Ξέχασε την υγεία και τους υγειονομικούς στις εξαγγελίες του ο κ. Μητσοτάκης

27

Μετά τα χειροκροτήματα και τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Θεσσαλονίκη με άδεια χέρια για το χώρο της υγείας που αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζει επιπρόσθετα προβλήματα.

Ακόμα και η εξαγγελία για 4000 προσλήψεις μετατίθεται ουσιαστικά για το 2022 αφού την συνδέει με τις συμβάσεις όσων συμβασιούχων εργαζομένων προσλήφθηκαν για τον Covid μιας και τότε λήγουν οι συμβάσεις τους. Κατόπιν αυτού πρέπει να «αρκεστούμε» για τρία χρόνια μέχρι το 2022 και εν μέσω πανδημίας με την προκήρυξη 1100 μόνιμων θέσεων που εκκρεμούσαν από το 2018 και τις οποίες με διάφορα προσχήματα δεν προκήρυξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πολύ περισσότερο όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν μια δραματική μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στο χώρο της υγείας η οποία  στα μέσα του 2019, σε σχέση με τον προηγμένο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έφτανε τις 5000. Είναι σίγουρο ότι εξαιτίας της έλλειψης νέων μόνιμων προσλήψεων σε συνδυασμό με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός των κενών στην υγεία θα διευρυνθεί δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ανάγκες των μονάδων υγείας είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας δεν βρήκε μια λέξη να πει για ενίσχυση της χρηματοδότησης των μονάδων υγείας, τη στήριξη με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, την παροχή μέσων προστασίας που σήμερα στις περισσότερες μονάδες δίνονται με το σταγονόμετρο, την ανάπτυξη μονάδων εντατικής θεραπείας, την λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα βέβαια ο ιδιωτικός τομέας κάνει πάρτι με τα χρήματα του δημοσίου με τις ενοικιάσεις ΜΕΘ έναντι παχυλής αμοιβής, την παραχώρηση διαγνωστικών τεστ και την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από την υπολειτουργία υπηρεσιών των δημοσίων νοσοκομείων λόγω του covid.

Δεν είπε επίσης κουβέντα για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των υγειονομικών όπως είναι οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί τους, η ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα – Ανθυγιεινά, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας που συνεχώς λόγω της υποστελέχωσης επιδεινώνονται.

Δεν έκανε το ίδιο όμως όσο αφορά τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Νέες μειώσεις στη φορολογία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, νέο εργασιακό καθεστώς με διεύρυνση της μερικής και ελαστικής εργασίας.

Είναι προφανές ότι λεφτά υπάρχουν για εξοπλισμούς που υπηρετούν τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, για φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο αλλά λείπουν για κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

Το Υγειονομικό κίνημα πρέπει τώρα να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα όχι μόνο την ανατροπή των νέων αντεργατικών σχεδιασμών που παρουσιάστηκαν από τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αλλά και την διεκδίκηση της ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ με προσωπικό, χρηματοδότηση και υποδομές καθώς και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των υγειονομικών.

ΥΓ. Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα η ηγεσία της ΔΑΚΕ ΠΟΕΔΗΝ αλλά και στελέχη της παράταξης του ΚΙΝΑΛ στην Ομοσπονδία που είχαν επενδύσει πολλά στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη και αυτός τους «διέψευσε».