Διακήρυξη για το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

28

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

το 15ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία στο διεθνές περιβάλλον κυριαρχεί η κορύφωση της επιθετικότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για να επεκτείνει τις ζώνες επιρροής του. Τα διάφορα γεωστρατηγικά συμφέροντα, ο ανταγωνισμός των διεθνών καπιταλιστικών κέντρων και των οικονομικών-στρατιωτικών κολοσσών για τον έλεγχο της ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η εξαθλίωση ολόκληρων λαών προς όφελος του κεφαλαίου, συνθέτουν ένα ασταθές και επικίνδυνο τοπίο σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα, προωθούνται σχέδια και συμφωνίες που εμπλέκουν τη χώρα μας στους νεοψυχροπολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, βαθαίνοντας τη στρατιωτικοπολιτική και οικονομική εξάρτησή της. Οι συμφωνίες για την αναβάθμιση των F16 και την επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας, καθώς και η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα εκθέσουν τη χώρα σε επικίνδυνες πολεμικές περιπέτειες στην περιοχή. Το ζήτημα ονομασίας της FYROM συνδέεται άμεσα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ.

Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους για όγδοη συνεχή χρονιά τη μνημονιακή βαρβαρότητα. Οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές εφαρμόζονται και από τη σημερινή κυβέρνηση και, το χειρότερο, προβάλλονται ως μονόδρομος, σαν το μικρότερο κακό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την προσχώρησή της στο μνημονιακό στρατόπεδο προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά και στο παλιό μνημονιακό μπλόκ το οποίο επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς. Ταυτόχρονα, έσπειρε την απογοήτευση σε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων και του λαού.

Τα μνημόνια είτε τα καταργείς είτε τα εφαρμόζεις – τρίτος δρόμος δεν υπάρχει

Τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξαν περίτρανα ότι εντός των μνημονίων δεν μπορεί να υπάρξει ούτε «παράλληλο πρόγραμμα», ούτε ισοδύναμα μέτρα σε όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας με τους πλειστηριασμούς, είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που νομοθετήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες. Μαζί με αυτά και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί μία αντεργατική τομή που δε θα αποτολμούσαν ούτε οι πιο ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, γυρνώντας έτσι τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν επιμέρους πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής – πώς θα μπορούσαν, άλλωστε! Αποτελούν το βασικό πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το οποίο ολοκληρώνει την πλήρη υιοθέτηση των μνημονιακών επιταγών και παράλληλα κλείνει τις «εκκρεμότητες» που δεν είχαν ψηφιστεί ή υλοποιηθεί από τα προηγούμενα μνημόνια χάρη στους αγώνες των εργαζομένων.

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση καλλιεργεί το δικό της success story, ότι δήθεν το 2018 η χώρα βγαίνει απ’ τα μνημόνια, ενώ είναι γνωστό πως έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα κι επιτήρηση από τους δανειστές μέχρι το 2060!

Το μνημόνιο διαρκείας είναι εδώ, και έτοιμες να το εφαρμόσουν και να το υπηρετήσουν πιστά είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του αστικού-νεοφιλελεύθερου τόξου. Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την όποια εναλλαγή στην κυβέρνηση ή τη διαφοροποίηση στους κυβερνητικούς εταίρους.

Η κοινωνία ματώνει, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας επιδεινώνεται

Η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τα νέα φορολογικά βάρη. Τον εφιάλτη της ανεργίας, τον εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση όλων των εργατικών κατακτήσεων, την απλήρωτη και ελαστική εργασία, τους μισθούς πείνας, την εργασιακή ανασφάλεια και τη μετανάστευση, δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε ως προοπτική για εμάς και τα παιδιά μας.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας συνεχίζονται, οδηγώντας πολλές δομές σε συρρίκνωση. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, με όσες δομές έχουν απομείνει να υπολειτουργούν. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες αναγκαστικά προσφεύγουν στα νοσοκομεία, υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας και παράλληλα εντατικοποιείται περαιτέρω η δουλειά μας. Οι πολυδιαφημισμένες νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΤΟΜΥ) στερούνται σταθερής χρηματοδότησης, θα στελεχώνονται με συμβασιούχους και θα καλύπτουν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον θα λειτουργούν ως κόφτης για την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Για το 2018 προβλέπεται νέο πετσόκομμα κατά 370 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότησή τους, το οποίο θα οδηγήσει στην οικονομική τους κατάρρευση.

