Συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα του νοσοκομείου Άρτας

33

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν τη Δευτέρα, παραμονή Πρωτομαγιάς, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. Άρτας με σκοπό να κάνουν γνωστή στην τοπική κοινωνία την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία και ειδικά στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Κατά τη συνέντευξη η οποία έγινε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Λεωνίδας Γεωργούσης επεσήμανε τα προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης του Υπουργείου Υγείας απέναντι στις υγειονομικές μονάδες και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικά και σε προσωπικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πλέον το ΕΣΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, πριν το θάνατο». «Πάρα πολύ δύσκολα βρίσκουμε πλέον υλικά για να δουλέψουμε» είπε ο κ. Γεωργούσης, συμπληρώνοντας πως η μειωμένη χρηματοδότηση έχει να κάνει και με την πληρωμή των εργαζομένων.

«Ο ΕΟΠΠΥ που δημιουργήθηκε πρόσφατα δεν πληρώνει πλέον ούτε για τους νοσηλευόμενος στα νοσοκομεία και υπολειτουργούν» είπε και πρόσθεσε ότι «πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο του 20% των νοσοκομείων (27 νοσοκομεία) εάν μέσα στο 2013 δεν υπάρξει ανάπτυξη». Όπως ανέφερε στη συνέντευξη ο πρόεδρος των εργαζομένων, «στα νοσοκομεία με απόφαση του Υπουργού Υγείας πριν τρεις μέρες, μπαίνουν εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» (απόδειξη παροχής υπηρεσιών) στις ειδικότητες των γιατρών, γενικής ιατρικής, παθολόγοι, νοσηλευτές» γεγονός, τόνισε, που υποβαθμίζει την παροχή υγείας.

Ο κ. Γεωργούσης παράλληλα επεσήμανε την σημαντική αύξηση της προσέλευσης που υπάρχει στο Νοσοκομείο, εξαιτίας και του γεγονότος ότι ο ΕΟΠΠΥ όπως  ανέφερε, «με τη δυσλειτουργία που έχει, κάνει ανέφικτη στον πολίτη τη δυνατότητα να πάει σε ιδιώτη γιατρό». Ειδικότερα για το Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας ο κ. Γεωργούσης ανέφερε: «Η χρηματοδότηση είναι ελλιπής αλλά και η διοίκηση δεν κουνάει τα χέρια της για να βρει λύσεις. Αυτή τη στιγμή λείπουν υλικά απ’ όλες τις κλινικές, υλικά πρώτης ανάγκης (φλεβοκαθετήρες, σύριγγες, συσκευές ορού) και τα υλικά που έρχονται είναι αμφιβόλου ποιότητας. Οι εφημερίες των γιατρών και τα εξαιρέσιμα του λοιπού προσωπικού έχουν να πληρωθούν από τις αρχές του χρόνου. Πρόσφατα οι ειδικευόμενοι ήταν σε επίσχεση εργασίας η οποία ανεστάλη, ότι θα πληρωθούν την Πέμπτη. Το βλέπουμε πάρα πολύ δύσκολο ότι θα πληρωθούν. Το λοιπό προσωπικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό έχει να πληρωθεί από το Γενάρη του 2012 και το ποσό της χρηματοδότησης είναι τόσο μειωμένο που δεν θα φτάσει ούτε για τον Μάιο.

Ο ψηφιακός μαστογράφος δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν φιλμ. Έρχονται περιορισμένα. Στα Κ.Υ. δεν υπάρχουν οδηγοί, νοσηλευτές και οι εφημερίες γίνονται με έναν αγροτικό». Οι εργαζόμενοι ζητούν επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για την ασφαλή λειτουργία τους, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού σε γιατρούς ειδικοτήτων (ακτινολόγους, ουρολόγους κλπ.), την πρόσληψη μόνιμων φαρμακοποιών – το νοσοκομείο, όπως ειπώθηκε, αυτή τη στιγμή δεν έχει κανέναν φαρμακοποιό – και να μην γίνει καμία απόλυση στο χώρο της υγείας.

Το μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του Νοσοκομείου, Νίκος Λαγός, αναφέρθηκε στα προβλήματα του ιατρικού προσωπικού και στο κομμάτι των εφημεριών, όπου δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου σε όλους τους γιατρούς του Νοσοκομείου.
Τα οικονομικά προβλήματα όπως οδηγούν όλη την κοινωνία σε ένταση, οδηγούν και το Νοσοκομείο σε ένταση είπε ο κ. Λαγός. Και τόνισε: «Εμείς ζητάμε από την Πολιτεία και από τη Διοίκηση που είναι το εντεταλμένο όργανο να μεταφέρει αυτά τα μηνύματά μας, ότι θα πρέπει να γίνει μια άλλη διαχείριση στους επόμενους μήνες και του προσωπικού αλλά και των κονδυλίων. Προφανώς να υπάρξει αύξηση χρηματοδότησης.

Το νοσοκομείο της Άρτας δεν εξυπηρετεί μόνο την Άρτα. Έχει ξεφύγει από τα όρια της πόλης. Μιλάμε για χιλιάδες ασθενείς και όπως ανέφερε και ο πρόεδρος υπάρχει σημαντική αύξηση της προσέλευσης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τον ΕΟΠΠΥ ο κόσμος θα στραφεί στο Νοσοκομείο. Ο κόσμος έχει σταματήσει την πρόληψη. Ο κόσμος σε λίγο θα σταματήσει να παίρνει και τη θεραπεία του. Άρα θα έρχεται πιο εύκολα και πιο συχνά στο Νοσοκομείο και άρα αυτό το Νοσοκομείο το υποστελεχωμένο φτάνει τα όριά του. Και το λέμε τώρα – και δεν το λέμε προεκλογικά. Το λέμε τον Απρίλη. Να μην δούμε άλλα το καλοκαίρι, να μην δούμε άλλα το Σεπτέμβριο. Έρχονται πράγματα. Να φροντίσουμε όλοι μαζί αλλά πρώτα αυτοί που έχουν το μαχαίρι να το δούμε αλλά έγκαιρα».
Για «κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα» έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γιώτα Σαλαώρα και κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία όπως τόνισε, στοχεύει στη διάλυση όλου του κοινωνικού ιστού.

πηγή Δήμος Αρταίων 2-5-2012

Προηγούμενο άρθροΣοβαρή εμπλοκή για το νέο νοσοκομείο Αγρινίου
Επόμενο άρθροΝέοι Οργανισμοί Νοσοκομείων με καταργήσεις κλινικών και θέσεων προσωπικού