“Άνθρακες ο θησαυρός” η συνάντηση με το ΓΓ Υγείας για τους ΔΕ Νοσηλευτές

37

Η σημερινή συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και σωματείων με τον ΓΓ Υγείας κ. Γιαννόπουλο για ζητήματα του νοσηλευτικού προσωπικού μέσης εκπαίδευσης, που είχαν τεθεί στην πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη κινητοποίηση στο Υπ. Υγείας (εκπαίδευση, διέξοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μισθολογική αναβάθμιση κλπ), απέβη ουσιαστικά άκαρπη.

Ο Γ.Γ Υγείας πέρα από την δήλωση ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενιαίου κλάδου (πράγμα που ήταν ήδη γνωστό) δεν ήταν δυνατόν να παρουσιάσει, όπως είχε δεσμευτεί την ημέρα της κινητοποίησης, συγκεκριμένη πρόταση για τα ζητήματα που τεθεί.

Διατύπωσε απλώς σκέψεις που κινούταν μέσα στα πλαίσια των προτάσεων του ΕΣΑΝ, ενώ παρέπεμψε το θέμα της διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το θέμα.

Οι σκέψεις που διατύπωσε μιλούσαν για τη δημιουργία νέου κλάδου μέσης εκπαίδευσης, στο πνεύμα των προτάσεων του ΕΣΑΝ που μιλούσε για “φροντιστές ασθενών” και την μετονομασία του κλάδου για το υπηρετούν προσωπικό, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει αν αυτό το προσωπικό θα παραμείνει σε προσωρινές θέσεις και με ποια ονομασία.

Αδυνατούσε επίσης να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, δηλώνοντας απλώς ότι αυτό είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και στο ζήτημα της μισθολογικής αναβάθμισης αυτού του προσωπικού.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει σκοπό να δώσει την οποιαδήποτε λύση που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αφήνοντας απλώς να αιωρείται  η φήμη ότι επιδιώκει να δώσει λύσεις.

Το μόνο που μπορεί να πει κάποιος ότι συμφωνήθηκε σε αυτή τη συνάντηση ήταν ότι η ΠΟΕΔΗΝ και τα Σωματεία να καταθέσουν προτάσεις στην διυπουργική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το θέμα της εκπαίδευσης η οποία σύμφωνα με τον Γ.Γ. Υγείας θα γίνει προσπάθεια να καταλήξει σε προτάσεις προς τα δύο υπουργεία (Υγείας – Παιδείας) τον Σεπτέμβριο.

Είναι φανερό ότι η κοροϊδία συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν έστω και αυτά τα ζητήματα. Πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά το Νοσηλευτικό προσωπικό εξαιτίας της υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης της εργασίας και των περικοπών σε μισθούς και δικαιώματα.