Άμεσες ποινικές ευθύνες για τις διοικήσεις των ταμείων που θα υπογράψουν το ”κούρεμα”

39

Του Γιώργου Κουτσούκου *

Την κορύφωση της άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού «εγκαινιάζει» το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, με αιχμή του δόρατος τα τεκταινόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει «κούρεμα» 50% των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 24 περίπου δις ευρώ, προτρέποντας τις – διορισμένες από αυτήν – διοικήσεις να συναινέσουν. Όμως μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των διοικήσεων θα τις θέσει –όπως άλλωστε και την ίδια την κυβέρνηση- ενώπιον σοβαρότατων ποινικών ευθυνών, καθώς δεν δικαιούνται να θυσιάζουν τα χρήματα των ασφαλισμένων και τις συντάξεις τους στον βωμό ενός αδιέξοδου και βάρβαρου σχεδίου λιτότητας, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο αποκλειστικά στις επιθυμίες των τοκογλύφων της χώρας. Και μάλιστα, τη στιγμή που το «κούρεμα» των ομολόγων των ταμείων δεν θα μειώσει ούτε ένα ευρώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης, καθώς τα ομόλογα αυτά αποτελούν μέρος του ενδοκυβερνητικού χρέους! Δηλαδή, η κεντρική κυβέρνηση χρωστάει στα ταμεία 24 περίπου δις αλλά τα χρήματα αυτά δεν αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Οπότε και μια, υποτιθέμενη, διαγραφή τους κατά 100% δεν θα μείωνε ούτε κατά ένα ευρώ το δημόσιο χρέος! Σε κάθε περίπτωση πάντως τα χρήματα που αντιστοιχούν στα ομόλογα δεν ανήκουν ούτε στην κυβέρνηση ούτε στις διοικήσεις των ταμείων. Ανήκουν στους ασφαλισμένους!

Η κυβέρνηση όμως, για να «θολώσει τα νερά» αλλά και να προωθήσει τη διαδικασία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, σχεδιάζει τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, στη βάση του αποικιοκρατικού σχεδίου eureca, με στόχο, υποτίθεται, να περιορίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων τους κατά περίπου 12 δισ. ευρώ. Με το απαράδεκτο αυτό κυβερνητικό σχέδιο συμφωνεί και η ηγεσία της ΓΣΕΕ(!), η οποία φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί ακόμα και κρατική-ακίνητη περιουσία «με άμεση ρευστοποίηση και αξιοποίηση ή μετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο. Η ηγεσία δηλαδή της ΓΣΕΕ συναινεί στη ληστεία-«κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων με αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία αμφιβόλου αξίας!!! Την ίδια στιγμή βέβαια, πληθαίνουν οι ενστάσεις από τις διοικήσεις ταμείων  που έχουν στην κατοχή τους σημαντικό αριθμό ομολόγων, ενώ δεν είναι λίγα τα ταμεία που αναμένεται να λάβουν πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των κεφαλαίων που είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί την καθολική και «οικειοθελή» συμμετοχή των ταμείων στο haircut. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η στήριξη των ταμείων θα γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου σε αυτά, χωρίς αυτή η κίνηση να επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες.

Να σημειωθεί, ότι σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία, τα Δ.Σ. είχαν λάβει απόφαση να μην συμμετέχουν στο roll over των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, αναφορικά με την απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Πάντως, το γεγονός είναι ότι στήνεται, σιγά-σιγά, το σκηνικό για νέες σκληρές περικοπές, αφού η συνεχώς διογκούμενη ανεργία, οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για συντάξεις και η κλοπή, επί της ουσίας, του 50% των ομολόγων των Ταμείων, ελέω «κουρέματος» στρώνουν το δρόμο.

Απέναντι σε αυτή την προοπτική κατεδάφισης των ασφαλιστικών ταμείων και της περιουσίας τους, η οποία θα οδηγήσει στην «κινεζοποίηση» των συντάξεων και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανατροπή. Την προοδευτική ανατροπή!

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος και μέλος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ

– Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr στις 31-10-2011

Προηγούμενο άρθροΝ 4024/11 O νόμος σφαγείο για εφεδρεία, απολύσεις, μισθολόγιο, ΣΣΕ, ασφαλιση
Επόμενο άρθροΗ εγκύκλιος του Ν 4024/2011 για μισθολόγιο, εφεδρεία κλπ