Θερμό καλοσώρισμα του 2012 από φαρμακοποιούς και γιατρούς

29

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας μπαίνει το 2012, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών αλλά και την εξόφληση των οφειλών από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τετραήμερη απεργία πραγματοποιούν λοιπόν από σήμερα έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, ενώ κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Ιανουαρίου.

 

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις διαχρονικές πολιτικές καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και διάλυσης του ευρύτερου δημόσιου συστήματος υγείας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση όχι μόνο τους ασφαλισμένους των ταμείων αλλά και τους συμβεβλημένους ιατρούς καθώς και τους φαρμακοποιούς , στους οποίους το κράτος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει κηρύξει «στάση πληρωμών», καθώς εκκρεμούν οφειλές ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ γιατρούς, ενώ στους φαρμακοποιούς το ύψος των οφειλών από τα Ταμεία ανέρχεται στα 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς οι διαρροές για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μισθού τους παραμένουν αδιάψευστες από την κυβέρνηση Παπαδήμου , ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, μέσω του ΕΟΠΥΥ καλούνται να καλύψουν τα τεράστια κενά που έχουν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ουσιαστικά προωθώντας την πλήρη ιδιωτικοποίησή του), με εξευτελιστικές ουσιαστικά αμοιβές.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο θύμα των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών είναι, πέραν των εργαζομένων στο ΕΣΥ,  οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι βλέπουν τα μέχρι σήμερα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματά τους και τα οποία αφορούν στην πρόσβαση σε ένα δημόσιο, αναβαθμισμένο ποιοτικό σύστημα υγείας, να γίνονται σκόνη μαζί με την κατάρρευση ό,τι του δημόσιου έχει απομείνει σε αυτό σύστημα υγείας.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Τα θέματα τόσο του μισθολογίου του Νοσοκομειακών Γιατρών όσο και η λειτουργία του ΕΟΠΠΥ είναι τα δύο κεντρικά ζητήματα στα οποία αντιδράει με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις το ιατρικό προσωπικό της χώρας .

Τετραήμερη Πανιατρική Πανελλαδική Απεργία από 2 έως 5 Ιανουαρίου 2012, κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητώντας την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 262/16-12-2011 και των ανακοινώσεων του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ (21/12/2011 & 27/12/2011) που οδηγούν νομοτελειακά τον Κλάδο των Αυτοαπασχολούμενων Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών σε πλήρη απαξίωση και τελικά σε κατάργησή τους. Βλ αναλυτικά ανακοίνωση εδώ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ) προχώρησε στην προκήρυξη πανελλαδικής αποχής από τα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου μέχρι και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Με ανακοίνωσή της από την 29 Δεκεμβρίου 2011 ζητούσε από την κυβέρνηση να λάβει ρητά θέση για τις διαρροές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πως θα περικόψει αγρίως το ήδη σφαγιασμένο κατά 35% Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο. Δεν υπήρξε καμία απάντηση

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν στην ίδια ανακοίνωσή τους οι Νοσοκομειακοί γιατροί, ο «ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε ως έκτρωμα και καταλήγει ως τέρας που απειλεί να κατασπαράξει την περίθαλψη των πολιτών και να συνθλίψει μέχρι
πολτοποίησης τους λειτουργούς της υγείας».

«Το κυβερνητικό απόσπασμα Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βουδούρη, αντιλαμβανόμενο την κατάρρευση που επέρχεται, χρησιμοποιεί τις τελευταίες μέρες τους πιο απίθανους εκβιασμούς, ώστε να εξαναγκάσει τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ
εισπράττοντας τις γνωστές εξευτελιστικές αμοιβές των 6,48 ευρώ ανά περιστατικό, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση. Στόχος να φανεί ότι ο πολυπλόκαμος και τερατώδης αυτός οργανισμός μπορεί να κινείται. Δυστυχώς δεν κινείται!»
[…]
”Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα ανεχθούν τη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης με τη μέθοδο της υπερφόρτισης και του black out που θα προκληθεί από 1ης Ιανουαρίου εξαιτίας της στρεβλής δόμησης και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Δεν θα ανεχτούν να γίνουν ο απεργοσπαστικός μηχανισμός προκειμένου η κυβέρνηση να συνθλίψει τους γιατρούς των ταμείων και τους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους μας,ώστε στη συνέχεια να αμείψει και μας με το ίδιο τίμημα”.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ 350 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΟΠΑΔ

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) τονίστηκε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

«Οι γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους απαιτώντας την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για τουλάχιστον ένα τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες της λειτουργίας του και την εφαρμογή των θέσεων του ΙΣΑ για συλλογική σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση, δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους και ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Απαιτούν την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με το Ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια για τις οποίες ο ΙΣΑ ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές και αγωγές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΨΟΥΣ 400 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται κυρίως για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Το ποσοστό κέρδους τους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον κλιμακωτή μείωση 1,5% σε φαρμακεία που ο μηνιαίος τζίρος τους είναι άνω των 40.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ζητάμε να μας ορίσουν την ημερομηνία που θα μας πληρώσουν», δήλωσε μιλώντας στο τ/σ Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου.

Όπως ανέφερε, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων -που πλέον εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ- φθάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Αμπατζόγλου ξεκαθάρισε ότι έως ότου οριστούν οι όροι εξόφλησης των φαρμακοποιών, οι πολίτες θα πληρώνουν τα φάρμακα, θα λαμβάνουν αποδείξεις και θα πηγαίνουν στα ταμεία τους, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους.

πηγή: iska.gr

Προηγούμενο άρθροΜόλις 2400 γιατροί στον ΕΟΠΥΥ!
Επόμενο άρθροΘερμό καλοσώρισμα του 2012 από φαρμακοποιούς και γιατρούς