν» εγκαταλείποντας τις ΑΣΤΕΙΕΣ δικαιολογίες περί «προστίμων» κλπ, και πως με ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗ δεν ανταποκρίθηκε στο από πέρσι σαφέστατα διατυπωμένο αίτημα της ΟΕΝΓΕ για διαπραγμάτευση προς νέα κλαδική συμφωνία.

Επιμένουμε δυναμικά και αποφασιστικά στο από 10ετίας αίτημα της ΟΕΝΓΕ για 30ωρο – 5θήμερο – 6ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα.

Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλων των βαθμίδων, όλων των ειδικοτήτων, όλων των νοσοκομείων, όλων των ΚΥ σε αγωνιστικό ξεσηκωμό.

Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το νομοσχέδιο έκτρωμα που καταστρέφει τις ζωές μας και διαλύει ό,τι έχει απομείνει από ανθρώπινη ιατρική κάλυψη των ασθενών.