Υπόμνημα καταπέλτης του Σωματείου Σισμανόγλειου Νοσοκομείου

50

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου εκτιμώντας ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι σε έκρυθμη κατάσταση, με φανερή τη διάλυσή του σε πολλούς τομείς, καταθέτει υπόψη σας τα παρακάτω:

1. Μη καταβολή ωρών υπερωριακής, νυχτερινής και εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίουτου ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ Νοσοκομείου και Παραρτήματος Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου έχοντας υπόψη, την απόφαση του Υπουργού Υγείας με ΑΠ : Υ10β/Γ.Π.6846/ 12.3.2012, με την οποία κατανέμει τον αριθμό ωρών υπερωριακής, νυχτερινής και εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίαςΙδιωτικού Δικαίου των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και την αντίστοιχη δαπάνη σε αυτά, διαπίστωσε άμεσα ότι η έγκριση της δαπάνης για το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (635.000 ευρώ) για τη χρονική περίοδο από 1/ 1/2012 έως 29/2/ 13 ήταν εξαιρετικά μικρή και ανεπαρκής για την κάλυψη των ωρών των εργαζομένων του Σισμανογλείου και του Παραρτήματος.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Νοσοκομείου παρότι αιτήθηκαν προς έγκριση, συνολικά 2.319.015 ευρώ ( (πιο συγκεκριμένα για το μόνιμο προσωπικό, ΙΔΟΧ επικουρικοί, τα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και πάτων 1.712.407 και 606.708 για το Παράρτημα), το Υπουργείο ενέκρινε μόνο τα 635.000 ευρώ!!

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, το μήνα Μάρτιο, άμεσα ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των αιτούμενων ποσών και των εγκεκριμένων (της τάξης του 1.000.000 ευρώ περίπου), καθώς και την 1η ΥΠΕ, η οποία και ανέφερε ότι «έγινε λάθος, το οποίο και θα διορθώνονταν με καινούρια κατανομή για το Σισμανόγλειο νοσοκομείο». Το «ΛΑΘΟΣ» ωστόσο δε διορθώθηκε με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να μην έχει χρήματα να πληρώσει τους εργαζόμενους του.

Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις του Σωματείου με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου εδώ και τέσσερεις μήνες η τελευταία δε ζητά ουδέποτε εγγράφως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες την αναγνώριση και τη διόρθωση του «λάθους», αλλά επιλέγει με το μοναδικό της έγγραφο να «παρακαλεί» για εξασφάλιση και μεταβίβαση πιστώσεων, λόγω του ότι στην αρχική κατανομή δε συμπεριλήφθη το ποσόν που αντιστοιχεί στο Παράρτημα και όχι γιατί έγινε εξαρχής άδικη και άνιση κατανομή των δαπανών για το Σισμανόγλειο με το ποσό των 635.000 ευρώ, ποσό που δε φτάνει να καλύψει ούτε καν την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού του.

Επιπλέον η ΟΛΙΓΩΡΙΑ, η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ αλλά και η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των υπηρεσιών της 1ης ΥΠΕ είναι αδιαμφισβήτητη, αφού για το « Σισμανόγλειο» με 421 αναπτυγμένες κλίνες ενέκριναν 635.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας σ΄ αυτό το ποσό και τις ανάγκες του Παραρτήματος, ενώ για Νοσοκομεία με 62 αναπτυγμένες κλίνες ενέκριναν δαπάνη 668.000 ευρώ, ή 860.000 ευρώ για νοσοκομείο με 256 αναπτυγμένες κλίνες, ή 1.040450 ευρώ για Νοσοκομείο με 449 κλίνες, μετατρέποντας τα σε Νοσοκομεία δύο και τριών ταχυτήτων, αφού κάποιοι εργαζόμενοι πληρώνονται και κάποιοι όχι. Και όταν διαφάνηκε περίτρανα η προχειρότητα και η άνιση κατανομή των δαπανών, ούτε τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προέβησαν στην άμεση διόρθωση του «λάθους» και την αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας. Η παραπληροφόρηση μας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου με ψεύδη και ανακρίβειες ότι «κάνει τα δέοντα για να διορθωθεί το «λάθος»….» είναι γεγονός, οδηγώντας το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων σε περαιτέρω συρρίκνωση, μετά από τη δοθείσα εντολή της Διοίκησης να μην καταβληθούν οι υπερωρίες, τα νυχτερινά και οι αργίες για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, και Μάιο 2012. Επιπλέον δεν έχει πληρωθεί η υπερωριακή απασχόληση όλου του προσωπικού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

2. Οργανισμός Νοσοκομείου.

