Στον ”αέρα” η μονάδα Χημειοθεραπείας του Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας

42

Νέα σύσκεψη με αντικείμενο την αποτροπή κλεισίματος της ογκολογικής και της υποβάθμισης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου  Καρκινοπαθών Εορδαίας, παρουσία εκπροσώπων φορέων και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, Ευγενία Ουζουνίδου, η οποία ήταν η μοναδική βουλευτής της περιοχής που παρέστη στη σύσκεψη.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των φορέων ήταν η ανάγκη κινητοποίησης όλων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για να αποκρουστεί η υποβάθμιση της Υγείας του λαού της περιφέρειάς μας, αφού η υποβάθμιση της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Μποδοσάκειο με τη συγχώνευσή της στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μονάχα, καθώς επίκεινται νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και τμημάτων στα νοσοκομεία της περιοχής το επόμενο διάστημα.

Αίτημα των φορέων είναι η κοινή παρέμβασης όλων των βουλευτών με αίτημα την τροποποίηση του οργανισμού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και παραμονής του Ογκολογικού ως αυτόνομης Μονάδας Χημειοθεραπείας, καθώς και στελέχωσης της Παθολογικής και άλλων κλινικών και τμημάτων που υπολειτουργούν, όπως για παράδειγμα του Παιδιατρικού τμήματος, ώστε να πάψουν οι παρενέργειες και στα άλλα νοσοκομεία της περιοχής με τις αποσπάσεις ιατρών.
Αίτημα των φορέων που παρέστησαν στη σύσκεψη είναι επίσης να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και να υπάρξει παρέμβαση του περιφερειάρχη, ενώ αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα επιδοθεί από τους Συλλόγους Καρκινοπαθών Πτολεμαΐδας και Κοζάνης στον υπουργό Υγείας σε συνάντηση που θα επιδιώξουν με τον Υπουργό Υγείας.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βασίλης Καραπίντσιος και Γιώργος Αράπης αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στο πόσο άλλαξε τη ζωή τους η δημιουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Μποδοσάκειου αφού οι καρκινοπαθείς όχι μόνο απαλλάχθηκαν από την ταλαιπωρία μετακίνησής τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά βρήκαν και ανθρώπινη αντιμετώπιση από το ιατρικό και νοσηλευτικό της μονάδας. Ενημέρωσαν εξάλλου για τη συνάντηση που είχαν με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λέγοντας ότι δυστυχώς συνάντησαν αδιαλλαξία και η μόνη υπόσχεση που πήραν ήταν ότι δεν θα επιστρατεύονται πλέον οι δύο ογκολόγοι για να καλύπτονται οι ανάγκες εφημεριών στην Παθολογική του Μποδοσάκειου.
Η κοινωνία είναι ανάστατη με τα όσα συμβαίνουν στο Μποδοσάκειο αλλά και γενικότερα στο χώρο της υγείας, σημείωσε ο συντονιστής της σύσκεψης Αντώνης Μαυρίδης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η λειτουργία του Μποδοσάκειου δεν είναι υπόθεση της Πτολεμαΐδας και της Π.Ε. Κοζάνης αλλά ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, γι’ αυτό και πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτής και οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.
Στο έργο αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει αυτόνομη η Μονάδα Χημειοθεραπείας αναφέρθηκε ο ογκολόγος της μονάδας, Μιχάλης Ανθόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο γιατροί που στελεχώνουν τη μονάδα έχουν υποβάλλει ήδη τις παραιτήσεις τους, διότι η συγχώνευση της μονάδας στην Παθολογική υποβαθμίζει τη μονάδα και τις υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς, αλλά και τους ίδιους ως επιστήμονες. Μίλησε για γενικότερο σχέδιο απαξίωσης της Μονάδας Χημειοθεραπείας και για προσπάθεια να λυθεί στα χαρτιά το πρόβλημα στελέχωσης της Παθολογικής και επιβεβαίωσε ότι και οι δύο ογκολόγοι έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.
Με το αίτημα των καρκινοπαθών και των υπολοίπων φορέων να παραμείνει αυτόνομη η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Μποδοσάκειου συντάχθηκε στην τοποθέτησή της η βουλευτής, Ευγενία Ουζουνίδου, η οποία μίλησε για γενικότερη απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Τον κώδωνα κινδύνου για σχέδιο ξεπουλήματος του Μποδοσάκειου και γενικότερα της Υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα, έκρουσε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Κατσίνας.
Ο αγώνας πρέπει να είναι καθολικός για να μην υποβαθμιστεί η υγεία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ματθαίος Καλαΐζόπουλος. Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο περιφερειακό συμβούλιο Αντωνία Χόλμπα και η εκπρόσωπός της στο Δήμο Εορδαίας Βασιλική Στεργίου κάλεσαν το λαό της περιοχής να βγει μπροστά για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και ασφάλιση και να μην ξεσηκώνεται ευκαιριακά όταν κλείνει ή απειλείται με κλείσιμο μια κλινική ή μια ιατρική μονάδα.
Για τη στήριξη των δράσεων των Καρκινοπαθών εκ μέρους του Δήμου Εορδαίας διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση τόσο για να μην περάσει η απαξίωση της Ογκολογικής μονάδας όσο και γενικότερα η υποβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.
Για σχέδιο απαξίωσης της Υγείας και όχι μόνο μίλησε τέλος και ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής Δράσης για τη Δυτική Μακεδονία, περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Κύρινας, τονίζοντας την ανάγκη ξεσηκωμού για την υπεράσπιση της Υγείας των κατοίκων της περιοχής.

πηγή e-ptolemeos.gr

 

Προηγούμενο άρθρο«Πλημμύρισε» ράντζα ο Ευαγγελισμός
Επόμενο άρθροΚΥ Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς χωρίς μικροβιολογικό