Δυστυχώς… δεν κινδυνολογούσαμε για το ανθυγιεινό!

29

Συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Γενάρη το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ Υγειονομικών αναφέρθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση, με το οποίο κορυφώνεται η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Η υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που αναφέρθηκαν. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί αντεργατική τομή που δε θα αποτολμούσαν ούτε οι πιο ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, γυρνώντας τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ Υγειονομικών άσκησαν έντονη κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στο νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό (την παράταξη ΑΡΜΑ), για τη στάση που κράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο ζήτημα του ανθυγιεινού.

Και οι μεν και οι δε καλλιεργούσαν αυταπάτες και «καθησύχαζαν» τους εργαζόμενους ότι δήθεν το ανθυγιεινό δεν κινδυνεύει. Είχαμε κουραστεί να τονίζουμε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ανθυγιεινό δεν πρέπει να μας διαφεύγουν και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, τόνισαν.

Ο Ανδρέας Μακρής και ο Γιώργος Μανουσάκης αναφέρθηκαν επίσης στην υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση των δομών της δημόσιας υγείας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους επικουρικούς συναδέλφους που έκαναν γιορτές απλήρωτοι. Τόνισαν την ανάγκη για ένα μεγάλο εργατικό-λαϊκό μέτωπο που θα αμφισβητεί και θα συγκρούεται με τις νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονται από όλα τα κόμματα εξουσίας και τις οποίες η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν αμφισβητεί. Ο Άδωνις και ο Πολάκης ψήφισαν μαζί τα μνημόνια, ανέφεραν επιγραμματικά.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών ζήτησε -για πολλοστή φορά- να ληφθεί πρωτοβουλία από την ΠΟΕΔΗΝ ώστε να υπάρξει συντονισμός με άλλες ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν στο δυναμικό τους προσωπικό που λαμβάνει ανθυγιεινό επίδομα, για παράδειγμα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πρότεινε επίσης κοινές κινητοποιήσεις και δράσεις για να αποκρούσουμε το επερχόμενο ψαλίδισμα του επιδόματος.

Ωστόσο, η πλειοψηφία -συνεχίζοντας την τακτική του απομονωτισμού- αποφάσισε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση μόνο από την ΠΟΕΔΗΝ, και μάλιστα χωρίς τη στοιχειώδη προετοιμασία (συσκέψεις σωματείων και γενικές συνελεύσεις) που πρότεινε το ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βίντεο με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο Γενικό Συμβούλιο. Για τεχνικούς λόγους, μικρό μέρος των τοποθετήσεων δεν έχει βιντεοσκοπηθεί.