“Αιματηρά” εξιτήρια από νοσοκομεία – επιχειρήσεις φέρνει τα νέο σύστημα κοστολόγησης

39

Η κυβέρνηση με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία προχωρά  στην πιλοτική εφαρμογή νέου συστήματος κοστολόγησης των υπηρεσιών σε 19 Νοσοκομεία, έρχεται να υλοποιήσει μνημονιακές δεσμεύσεις και να ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση των Νοσοκομείων σαν επιχειρηματικές μονάδες.

Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Νόμου 4286/14 με τον οποίο συστάθηκε η ΕΣΑΝ Α.Ε. η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου σε συνδυασμό με το νόμο 4486/17 με τον οποίο μετονομάστηκε η εν λόγω εταιρία σε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε,  τα Νοσοκομεία θα αποζημιώνονται τόσο από τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με το νέο σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών με την εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τον συνυπολογισμό όλων των δαπανών.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του 42886/14 και του 4486/17 τα Νοσοκομεία θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματικές μονάδες και θα χρηματοδοτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος με βασικό κριτήριο την μείωση του κόστους. Το ρόλο του καθορισμού των κριτηρίων βάση των οποίων θα χρηματοδοτούνται τα Νοσοκομεία αναλαβαίνει το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε η οποία θα μπορεί ουσιαστικά να διατηρήσει εν ζωή  ή και μέσω οικονομικού στραγγαλισμού να “εξαφανίσει” κάποιο νοσοκομείο.

Έχουμε επισημάνει σε παλιότερα δημοσιεύματα όταν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δημιουργούσαν την ΕΣΑΝ Α.Ε. ότι επιχειρείται η εισαγωγή ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Στόχος δεν είναι η κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας των πολιτών αλλά η μείωση έως την εξαφάνιση των κρατικών δαπανών για την υγεία, η μεταφορά του κόστους μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στις τσέπες των πολιτών και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των Νοσοκομείων.

Βέβαια το σχέδιο αυτό έχει ήδη μπει σε εφαρμογή αφού όλα τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία μειώνεται δραματικά και την ίδια ώρα την ανάγκη σε χρηματοδότηση έρχονται να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η πολιτική αυτή έχει τις ρίζες της σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν πρώτα από όλους οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στις ΗΠΑ προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους ενώ το σύστημα επεκτάθηκε σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του μέτρου στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα νοσοκομεία, στην προσπάθεια συμπίεσης του κόστους προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερη βαθμολόγηση οπότε και χρηματοδότηση, προχωρούν σε πρόωρα εξιτήρια. Με αυτή την πρακτική συχνά ο ασθενής επανεισάγεται λόγω επιπλοκών με νέα διάγνωση αυξάνοντας τα κέρδη στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα τα νοσοκομεία προσανατολίζονται σε παθήσεις που εξασφαλίζουν υψηλή χρηματοδότηση και αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος.

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο δημοσίευμα ότι ” Το μάρμαρο θα το πληρώσουν νοσοκομεία και κλινικές με ελλιπή στελέχωση και υποδομές, άρα και δυνατότητες, καθώς και αυτά που παρουσιάζουν μειωμένη πληρότητα αφού μαζί με τα λειτουργικά έξοδα αλλά το εργατικό «κόστος» θα εμφανίζουν υψηλό λειτουργικό «κόστος». Στην κατηγορία αυτή είναι αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης και της τρόικα για να οδηγηθούν στο λουκέτο”.

Τονίζαμε τότε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις για να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την εφαρμογή αυτούς του τρόπου τιμολόγησης προβλέπουν στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ότι «Σε περιπτώσεις αμοιβών ιατρικών υπηρεσιών νοσοκομείων ως προς τις οποίες συντρέχουν ειδικά χαρακτηριστικά (γεωγραφικά κριτήρια, παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας κλπ) προβλέπεται η καθιέρωση δια νόμου πρόσθετων οικονομικών ενισχύσεων».

Μπορεί η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με το νόμο 4416/17 να άλλαξε το όνομα της ΕΣΑΝ μετονομάζοντάς την σε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ όμως διατήρησε τον πυρήνα των προηγούμενων μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων για την κοστολόγηση των υπηρεσιών. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε “ανέβει στα κάγκελα” καταγγέλλοντας την ΕΣΑΝ ΑΕ και ζητώντας την κατάργησή της. Σήμερα βεβαίως όλα αυτά τα ξέχασαν αφού η προσχώρησή τους στις μνημονιακές πολιτικές τους επιβάλει την υλοποίηση όλων αυτών των αντιλαϊκών μέτρων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παρέμβει και να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του αντιλαϊκού μέτρου που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας, μεταθέτει νέα βάρη στις πλάτες του λαού και θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη αρκετών δημόσιων νοσοκομείων.