Ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία: Aντί να τα κλείσουν, τα… ελέγχουν!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο αν. υπουργός Υγείας κ. Πολάκης απέστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, με την οποία τους ζητά να θέσουν υπό στενή παρακολούθηση τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μιλάμε βεβαίως για τα ιατρεία που οι πολίτες πληρώνουν ακριβά από την τσέπη τους, σε μια χώρα που η κυβέρνηση μιλά για δωρεάν υγεία. Από τη λειτουργία αυτών των ιατρείων, κάποιοι όχι μόνο συντηρούν την πελατεία τους, αλλά και τσεπώνουν μεγάλα ποσά από πολίτες που έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας και δεν μπορούν να περιμένουν για πρωινό (δωρεάν) ραντεβού.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η εγκύκλιος εκδόθηκε «σε συνέχεια πορισμάτων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με τα αποτελέσματα ελέγχων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία μεταξύ άλλων κατέδειξαν ετεροβαρή κατανομή εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες που γίνονταν κατά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων σε σχέση με την τακτική πρωινή λειτουργία».

Θα έλεγε κάποιος ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε την Αμερική με τριετή καθυστέρηση. Πρόσφατα, άλλωστε, είχαμε αποκαλύψει το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε ο οποιοσδήποτε πολίτης να κλείσει ένα ραντεβού για οφθαλμίατρο σε τακτικό ιατρείο, ενώ στα απογευματινά υπήρχαν διαθέσιμες ημερομηνίες ακόμα και την επομένη!

Όμως αυτή η πολιτική ηγεσία, που πριν το 2015 ζητούσε την κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών, πρέπει να απαντήσει: Γιατί σήμερα δεν το πραγματοποιεί και απλώς δίνει εντολές ελέγχων για τα μάτια του κόσμου; Αλλά τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί τόσο καλά στην κωλοτούμπα…