Τεστ για κάθε πιθανό κρούσμα κορονοϊού ζητάει ο ΠΟΥ

27

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς συνέστησε σήμερα στις χώρες να επιμείνουν στη στρατηγική του περιορισμού γιατί η πανδημία αυτή μπορεί να ελεγχθεί. Η στρατηγική του περιορισμού έδειξε θετικά αποτελέσματα στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ενώπιον της “μείζονας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης της εποχής μας”, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να κάνουν τεστ. “Ουδείς μπορεί να πολεμήσει μια πυρκαγιά με τα μάτια δεμένα. Πρέπει να εξετάζεται κάθε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού”. Υπάρχουν ήδη “περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με την Κίνα”, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα των ελέγχων τους εκτιμώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πανδημίας. “Έχουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες – να κάνετε τεστ”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

“Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν όλα τα ύποπτα κρούσματα, δεν μπορούν να πολεμούν αυτή την πανδημία με τα μάτια τους δεμένα”. Χωρίς το τεστ, κρούσματα δεν θα μπορούν να απομονωθούν και η αλυσίδα της λοίμωξης δεν θα σπάσει, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ακόμη και χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας, δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, δήλωσε προσθέτοντας ότι ανησυχεί βαθύτατα για τις επιπτώσεις της επιδημίας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου οι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι και με τον υποσιτισμό και με άλλα προβλήματα υγείας.

Ο επιδημιολόγος του ΠΟΥ τόνισε ότι είναι σημαντικό να προστατευτούν τα παιδιά που μπορεί να πεθάνουν από την ασθένεια αυτή.

Η στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου, με τον εντοπισμό των ανθρώπων με τη λοίμωξη και την ταχεία απομόνωσή τους, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση, επανέλαβε ο επικεφαλής της ΠΟΥ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των κυβερνήσεων οι οποίες έστειλαν τη χρηματοδότηση τους για την καταπολέμηση της επιδημίας. Η οικονομική υποστήριξη που ελήφθη για την καταπολέμηση του Covid-19 είναι “πράγματι ενθαρρυντική” . “Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση, είναι το ανθρώπινο πνεύμα που βλέπουμε, που καταπολεμά αυτόν τον ιό, που έρχεται πιο έντονα”, πρόσθεσε. “Αισθάνομαι πράγματι ενθαρρυμένος την τελευταία εβδομάδα με το σταθερό επίπεδο αλληλεγγύης που βλέπω”.

“Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, είδαμε μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων του ιού Covid-19”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΠΟΥ. Δεν διευκρίνισε αριθμό, αλλά σύμφωνα με ένα απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών, περισσότερα από 169.710 κρούσματα καταγράφηκαν σε 142 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 6.640.

Η χώρα που πλήττεται περισσότερο είναι επί του παρόντος η Κίνα, με 3.213 νεκρούς, ακολουθούν η Ιταλία (1.809 νεκροί), το Ιράν (853 ) και η Ισπανία (297).

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο οργανισμός θα “αλλάξει νοοτροπία” για να ξεπεράσει τις ελλείψεις εφοδιασμού σε είδη όπως ο εξοπλισμός προστασίας και τα τεστ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊου.

“Πρέπει να εκβιομηχανισθεί σε κάποιο βαθμό”, είπε ο Πολ Μολινάρο, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις, την υποστήριξη και την επιμελητεία του ΠΟΥ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ιού εν μέσω των ελλείψεων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή του προστατευτικού εξοπλισμού, περιγράφοντας την τρέχουσα έλλειψη ως “ανεπάρκεια της αγοράς”.