Χρειαζόμαστε και αξίζουμε μια άλλη ΠΟΕΔΗΝ

36

Κείμενο που κατατέθηκε από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία στο 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Την τριετία που διανύουμε, η συνέχιση της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών -μετά την προσχώρηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές- συντήρησε το τραγικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας. Παράλληλα τα εργατικά δικαιώματα δέχονται νέα πλήγματα, με την ψήφιση τόσο του 3ου μνημονίου όσο και των νομοθετικών ρυθμίσεων που ακολούθησαν. Οι μισθοί για μια ακόμα φορά μπαίνουν στο ψυγείο, τα ασφαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται, οι συντάξεις συρρικνώνονται, η φοροεπιδρομή συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε να προβάλει ένα συνεκτικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά αντίθετα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσει στην πράξη τις όποιες πρωτοβουλίες ξεφύτρωναν από τα τοπικά σωματεία. Η τακτική αυτή την απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από τους εργαζομένους και τα σωματεία, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα για την Ομοσπονδία μέσα στις τάξεις των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αρνούταν ακόμα και να οργανώσει συσκέψεις σωματείων, ιδιαίτερα μπροστά σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην υποστεί τη «μουρμούρα» και την κριτική που υποβόσκει ανάμεσα στους εργαζόμενους της Υγείας & Πρόνοιας.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ) έχει μετατρέψει τα τελευταία τρία χρόνια την Ομοσπονδία σε γραφείο έκδοσης δελτίων τύπου χιλιάδων σελίδων, των οποίων το περιεχόμενο (στις περισσότερες των περιπτώσεων) μπορεί να χαρακτηριστεί μνημείο λαϊκισμού και ενίοτε κιτρινισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, τα υπαρκτά προβλήματα διανθίζονται με σωρεία ανακριβειών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κυβερνητικούς παράγοντες να αμφισβητούν την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και οι δομές υγείας.

Οι κινητοποιήσεις σχεδόν εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με επικοινωνιακού τύπου δράσεις (στις περισσότερες περιπτώσεις κακόγουστα χάπενινγκ), από τις οποίες απουσίαζε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των σωματείων.

Το μόνο που ενδιαφέρει τις ΔΗΣΥ – ΔΑΚΕ είναι η ανούσια αντικυβερνητική ρητορεία και η καταγγελία της σημερινής κυβέρνησης με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας, ώστε στο τέλος να δικαιώνονται έμμεσα οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Η τακτική αυτή δεν έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά τις μικροκομματικές επιδιώξεις των μνημονιακών κομμάτων που στηρίζουν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη σημερινή τραγική κατάσταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως και για το χτύπημα που δέχτηκαν την περίοδο της διακυβέρνησής τους τα εργατικά δικαιώματα.

Όλες αυτές οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου δεν ήταν αποτέλεσμα, βεβαίως, συλλογικών αποφάσεων. Οι παρατάξεις του παλιού κυβερνητικού-μνημονιακού συνδικαλισμού που είχαν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, δε θεωρούσαν αναγκαία τη σύγκληση των οργάνων ή τουλάχιστον την ενημέρωση των υπόλοιπων παρατάξεων για την όποια δημόσια παρέμβαση ή δράση της Ομοσπονδίας. «Πλειοψηφία έχουμε, ό,τι θέλουμε κάνουμε», ήταν η λογική τους! Απαξίωση όμως δεν υπήρξε μόνο των συλλογικών οργάνων, αλλά και των τοπικών σωματείων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Ομοσπονδία, χωρίς συνεννόηση με τα τοπικά σωματεία, εξέδιδε ανακοινώσεις για ζητήματα του χώρου τους χωρίς καν να επικοινωνήσει μαζί τους.

Από την έναρξη της θητείας του νέου Γενικού Συμβούλιου, το Φεβρουάριο του 2015, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία θέτει σταθερά το ζήτημα μια διαφορετικής λειτουργίας της ΠΟΕΔΗΝ που, πέρα από τις διαφορετικές απόψεις για ζητήματα προσανατολισμού, θα διασφάλιζε τόσο την ενίσχυση του ρόλου των Σωματείων όσο και τη συλλογική λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις προτάσεις μας ήταν: η τακτική λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ενημέρωση όλων των συνδυασμών για τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται, η οργάνωση κλιμακίων για τις περιοδείες και όχι η ανεξέλεγκτη δράση των γενικών συμβούλων, η λειτουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για το γραφείο τύπου και τα έντυπα της ΠΟΕΔΗΝ κλπ. Επίσης επιμείναμε στην ενίσχυση του ρόλου των σωματείων, την οργάνωση συσκέψεων ιδιαίτερα σε περιόδους που οργανώνονταν κινητοποιήσεις.

Δυστυχώς, σχεδόν όλες αυτές οι προτάσεις έπεσαν στο κενό. Οι ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ ΠΟΕΔΗΝ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αρθρώσουν ουσιαστικό λόγο και να μιλήσουν για τη ρίζα των προβλημάτων. Πολύ περισσότερο, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν, να μαζικοποιήσουν και να δυναμώσουν τα σωματεία σε αγωνιστική κατεύθυνση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αξιοποιούνται απλά ως αφορμή για αντικυβερνητική ρητορεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ένα είναι σίγουρο: Ότι στο Υπουργείο Υγείας τρίβουν τα χέρια τους για την εικόνα που παρουσιάζει η Ομοσπονδία, τόσο στους εργαζομένους όσο και στην κοινωνία. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δίνει το καλύτερο δώρο σε μια κυβέρνηση που υλοποιεί αντεργατικά μέτρα και πολιτικές. Η κυβέρνηση αισθάνεται ασφαλής, αφού απέναντί της έχει ένα συνδικάτο απομαζικοποιημένο και απαξιωμένο στη συνείδηση των εργαζομένων.

Ως εργαζόμενοι που με αυτοθυσία δώσαμε τη μάχη για να κρατηθεί όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχουμε ανάγκη από μια ΠΟΕΔΗΝ που θα στέκεται δίπλα στα σωματεία και τους εργαζόμενους και δε θα υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μια ΠΟΕΔΗΝ αγωνιστική, μπροστάρισσα στο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα, θα οργανώνει τις αντιστάσεις και θα αγωνίζεται για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης και μνημονιακών πολιτικών.

Καλούμε τους εργαζομένους να πάρουν την υπόθεση αυτού του αγώνα στα χέρια τους. Να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία με στόχο την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών. Να στηρίξουν στους χώρους δουλειάς αγωνιστικές δυνάμεις, που θα οργανώσουν συντονισμένους αγώνες και θα ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε σύνεδρο που αντιλαμβάνεται ότι αυτή η απαράδεκτη τακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, να βάλει τέλος με την ψήφο του σε αυτή την κατάσταση.

Για να γίνει η Ομοσπονδία όργανο πάλης υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του δικαιώματος του λαού για δωρεάν-δημόσια υγεία.

Προηγούμενο άρθροΕπικουρικοί, συμβασιούχοι, εργολαβικοί, επιτελικό κράτος… Ποιος αμφισβητεί τη μόνιμη και σταθερή εργασία;
Επόμενο άρθροΤο νοσηλευτικό προσωπικό απαιτεί: