Δικό μας ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ η διατήρηση και διεύρυνση του ανθυγιεινού επιδόματος

36

Κείμενο που κατατέθηκε από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία στο 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Εδώ και δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι στην υγεία και γενικότερα στο δημόσιο βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο συρρίκνωσης ή και περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος, μιας και αυτό αποτελεί βασικό μνημονιακό προαπαιτούμενο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, για μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια, το επίδομα αποτελεί σημαντικό μέρος του εισοδήματός του. Η δε περικοπή του θα τους οδηγήσει σε οικονομική αδυναμία, πολλώ δε μάλλον όταν ήδη οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά με τα μνημονιακά μέτρα των τελευταίων ετών.

Παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι το ανθυγιεινό δεν κινδυνεύει, μια σειρά πρωτοβουλιών αποδεικνύει ότι στην πράξη κινείται στην ακριβώς αντίθετη πορεία. Διότι πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε:
• Τις ρυθμίσεις που προβλέπουν «ευθυγράμμιση» του ανθυγιεινού με τις «ευρωπαϊκές πρακτικές», όταν είναι γνωστό ότι γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υφίσταται ανθυγιεινό επίδομα.
• Τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου για επανεξέταση του ανθυγιεινού έως τις 31/12/2017, ημερομηνία που μετακινήθηκε για το Μάη του 2018 στον πρόσφατο πολυνόμο της τρίτης αξιολόγησης (ορίστηκε επίσης καταληκτική ημερομηνία για τη χορήγησή του η 31η Γενάρη 2019).
• Την πρόβλεψη στον ίδιο πολυνόμο, ότι η επιτροπή που θα συγκροτηθεί
(α) θα ξεκινήσει την επαναξιολόγηση του επιδόματος από μηδενική βάση και με νέα κριτήρια,
(β) θα καθορίσει τους κλάδους ή και επιμέρους δικαιούχους, κάτι που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες ακόμα και για εξατομίκευση στη χορήγηση του επιδόματος.
• Τη σύνδεση χορήγησης του ανθυγιεινού με την υλοποίηση προτάσεων για τη «βελτίωση των συνθηκών εργασίας», η οποία θα αποτελέσει βασικό πρόσχημα για τη συρρίκνωση ή και περικοπή του.

Όσοι το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσαν αυταπάτες και καθησύχαζαν τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, έχουν τεράστιες ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν. Διότι, όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει ήδη συνομολογήσει με τους «θεσμούς» τον οδικό χάρτη για το τσεκούρωμα, μερικό ή πλήρες, του ανθυγιεινού επιδόματος.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ! ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ, ΟΧΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ!

Αυτό που σήμερα επιχειρείται, είναι απλώς ένα ωραίο περιτύλιγμα για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Μάλιστα, στο όνομα της… βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για την αμφισβήτηση του επιδόματος, αλλά και του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η εντατικοποίηση της εργασίας στα νοσοκομεία έχει γράψει κόκκινο εξαιτίας της υποστελέχωσης, τα παράνομα ωράρια είναι καθεστώς, οφείλονται χιλιάδες ρεπό, ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα.

Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία έχουμε έγκαιρα επισημάνει τις κυβερ­νητικές μεθοδεύσεις κι έχουμε προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ, μαζί με άλλες ομοσπονδίες που θίγονται (π.χ. ΠΟΕ-ΟΤΑ), να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να απαιτήσει την απόσυρση των αντεργατικών ρυθμίσεων. Δυστυχώς αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και από τη φιλοκυβερνητική παράταξη του ΑΡΜΑτος.

Αυτή την ώρα, είναι αναγκαίο το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ να πάρει απόφαση για συντονισμένο αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζομένους στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα. Να βάλουμε τέλος στα σχέδια για την περικοπή του, να διεκδικήσουμε όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την αξησή του, καθώς και την επέκτασή του σε κατηγορίες που αυτονόητα θα έπρεπε να το λαμβάνουν.