Η πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών για ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας

65

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών — Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και κατόπιν να δημοσιοποιήσει σχέδιο – πρόταση προκειμένου η Ομοσπονδία να διεκδικήσει Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να την υπογράψει με το Υπ. Υγείας .

Η πρόταση αυτή απευθύνεται πρώτα από όλα στα πρωτοβάθμια σωματεία και στους εργαζόμενους στην υγεία, να τη συζητήσουν μέσα από μαζικές διαδικασίες βάσης και να αποφασίσουν ότι τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η αδράνεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.  Αντίθετα πρέπει συλλογικά να απαιτήσουμε να δοθούν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα ωράρια, οι άδειες, τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής και ασφάλειας, οι εσωτερικές μετακινήσεις, η προστασία της μητρότητας κ.α.

Προφανώς είναι δεκτές παρατηρήσεις και προτάσεις που θα συμβάλουν σε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση για διεκδίκηση και αγώνα.

Το σχέδιο που κατέθεσε το ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ είναι:

Πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

για τη διαμόρφωση σχεδίου για Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Στις διατάξεις της παρούσας Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) υπάγεται το μόνιμο προσωπικό που εργάζεται στα Δημόσια Νοσοκομεία, τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το ΕΚΑΒ, τα κέντρα αποκατάστασης και εφαρμόζεται αποκλειστικά στα Μέλη των Συλλόγων-Μελών που ανήκουν μόνο στην δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο των Συλλόγων-Μελών της πιο πάνω συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Για την εφαρμογή της παρούσας Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) απαιτείται ονομαστική βεβαίωση του Συλλόγου-Μέλους της Π.Ο.ΕΔΗ.Ν., ότι οι εργαζόμενοι είναι μέλη του καθώς και βεβαίωση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ότι ο Σύλλογος ανήκει στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Η ισχύς των βεβαιώσεων είναι ετήσια και ανανεώνεται κατ’ έτος υποχρεωτικά.

Ωράρια

Το ωράριο των εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το ΕΚΑΒ και της μονάδες πρόνοιας καθορίζεται στις 7,5 ώρες την ημέρα και σε 37,5 ώρες την εβδομάδα.

Ειδικότερα

– στους εργαζόμενους στις Νοσηλευτικές υπηρεσίες  (Νοσηλευτές, Β. Νοσηλευτών, Βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, Μαίες, Νοσοκόμους, Επισκέπτες υγείας, κλιβανιστές, προσωπικό αποστείρωσης), στο προσωπικό των εργαστηρίων και της ιατρικής υπηρεσίας (τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, παρασκευαστές, Χημικούς, Βιοχημικούς, βιολόγους, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Διαιτολόγοι) στους εργαζόμενους στα τμήματα πληροφορικής, στο προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας (τεχνικοί και μηχανικοί τεχνολογικού κλάδου  που απασχολούνται σε τμήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας, μηχανοστάσια, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θερμαστές, υδραυλικοί) και  στο προσωπικό καθαριότητας και εστίασης το ωράριο καθορίζεται σε 7 ώρες την ημέρα και στις 35 ώρες την εβδομάδα.

-Το ωράριο του προσωπικού που εργάζονται ως πληρώματα ασθενοφόρων (διασώστες και οδηγοί) στο ΕΚΑΒ καθορίζεται σε 7 ώρες την ημέρα και στις 35 ώρες την εβδομάδα.

– Στους εργαζόμενους στα ακτινολογικά και απεικονιστικά εργαστήρια (τεχνολόγους ραδιολογίας-ακτινολογίας, χειριστές εμφανιστές, ακτινοφυσικούς καθώς και στο προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας που εργάζεται με πλήρες ωράριο στα τμήματα αυτά) το ωράριο καθορίζεται σε 6,5 ώρες ημερησίως και σε 32,5 ώρες την εβδομάδα.

– Σε εργαζόμενους που το 50% της εργασίας τους έχει να κάνει με εργασία σε Η/Υ ή σε οθόνες καταγραφής χορηγείται υποχρεωτικό διάλλειμα 15 λεπτών κάθε 2 ώρες.

Άδειες

– Στους εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσίες σε βάρδιες (απόγευμα, νύκτα, Κυριακές, αργίες) τουλάχιστον 50 εργάσιμες ημέρες το προηγούμενο έτος, η ετήσια άδεια του επόμενου έτους προσαυξάνεται κατά 5 εργάσιμες ημέρες.

– Στους εργαζόμενους στα ακτινολογικά και απεικονιστικά εργαστήρια η ετήσια άδεια προσαυξάνεται κατά 20 εργάσιμες ημέρες.

– Στους εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσία σε ειδικά τμήματα ( χειρουργεία, ανάνηψη, μονάδες εντατικής θεραπείας, αυξημένης φροντίδας, στεφανιαίων νόσων, τεχνητού νεφρού, περιτοναϊκής κάθαρσης, AIDS, προώρων, αίθουσες τοκετών και παραλαβής, υπηρεσίες αιμοδοσίας, μονάδες μεσογειακής αναιμίας και αιμορροφυλικών, τμήματα επειγόντων περιστατικών, μονάδες διάλυσης κυταρροστατικών), και στο νοσηλευτικό, παραϊατρικό και στο επιστημονικό προσωπικό της ιατρικής υπηρεσίας στις κλειστές μονάδες ψυχικής υγείας η ετήσια άδεια προσαυξάνεται κατά 10 εργάσιμες ημέρες κατά έτος.  