Μέσα στα πλαίσια των συνεχών αλλαγών στο χώρο της Υγείας, καθώς και της συγχώνευσης του Σισμανογλείου με  Αμαλία Φλέμινγκ – 1ο ΙΚΑ -Παιδοψυχιατρικό, ως Σωματείο Εργαζομένων θεωρούμε ζωτικής σημασίας την ύπαρξη ενός σχεδίου της πολιτικής ηγεσίας για την ανάπτυξη εκείνων των δομών και υπηρεσιών, που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών των βορείων προαστίων, μέσα στον γενικότερο υγειονομικό χάρτη της Αττικής. Τονίζουμε ότι η συμμετοχή του Σωματείων Εργαζομένων, του Επιστημονικού Συμβουλίου και των Υπηρεσιών στις όποιες προσπάθειες ανάπτυξης του Νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου μας, κρίνεται επιτακτική. Για παράδειγμα αναπάντητα παραμένουν κεντρικά ερωτήματα μας για του τι έχει σχεδιαστεί για τα Κέντρα Υγείας πάτων, Ν. Μάκρης, το αναπτυσσόμενο αστικού τύπου Κέντρο Υγείας της Ραφήνας, το Παράρτημα (πρώην Παπαδημητρίου), το ενιαίο ΝΠΔΔ για το σύνολο των διασυνδεόμενων νοσοκομείων μας, που σύμφωνα με το νόμο θα έχει ως έναρξη στις αρχές του 2013. Το σχέδιο απόφασης της 1ης Υπε που οδηγείται για ΦΕΚ και μας κοινοποιήθηκε, για να τυχόν επισημάνσεις και παρατηρήσεις, είναι ένα σχέδιο που επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σχέδιο έκτρωμα, που οδηγεί το νοσοκομείο σε σημαντική συρρίκνωση και απαξίωση. ΚΑΤΑΡΓΕΙ οργανικές θέσεις εργασίας ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού, ΜΕΙΩΝΕΙ τις κλίνες του νοσοκομείου από 575 σε 430, καταργώντας 145 κλίνες, συγχωνεύοντας κλινικές ή κλείνοντας με άναρχο τρόπο άλλες. Ποιο είναι τελικά το σχέδιο ανάπτυξης του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου και των διασυνδεόμενων; Ποιός είναι ο λόγος που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό; Ποιο είναι εκείνο το μεγαλεπήβολο σχέδιο που επιτρέπει τη Θωρακοχειρουρχική κλινική του Σισμανογλείου να λειτουργεί χωρίς ιατρούς τις μισές ημέρες του μήνα και ταυτόχρονα να μεταφέρει τη Θωρακοχειρουργική κλινική του συγχωνευμένου πλέον 1ου ΙΚΑ στους Αγίους Αναργύρους;;;;

3. Έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού , προσωπικού

Μετά την εφαρμογή από τους γιατρούς του νομίμου των εφημεριών υπάρχει τρομερό πρόβλημανα καλυφθούν οι εφημερίες στις κλινικές του Nοσοκομείου με ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού υποχρεώνουν εδώ και πέντε μήνες τη θωρακοχειρουργική κλινική να λειτουργεί με εφημερεύοντες ιατρούς στη κλινική μόνον για 15 ημέρες κάθε μήνα ενώ για τον υπόλοιπο μήνα να μην υπάρχει γιατρός για τη παρακολούθηση και μάλιστα βαριά χειρουργημένων ασθενών.

Η Β’ παθολογική κλινική κρούει τον κώδωνα κινδύνου μιας και οι ειδικευμένοι ιατροί δεν επαρκούν για τις κάλυψη των εφημεριών με αποτέλεσμα στις δύο πρόσφατες γενικές εφημερίες της κλινικής στα Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρείανα μην υπάρχει ειδικευμένος ιατρός, πράγμα απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο. Και μη ξεχνάμε βέβαια τα δύο Κέντρα Υγείας του νοσοκομείου, αυτά της Νέας Μάκρης και των πάτων, όπου εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και μη κάλυψης των εφημεριών του μήνα, οδηγούνται σταδιακά σε αποκλειστικά πρωινή λειτουργία, από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ., για όσες ημέρες του μήνα δεν επαρκούν οι γιατροί, παρά το γεγονός ότι λειτουργία των Κέντρων Υγείας σύμφωνα μετο νόμο αλλά κυρίως με τις ανάγκες των πολιτών πρέπει να είναι αποκλειστικά εικοσιτετράωρη. Τα ερωτήματα που σας θέτουμε για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου είναι τα εξής:

Ποιες είναι οι ενέργειες της 1ης ΥΠΕ αναφορικά με επικουρικούς ιατρούς που έχει αιτηθεί το νοσοκομείο; Τι ειδικότητες αφορούν αυτοί οι 20 επικουρικοί που φημολογείται ότι έρχονται στο Νοσοκομείο;

Ποιες είναι οι ενέργειες σας για την τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, βοηθών Θαλάμου, Τραυματιοφορέων, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, αφού ούτε καν η αναλογία 1προς 5 αλλά ούτε 1 προς 10 δεν ισχύει;

Ποιες είναι οι ενέργειες της 1ης ΥΠΕ για την αναπλήρωση όλων των υπαλλήλων των οποίων υπογράφει αποσπάσεις, μετατάξεις, απογυμνώνοντας το Νοσοκομείο;

Θα φανούμε βεβαίως γραφικοί εάν για ακόμα μία φορά αναφέρουμε ότι τις περισσότερες φορές οι νοσηλευτές υπερβαίνοντας εαυτόν κάνουν δουλειά για 4 και 5 αφού έναςνοσηλευτής έχει την ευθύνη να καλύψει τη νοσηλεία 30 και πλέον ασθενών χωρίς καν να αμείβεται για τα νυχτερινά και τις βάρδιες που με εξαντλητική υπομονή εκτελεί.

Και οι Διοικητικοί υπάλληλοι ωστόσο του νοσοκομείου έχουν ένα τεράστιο φόρτο εργασίας λόγω των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων. Αφού επιβαρύνθηκαν με ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος δουλειάς και χωρίς τη παραμικρή βοήθεια με ενίσχυση των δυνάμεων του με μετακίνηση υπαλλήλων από τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια τους, με το ενδεχόμενο του λάθους να είναι στην πρώτη γραμμή. Ο φόρτος εργασίας τους είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν αναλογιστούμε ότι στη διοικητική υπηρεσία υπήρξαν εφεδρείες στο προσωπικό, συνταξιοδοτήσεις, αλλά και επιβάρυνση τους με τις ρυθμίσεις, κωδικοποιήσεις και άλλες εργασίες της Διοικητικής υπηρεσίας. Εργασίες βέβαια που πολλές φορές γινόντουσαν πέρα από το ωράριο εργασίας τους, με εντολή των διοικούντων, χωρίς να υπάρχει από τους τελευταίους ούτε η κατανόηση των δυνατοτήτων και αντοχών των υπαλλήλων αλλά ούτε καν η πρόβλεψη για την αμοιβή τους η οποία βρίσκεται στον αέρα και μπορεί να μην τους καταβληθεί!!

Παρόμοια είναι τα προβλήματα και για τις υπόλοιπες ειδικότητες – κλάδους στο νοσοκομείο των παραϊατρικών, τεχνικών, μαγείρων, ιματισμού, κλπ που υπερβάλουν εαυτόν καθημερινά σε τραγικές συνθήκες και χωρίς τα απαιτούμενα μέσα.

4. Έλλειψη υλικών, φαρμάκων, τροφίμων, κλπ .

Τραγική είναι η κατάσταση σε καθημερινή βάση με την έλλειψη υλικών, κάτι το οποίο αυξάνει την επικινδυνότητα για τους ασθενείς, οδηγεί σε μεγάλη απώλεια χρόνου, αφού ένας καθημερινά γίνεται ένας αγώνας ταχύτητας. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που περιγράφουν μια απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε καθημερινά μάρτυρες τόσο εμείς όσο και οι ασθενείς. Kαι το ερώτημα που τίθεται είναι …ΓΙΑΤΙ;;

Τι γίνεται με τις ρυθμίσεις χρεών προς τους προμηθευτές; Τι κάνει η Διοίκηση και δεν απελευθερώνει τα 6 εκ. ευρώ που διαθέτει προκειμένου οι εταιρίες να σταματήσουν το εμπάργκο σε μια σειρά κρίσιμα υλικά, φάρμακα κλπ;; ΄Ητι δεν κάνει προκειμένου να λύσει τα όποια θέματα κωλυσιεργούν τις καταστάσεις; Και γιατί είναι ακόμα στη θέση της εάν δεν μπορεί να λύσει ούτε τα πιο στοιχειώδη και ζωτικά αυτά θέματα;

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Φτάνει πια!!

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά καταστάσεις όπως οι παρακάτω:

Σοβαρές ελλείψεις πολύ σημαντικών φαρμάκων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις πολύ συχνές και ιδιαίτερα επώδυνες καθυστερήσεις στη χημειοθεραπεία ογκολογικών ασθενών.

Οι δραματικές ελλείψεις υλικών του νοσοκομείου επεκτείνονται μεταξύ άλλων στις ανοσοσφαιρίνες, τις ταινίες σακχάρου, τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, σε πολύ αναγκαία ιατρικά μηχανήματα (μόνον 14 από τα 25 μηχανήματα της μονάδας τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ) του νοσοκομείου βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία). Ό,ΤΙ ΧΑΛΑΕΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ!!!

Σε ότι αφορά δε τον προϋπολογισμό για την αγορά τροφίμων, είναι μειωμένος και αυτός κατά 50% (όσο και γενικότερα ο προϋπολογισμός στο νοσοκομείο) ενώ είναι αρκετά συχνό και συνηθισμένο φαινόμενο η Διοίκηση του νοσοκομείου αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά να «κόβει ποσότητες παραγγελιών, μόνο και μόνο διότι της «φαίνεται» υπερβολική. Το αποτέλεσμα είναι να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού και το κρέας να σερβίρεται πια σπάνια στους  νοσηλευόμενους, αφού κατ΄ επανάληψη για παράδειγμα σερβίρονται πατάτες σκέτες σε αρρώστους που η κατάσταση τους απαιτεί πλήρη διατροφική κάλυψη.

5. Ιδιωτικό συνεργείο στο χώρο εστίασης

Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός από το αρμόδιο νοσοκομείο το «Μαιευτήριο Έλενα» με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να προχωράει σε παρατάσεις και διαπραγματεύσεις που και με μεγαλύτερο κόστος επιβαρύνουν τις διαδικασίες αλλά και λύση δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα.

Ας θέσουμε όμως ένα ερώτημα που για μας χρειάζεται άμεσα να απαντηθεί! Γιατί εδώ και 6 μήνες δεν υπογράφονται τα εντάλματα πληρωμής από τη Πάρεδρο (και εάν υπάρχουν βαθύτερες αιτίες, ποιες είναι αυτές) με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με τη πληρωμή των εργαζόμενων σ΄ αυτό αλλά και κατ΄ επέκταση και με τη σίτιση των ασθενών ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

Σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι σε ένα μήνα θα έχουμε εκ νέου τα ίδια προβλήματα, γιατί ενώ υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της Διοίκησης και του εργολάβου του συνεργείου, ο εργολάβος διατηρεί (και το ανέφερε εξάλλου) το δικαίωμα της καταγγελίας της σύμβασης μονομερώς εάν δεν πληρωθεί το μήνα Αύγουστο!!

6. Συγκοινωνία – επικοινωνία με το νοσοκομείο.

Σας γνωστοποιούμε παρακάτω το αίτημα μας προς τον ΟΑΣΑ αναφορικά με το μείζον θέμα της σύνδεσης ή μάλλον της μη σύνδεσης του νοσοκομείου με σημαντικά κέντρα σταθμούς και ζητούμε και τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να διευθετηθεί το κρίσιμο αυτό θέμα.

Σωματείο Εργαζομένων Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

ΠΡΟΣ : ΟΑΣΑ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΑΣΑ

Παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε στέλνοντας σχετικό έγγραφο στον ΟΑΣΑ για την σύνδεση του νοσοκομείου μας με την λεωφορειακή γραμμή 411 (Δουκίσης Πλακεντίας – Χαλάνδρι) δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν το νοσοκομείο διαμαρτύρονται για τις συνεχείς καθυστερήσεις, για τα πολύ αραιά δρομολόγια (1 δρομολόγιο ανά μισή ώρα), ότι το βραδινό δρομολόγιο τελειώνει πολύ νωρίς και η απογευματινή και νυχτερινή βάρδια δεν εξυπηρετείται.

Επίσης η στάση που βρίσκεται έξω από το Νοσοκομείο δεν έχει σκέπαστρο με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι πολίτες στα καιρικά φαινόμενα.

Η πρότασή μας είναινα πυκνώσουν τα δρομολόγια τουλάχιστον τις ώρες αιχμής (6:30 – 8:30 και 13 :00 – 15:30) και να υπάρχουν δρομολόγια που να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας (22:30 – 23:30) τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα και να τοποθετηθεί σκέπαστρο στην στάση του λεωφορείου.

Επισημαίνεται ότι είναι η μόνη λεωφορειακή γραμμή, εκτός του τοπικού λεωφορείου, η οποία εξυπηρετεί ένα  μεγάλο νοσοκομείο και η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο στην προσέλευση και αναχώρηση του προσωπικού όσο και στην προσβασιμότητα των πολιτών.

ΤΟ Δ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Προηγούμενο άρθροΗ πρόταση του ΚΚΕ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Επόμενο άρθροΣυγκυβέρνηση για Δημόσια Νοσοκομεία:Πετσόκομμα παροχών, τσεκούρωμα μισθών και σύνθλιψη υπηρεσιών