Άτακτη υποχώρηση του υπ. Υγείας στη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

51

Οι αυθαιρεσίες του υπ. Υγείας να συγκεντρώσει, χωρίς μάλιστα την συναίνεση των εργαζομένων, προσωπικά δεδομένα όπως ο ΑΦΜ και ο αριθμός Δελτίου Ταυτότητας σε λίστες σχετικά με το εμβόλιο για τον covid-19, έπεσε στο κενό αφού συνάντησε την αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και του υπευθύνου για τα προσωπικά δεδομένα του υπ. Υγείας.

Όπως είχαμε καταγγείλει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών (δείτε εδώ), το υπ. Υγείας και οι Διοικήσεις των ΥΠΕ ζητούσαν να συνταχθούν λίστες όλων των εργαζομένων στις μονάδες υγείας ανεξάρτητα αν επιθυμούσαν να κάνουν το εμβόλιο οι οποίες θα περιείχαν τον ΑΦΜ, τον ΑΔΤ και τον ΑΜΚΑ.

Ο υπεύθυνος για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων του υπ. Υγείας με έγγραφο που στάλθηκε στα νοσοκομεία απαγορεύει την επεξεργασία και συμπλήρωση τέτοιων στοιχείων στις λίστες και επιτρέπει μόνο την αναγραφή του ονόματος μόνο των υπαλλήλων που επιθυμούν τον εμβολιασμό μαζί με τον ΑΜΚΑ.

Δυστυχώς μέχρι εκείνη τη στιγμή Διοικήσεις νοσοκομείων αλλά και πρόθυμοι προϊστάμενοι σε μια σειρά νοσοκομεία ασκούσαν αφόρητες πιέσεις στους εργαζομένους να αποδεχτούν την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δήλωναν ότι έχουμε τα στοιχεία στα γραφεία προσωπικού και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη παραμένει το ζήτημα της ενημέρωσης των εργαζομένων για το θέμα του εμβολίου που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Ήδη αρκετά σωματεία έχουν κάνει παρεμβάσεις και έχουν πάρει δεσμεύσεις από τις επιτροπές λοιμώξεων για οργανωμένη ανά ομάδες ενημέρωση του προσωπικού των νοσοκομείων.

Το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα για την ενημέρωση του προσωπικού γύρω από το θέμα του εμβολίου από την επιστημονική κοινότητα και δεν θα αποδεχτεί τα διάφορα παιχνίδια που επιχειρεί να παίξει στις πλάτες των εργαζομένων η κυβέρνηση.