Ανθυγιεινό επίδομα

Το ανθυγιεινό επίδομα, πέρα από τις κατηγορίες που σήμερα το λαμβάνουν, επεκτείνεται στους εργαζόμενους:

– στην Ιατρική Υπηρεσία (Ιατρούς, Φαρμακοποιούς, βοηθοί φαρμακείου, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους) που σήμερα δεν το λαμβάνουν, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία του επιδόματος.

– Στο Προσωπικό που απασχολείται στην Κοινωνική Υπηρεσία, Τεχνολόγους τροφίμων, Διαιτολόγους, στα Τμήματα Πληροφορικής και Οργάνωσης, τεχνίτες εργαστηρίων στους ψυχιατρικούς ξενώνες που σήμερα δεν το λαμβάνουν, οι οποίοι εντάσσονται στην δεύτερη κατηγορία του επιδόματος.

– στις υπόλοιπες κατηγορίες του προσωπικού των μονάδων υγείας που σήμερα δεν το λαμβάνουν, οι οποίοι εντάσσονται στην τρίτη κατηγορία του επιδόματος

Το ύψος του ανθυγιεινού επιδόματος διαμορφώνεται

– στην πρώτη κατηγορία στα 300 €

– στην δεύτερη κατηγορία στα 150 €

– στην τρίτη κατηγορία στα 70 €

Γονική Φροντίδα – Παιδική προστασία

– Παιδικοί σταθμοί

Το Υπ. Υγείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων προχωρά στην ίδρυση βρεφικών σταθμών για την διευκόλυνση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Προωθεί ρύθμιση για την υποχρεωτική τοποθέτηση των παιδιών των εργαζομένων στην υγεία, στους δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς.

– Άδεια τοκετού – απομάκρυνση από τμήματα

Στις έγκυες που εργάζονται σε ιατρικά τμήματα, νοσηλευτικά τμήματα, στις τεχνικές υπηρεσίες, στα τμήματα Πληροφορικής, στα μαγειρεία, στην καθαριότητα, εργαστήρια και γενικότερα σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης χορηγείται άδεια με αποδοχές μέχρι τον τοκετό.

– Κατασκηνώσεις για παιδιά

Το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ προχωρά στην αξιοποίηση χώρων για την ανάπτυξη κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται κοινή επιτροπή ανάμεσα στο Υπ. Υγείας και την ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλοι χώροι και να καθοριστούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας των κατασκηνώσεων. Τα αποτελέσματα της επιτροπής ενσωματώνονται στην παρούσα συλλογική σύμβαση και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της.

– Διευκολύνσεις – Ωράρια

Οι εργαζόμενες μητέρες μέχρι τα ανήλικα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 4 ετών, δεν εργάζονται σε νυκτερινή βάρδια. Με ευθύνη των προϊσταμένων και ανάλογα με τις δυνατότητες λαμβάνονται υπόψη τα αιτήματα των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα παιδιά στη διαμόρφωση του προγράμματος εργασίας.

Εκπαίδευση

Σε όλα τα Νοσοκομεία συστήνεται γραφείο εσωτερικής εκπαίδευσης. Τα γραφεία της εσωτερικής εκπαίδευσης στις αρχές του χρόνου διαμορφώνουν προγράμματα εκπαίδευσης που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού. Η παρακολούθηση των προγραμμάτων εσωτερικής εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική.

Τα γραφεία εσωτερικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με τμήματα του Νοσοκομείου μπορούν να οργανώνουν σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες με στόχο την εκπαίδευση – ενημέρωση του προσωπικού.

Τα γραφεία εσωτερικής εκπαίδευσης φροντίζουν για την ενημέρωση του προσωπικού για τα συνέδρια που τελούν υπό την έγκριση του Υπ. Υγείας.

Στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων εγγράφονται πιστώσεις προκειμένου να καλύπτεται το κόστος για το προσωπικό των Νοσοκομείων σε συνέδρια που κρίνεται αναγκαία. Στο προσωπικό που κρίνεται αναγκαία η παρακολούθηση των συνεδρίων – εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χορηγείται άδεια με αποδοχές. Με ευθύνη του γραφείου εσωτερικής εκπαίδευσης και των αντίστοιχων τμημάτων θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη παρακολούθηση των συνεδρίων από όλους τους εργαζόμενους καθώς και η μεταφορά της αποκτηθείσας  γνώσης στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Εσωτερικές μετακινήσεις

– Για την ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, το Υπ. Υγείας συγκροτεί κοινή επιτροπή με την ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να καθοριστεί ένα αξιοκρατικό σύστημα που θα καθορίζει τους κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσιών. Η επιτροπή καταθέτει πόρισμα μέσα σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και τα αποτελέσματα του πορίσματος θεσμοθετούνται με υπουργική απόφαση.

