Ψήφισμα Φορέων Ν Δράμας: Η Υγεία ”νοσεί” θα την αφήσουμε στην τύχη της;

30

Την Τετάρτη 6/6/2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δράμας στην οποία συμμετείχαν: ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας, ο Σύλλογος Ιατρών του ΙΚΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων Δράμας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, η ΕΛΜΕ Δράμας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΣΕ, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Δράμας, ο Σύλλογος Διαβητικών Δράμας, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Δράμας, το Κ.Ι.ΦΑ Δράμας και οι διοργανωτές αυτής της σύσκεψης: το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων του Γεν. Νοσ. Δράμας, η ΠΑΣΟΝΟΠ Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης και ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών του Γεν. Νοσ. Δράμας.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στο Ν. Δράμας νοσούν, αλλά εκφράστηκε η κοινή θέληση των συμμετεχόντων φορέων να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Κοινή πεποίθηση των ιατρών,των οδοντιάτρων, των φαρμακοποιών και όλων των απασχολούμενων στον τομέα Υγείας είναι ότι η κάθε λύση στα προβλήματα της Υγείας απαιτεί τη συμμετοχή όλης της Δραμινής κοινωνίας και των χρηστών των Υπηρεσιών Υγείας. Χωρίς την ενεργή στήριξη και συμμετοχή των δραμινών πολιτών τα προβλήματα της Υγείας θα συσσωρεύονται και θα οξύνονται, ενώ οι όποιες λύσεις θα δίνονται δεν θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών.

Ειδικότερα επισημάνθηκαν τα εξής σημεία αιχμής, που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση:

Ο τρόπος δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ και η ελλιπής του χρηματοδότηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών, στην προμήθεια των φαρμάκων, στην λειτουργία του νοσοκομείου. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος των επαγγελματιών της Υγείας. Χρειάζεται άμεσα επαρκή χρηματοδότηση ώστε όλες οι πληθυσμιακές ομάδες να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και στα φάρμακα.

Το νοσοκομείο της Δράμας παρουσιάζει ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές, που καθιστούν δυσχερή τη λειτουργία του. Η μη λειτουργία της ΜΕΘ κρίνεται απαράδεκτη. Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποχρεώνονται σε απλήρωτη εφημεριακή υπερεργασία, βασισμένη σε επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Το πρόβλημα παρουσιάζεται οξύτερο όσον αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας των οικονομικά αδύναμων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Η σύσκεψη αποτέλεσε την εναρκτήρια συνάντηση για θέματα Υγείας. Σκοπός των συμμετεχόντων είναι να συνεχίσουν τις δράσεις τους γύρω από το μεγάλο θέμα της Υγείας, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του Ν. Δράμας στον τομέα αυτό.

Καλούνται όλοι οι πολίτες του νομού να αγκαλιάσουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν οι παραπάνω φορείς και να συμμετέχουν στις προσεχείς δράσεις των φορέων.

 

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Προηγούμενο άρθροΕπιτροπή αγώνα: Ο αδιάκοπος αγώνας του λαού της Ιεράπετρας κρατάει για άλλη μια φορά ανοικτό το Νοσοκομείο μας
Επόμενο άρθροΆρτα: Εκδήλωση με θέμα «Δημόσια υγεία στον καιρό των μνημονίων»