Παιχνιδάκια Τσακαλώτου – Υπ. Εργασίας για τα Βαρέα – Ανθυγιεινά

29

Παιχνιδάκια στις πλάτες των εργαζομένων στην υγεία φαίνεται ότι παίζουν οι ηγεσίες του Υπ. Οικονομικών και του Υπ. Εργασίας σχετικά με την ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για το ποιος έχει την αρμοδιότητα.

Από την μια ο κ. Τσακαλώτος στην πρόσφατη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι η επέκταση των ΒΑΕ στο Δημόσιο είναι αρμοδιότητα του Υπ. Εργασίας ενώ σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εργασίας κ. Νεφελούδης σε μια συνάντηση “στο πόδι” που είχε με μέλη της ΠΟΕΔΗΝ δήλωνε αναρμόδιος και τους παρέπεμπε πίσω στο υπ. Οικονομικών.

Προφανώς ο εμπαιγμός των εργαζομένων στην υγεία και γενικότερα στο δημόσιο σχετικά με το ποιος έχει την “αρμοδιότητα” συνδέεται με την άρνηση της Κυβέρνησης να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία και γενικότερα στο δημόσιο που εργάζονται σε κλάδους που είναι στον κατάλογο των ΒΑΕ, όπως νοσηλεύτριες, καθαρίστριες κλπ. θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Γι αυτό το λόγο και δεν μπορούν να θεωρηθούν “ατυχείς” οι αναφορές του κ. Τσακαλώτου για εργασία αυτών των εργαζομένων μέχρι τα 67 έτη και μετακίνησή τους τα πέντε τελευταία χρόνια σε ελαφρότερες εργασίες.

Η απάντηση σε αυτή την προκλητική στάση της Κυβέρνησης που δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των ΒΑΕ αλλά επεκτείνεται και σε ζητήματα όπως το ανθυγιεινό επίδομα, ο 13ος και 14ος μισθός δεν μπορεί να δοθεί με εικονικές συγκρούσεις και επικοινωνιακές δράσεις.

Αντίθετα, απαιτείται να ενεργοποιηθούν συλλογικές διαδικασίες βάσης στα Σωματεία, να υπάρξει σχεδιασμός και οργάνωση με στόχο έναν ανυποχώρητο αγώνα που είναι και ο μοναδικός δρόμος που θα αναγκάσει την κυβέρνηση όχι μόνο να σταματήσει τον εμπαιγμό αλλά και να δώσει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα.