Το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα

29

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια πολιτική αντιπαράθεση την οποία έχει προκαλέσει η δικαστική διερεύνηση καταγγελιών εις βάρος της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS και των πρακτικών που εφάρμοζε για να αυξήσει την κερδοφορία της αλλά και να επικρατήσει στη φαρμακευτική αγορά. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για ένα «νέο» σκάνδαλο αντίστοιχο ή μεγαλύτερο προηγουμένων, βγαίνει «στη σέντρα» όχι λόγω μόνο του ασίγαστου πάθους του συστήματος (το οποίο προσπαθεί να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά οφέλη) για κάθαρση και διαφάνεια αλλά και λόγω των αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων των δύο ηπείρων, Αμερικής – Ευρώπης.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των παλαιότερων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης μετατρέπουν το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε επικερδές εμπόρευμα σε βάρος των πολιτών που απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης προς όφελος (όπως πάντα) του Δημόσιου και του λαού.

Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αποδεικνύεται πως το «σκάνδαλο Νovartis» είναι ψηλά και πέρα από τη συντριπτική πλειονότητα των απλών εργαζομένων, των εργαζομένων στην ιατρική ενημέρωση, των εργαζομένων στο φάρμακο, που συχνά δέχονται «λάσπη», ότι αποτελούν τα «κομμάτια» ενός τέτοιου συστήματος.

Επίσης, θα αποδειχθεί περίτρανα πως η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα, η οποία είναι χώρα αναφοράς για 30 χώρες και «συμβάλλει» στο μέσο όρο της τιμής των φαρμάκων, είναι απαίτηση των δανειστών προς όφελος συμφερόντων των πολυεθνικών που εξυπηρετούν, με «γρανάζια» τις μνημονιακές κυβερνήσεις της χώρας μας υφαρπάζοντας το πενιχρό εισόδημα των πολιτών. Έτσι, δικαιολογείται το πολλαπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες clawback και rebate που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στη φαρμακοβιομηχανία. Την προηγούμενη χρόνια οι εταιρείες επέστρεψαν ποσό μεγαλύτερο του 25% από τις εισπράξεις τους στο κράτος επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή κερδοφορία τους.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού, που έχουν καταστήσει το κοινωνικό αγαθό – φάρμακο, την επιστήμη στο χώρο αυτό αλλά και την ιατρική ενημέρωση σε εμπόρευμα, ένα εμπόρευμα που επιφέρει περισσότερα κέρδη στις πολυεθνικές αδιαφορώντας για τη Δημόσια Υγεία και τους ασθενείς, που θα μπορούσαν να σωθούν – ανακουφιστούν, με τη μαζική παραγωγή και φτηνή διάθεση ενός φαρμάκου. Και ίσως, σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο «αντίδοτο» θα ήταν μια κρατική φαρμακοβιομηχανία, που θα λειτουργούσε ως «αμυντικός μηχανισμός» στην κάθε προσπάθεια ασυδοσίας ή εκβιασμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή τιμών η οποία αποφασίζει για την τιμή ενός φαρμάκου στην αγορά, τουλάχιστον στη χώρα μας, δε συμμετέχει κανένας εργαζόμενος ή εκπρόσωπος των εργαζομένων, που έχει τη γνώση και θα μπορούσε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ασθενών, των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας, θα ασκούσε κοινωνικό έλεγχο.

Μπροστά σε όσα εξελίσσονται με τη δικαστική και πολιτική διερεύνηση της «Novartis» αλλά και σε ενδεχόμενη μεταφορά ευθυνών στους εργαζόμενους στην ιατρική ενημέρωση, σε ενδεχόμενες ελλείψεις φαρμάκων αναντικατάστατων θεραπειών, συστατικά που αποτελούν παρενέργειες τέτοιον καταστάσεων, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ θεωρεί ότι πρέπει να επαναφέρει την πρότασή της για:

α) την άμεση ανάγκη ένταξης του επαγγέλματος του ιατρικού επισκέπτη στα επαγγέλματα υγείας,

β) τη δημιουργία τώρα Μητρώου Ιατρικών Επισκεπτών,

καθώς πιστεύει πως έτσι θα περιοριστούν υπέρ του δέοντος τυχόν φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο αλλά και θα προστατευθεί το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη από τις «λάσπες» που κατά καιρούς εξαπολύονται.

Επιπλέον, έτσι πιστεύει ότι θα έχει πλήρη εφαρμογή η ρήση του Ιπποκράτη «ωφελείν ή μη βλάπτειν», θα εξασφαλιστεί το κοινωνικό δικαίωμα του λαού στη σωστή ενημέρωση και έγκυρη ενημέρωση από τους επιστήμονες υγείας θα διασφαλιστεί το κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών και ασθενών για ασφαλή, αποτελεσματικά και φθηνά φάρμακα.

Τέλος, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ θεωρεί ότι το «σκάνδαλο Novartis» πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και να μην μπει «στο αρχείο». Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να επιστραφούν όλα τα χρήματα που αδίκως πλήρωσαν ασφαλισμένοι και ασθενείς, χρήματα τα οποία είναι αμφίβολο εάν θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο, με τα «ψίχουλα» που δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις ως αποζημίωση.

Φεβρουάριος 2018