Η έλλειψη προσωπικού καλά κρατεί. Οι ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία βιώνουν στο πετσί τους την εντατικοποίηση, την εργασιακή εξουθένωση και την επισφάλεια για ασθενείς και εργαζομένους. Δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους. Και σίγουρα, ο αριθμός αυτών των προσλήψεων δε διασφαλίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως και τη χωρίς προβλήματα, ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βαφτίζει προσλήψεις τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, προγράμματα ΟΑΕΔ), οι οποίες παρουσιάζουν πρωτοφανή διόγκωση και σηματοδοτούν τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση για «λιγότερο κράτος» και πέρασμα των κοινωνικών αγαθών στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, βιώνουν διπλά τον εργασιακό μεσαίωνα και επιπλέον την ομηρία.

Το ανθυγιεινό επίδομα οδεύει προς κατάργηση-ψαλίδισμα, αφού η κυβέρνηση στα τελευταία προαπαιτούμενα ψήφισε την επανεξέτασή του από μηδενική βάση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των «θεσμών».

Η μεγάλη νίκη που κατέγραψαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στο υπόλοιπο Δημόσιο με την απεργία-αποχή και από αυτήν την αξιολόγηση, πρέπει να περιφρουρηθεί και να μην περάσει η στροφή που προωθεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, η ΠΟΕΔΗΝ και τα σωματεία πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει την αξιολόγηση με ηλεκτρονικό τρόπο, τα μνημονικά οργανογράμματα και τη στοχοθεσία.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, όσο δεν παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των πολιτικών, τόσο το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων θα μας οδηγεί σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και θα μας βυθίζει όλο και περισσότερο στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η λύση δε βρίσκεται στις επικοινωνιακού τύπου κινητοποιήσεις και την αντικυβερνητική ρητορεία της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία είναι ταυτισμένη με τα κόμματα του παλιού μνημονιακού κατεστημένου και κινείται στη νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή τροχιά. Ούτε βρίσκεται, βεβαίως, στο σιωπητήριο που καλεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος προβάλλει τη λογική του «μικρότερου κακού». Όσες φορές οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα επέλεξαν ανάμεσα στα δύο κακά, τα φορτώθηκαν και τα δύο!

Η λύση και οι νίκες περνούν μέσα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιες πολιτικές δυνάμεις την εφαρμόζουν. Η λύση και οι νίκες έρχονται με τους μαζικούς, ενωτικούς, συντονισμένους και καλά οργανωμένους αγώνες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Σε αυτούς τους αγώνες καλεί το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις του. Διότι όταν το εργατικό κίνημα είναι μαζικό και αποφασισμένο, καταγράφει νίκες. Αυτό έχει δείξει η Ιστορία των εργατικών κατακτήσεων.

Διεκδικούμε:

– Ανατροπή των μνημονιακών – νεοφιλελεύθερων πολιτικών που είναι η βασική αιτία των προβλημάτων μας
– Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Όχι στον κόφτη στις υπηρεσίες υγείας μέσω της εφαρμογής των ΤΟΜΥ. Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας και να ανοίξουν όσες έκλεισαν.
– Αύξηση και όχι νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των μονάδων υγείας, προκειμένου να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία τους.
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (εργολαβικών, επικουρικών, συμβασιούχων). Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Να υπογραφούν συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
– Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα, αύξησή του και διεύρυνσή του και σε άλλους κλάδους
– Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών από τις μνημονιακές πολιτικές.
– Ακύρωση της μνημονιακής αξιολόγησης, της στοχοθεσίας και των οργανογραμμάτων στο δημόσιο.
– Ακύρωση της αντεργατικής διάταξης για το δικαίωμα στην απεργία.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