Υγιεινή Ασφάλεια – Μέσα Ατομικής Προστασίας

– Σε κάθε Νοσοκομείο συγκροτείται ΕΣΥΠ με στόχο την διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό προσλαμβάνεται ή ορίζεται Γιατρός εργασίας, και προσλαμβάνονται ή τοποθετούνται τεχνικοί ασφαλείας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1586/85.

– Η ΕΣΥΠ προχωρά σε εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, με στόχο την  αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Με ευθύνη του Γιατρού εργασίας γίνεται  καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών η οποία κοινοποιείται στα Υπ. Εργασίας και Υγείας. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται με στόχο την λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας.

– Η αρμοδιότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) επεκτείνεται στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για το προσωπικό που εργάζεται με μόνιμη σχέση εργασίας.

– Στο προσωπικό των υπηρεσιών που απαιτείται, εξασφαλίζεται η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και ειδών ένδυσης.

Στο Προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  χορηγούνται αρχικά 3 στολές και ετήσια 2 στολές, 1 ζεύγος υποδήματα, 1 Ζακέτα και 8 καλσόν

Στο Παραϊατρικό, επιστημονικό και Ιατρικό προσωπικό χορηγούνται αρχικά 3 στολές και ετήσια 2 στολές και ένα ζεύγος ειδικά υποδήματα όπου απαιτείται.

Στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την εστίαση χορηγούνται αρχικά 3 στολές και ετήσια 2 στολές, 1 ζεύγος κατάλληλη υπόδηση και γαλότσες

Στους εργαζόμενους στην Τεχνική υπηρεσία χορηγούνται αρχικά 3 στολές και ετήσια 2 στολές και 1 ζεύγος ειδικά υποδήματα ανάλογα με την κατηγορία του προσωπικού.

Στους εργαζόμενους στη φύλαξη χορηγούνται αρχικά 3 στολές και ετήσια 2 στολές και 1 ζεύγος ειδικά υποδήματα.

Στην περίπτωση φθοράς των μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της υπηρεσίας υπάρχει αντικατάσταση.

Επιπλέον μέσα Ατομικής προστασίας μπορεί να καθορίζονται και χορηγούνται μετά από πρόταση του Τεχνικού Ασφαλείας και του Γιατρού Εργασίας.

Συγκροτείται κοινή επιτροπή ανάμεσα στην ΠΟΕΔΗΝ, το υπ. Υγείας και εκπρόσωπο του ΕΛΙΝΥΑΕ προκειμένου να καθοριστούν με ακρίβεια οι προδιαγραφές, η ποσότητα και ο χρόνος χορήγησης των μέσων ατομικής προστασίας σε κάθε κατηγορία του προσωπικού. Η επιτροπή καταλήγει σε πόρισμα το οποίο θα ενσωματωθεί σε Υπ. απόφαση που θα καθορίζει στο μέλλον με λεπτομέρεια τις παροχές σε στολές και μέσα Ατομικής προστασίας.

Συνδικαλιστικά δικαιώματα

Τα Νοσοκομεία διευκολύνουν την δράση των Σωματείων με την παροχή χώρων για Γενικές συνελεύσεις και ενημερώσεις των εργαζομένων.

Εξασφαλίζουν χώρους για Γραφεία των Σωματείων που να πληρούν τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Σε κάθε τμήμα καθώς και σε κοινόχρηστους χώρους τοποθετούν πίνακες που αποκλειστικά χρησιμοποιούνται για τις ανακοινώσεις των τοπικών σωματείων.

Αθροιστικά οι δικαιούμενες σε αριθμό συνδικαλιστικές άδειες που καθορίζονται από τον νόμο 1264/82, με ευθύνη των σωματείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέρα από τα μέλη του προεδρείου και από μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Ενημέρωση – Εκπροσώπηση στα ΔΣ των μονάδων υγείας

– Εξασφαλίζεται η συμμετοχή εκπροσώπου του Σωματείου με δικαίωμα λόγου στα ΔΣ των Νοσοκομείων. Στην περίπτωση διασυνδεόμενων νοσοκομείων δικαίωμα συμμετοχής έχει εκπρόσωπος από κάθε διασυνδεόμενο νοσοκομείο.

– Στα Σωματεία όπως ορίζει ο νόμος, δύο μέρες πριν την συνεδρίαση γίνεται κοινοποίηση των θεμάτων και των εισηγήσεων που θα συζητηθούν στο ΔΣ του Νοσοκομείου.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από αυτές που προβλέπει η ΕΣΣΕ  που  ισχύουν σήμερα, δεν θίγονται.

Η πρόταση του ΜΕΤΑ για την ΕΣΣΕ για εκτύπωση σε μορφή pdf

Προηγούμενο άρθροΜΕΤΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Χ. Βαγενά και Ε. Μανουρά αύριο στις 12 στα δικαστήρια
Επόμενο άρθροΧωρίς εφημερεύοντα γιατρό κάποιες ημέρες η παθολογική στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς