Οι εργολάβοι μένουν με τις “ευλογίες” των Διοικήσεων και της Κυβέρνησης!

35

Σε ένα μήνα το 2017 μας αφήνει και το 2018 φαίνεται ότι θα κάνει ποδαρικό με τους εργολάβους μέσα στα Νοσοκομεία χωρίς να τους κουνάει κανένας.

Η ειδυλλιακή εικόνα που φιλοτεχνούσε η κυβέρνηση ξεθώριασε και πλέον, αφού ακόμα και οι διορισμένοι εκπρόσωποί της, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων σταμάτησαν να την προβάλλουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα νοσοκομεία οι εργολάβοι σε κρίσιμους τομείς, παραμένουν και αλωνίζουν.

Φαίνεται όμως η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Κυβέρνησης αξιοποιείται από κάποιες διοικήσεις προκειμένου να συνεχίσουν οι εργολάβοι να λυμαίνονται τα Νοσοκομεία.

Πώς να εξηγήσουμε άραγε το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, δυο χρόνια μετά από την εξαγγελία της Κυβέρνησης ότι «φεύγουν» οι εργολάβοι, διοικήσεις Νοσοκομείων προκηρύσσουν για το 2018 διαγωνισμούς για πρόσληψη εργολάβων; Πολύ περισσότερο όταν με βάση την νομοθετική ρύθμιση που υφίσταται, οι ατομικές συμβάσεις δεν μπορούν να παραταθούν πέραν του τέλους του 2018.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διοίκηση του ΚΑΤ-ΕΚΑ που προκήρυξε διαγωνισμό για εργολάβο στην καθαριότητα για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης για το 1ο τρίμηνο του 2018. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο συγκεκριμένο κέντρο τρέχει προκήρυξη από τον 6ο μήνα του 2017 για πρόσληψη προσωπικού με ατομικές συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί αποτελέσματα!

Για να μην μιλήσουμε για Νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός που οι εργολάβοι «άκουσον – άκουσον» παραμένουν και προσφέρουν εδώ και δύο χρόνια υπηρεσίες χωρίς καν να υπάρχει σύμβαση.

Όμως καταγγελίες από σωματεία για νέους διαγωνισμούς που δίνουν τη δυνατότητα στους εργολάβους να παραμένουν υπάρχουν σε διάφορα Νοσοκομεία.

Για όλα αυτά βεβαίως δεν βλέπουμε αντιδράσεις από το Υπ. Υγείας και τον κ. Πολάκη που «όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει» αλλά τελευταία γι’ αυτά σιωπά.

Οι χάντρες και τα καθρεφτάκια για ιθαγενείς που προσπάθησε να πουλήσει η Κυβέρνηση δεν έχουν πλέον ζήτηση.

Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους πρέπει να αντιληφθούν ότι ο μοναδικός δρόμος για να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή εργασία είναι ο δρόμος του Αγώνα. Η οργάνωση αυτού του αγώνα είναι πρώτα από όλα ευθύνη των πρωτοβάθμιων σωματείων και δεν μπορεί να ανατίθεται αποκλειστικά στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, που αδρανεί.

Στις 23 Νοέμβρη πρέπει να βρει τους εργαζόμενους στους εργολάβους στη συγκέντρωση έξω από το Υπ. Υγείας και να απαιτήσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.